Mennyire ismered önmagad?

Manapság nem menő, ha hibázol, ha lemaradsz. Csak nyertes lehetsz. Azt susogják minden oldalról a füledbe, vágj bele, légy merész, csak győztes lehetsz. Kilógsz a sorból, ha valami nem megy, lúzer az új magyarosított szó. Már angolul sem tetszett. Vesztes, leír, elnyom, kiábrándít, lefékez, megfélemlít.

Tréningeket kapunk, hogy jobban tudjunk, hogy okosabbak, ügyesebbek, gyorsabbak legyünk a másiknál. Aki lehet, hogy szintén ugyanazon a tréningen ül mellettünk és közösen, örömmel játsszunk a kiadott feladatokkal. Az összefogásról hallunk – sajnos keveset. Versenyzik a világ. De kivel?

Mi is a fontos?

Hogyan is döntsek? Biztos jól döntöttem? Elszalasztottam vajon egy lehetőséget arra, hogy híres, gazdag, elismert legyek? És ha igen, akkor már vesztes lennék? Feltesszük-e magunknak a kérdést a nagy rohanásban? Az azonnali akciókra lecsapás előtt, a gyors üzletkötések előtt, a gyors vásárlások és olyan munkák elvállalása előtt, ami nem nekünk való – hogy mi az igazán fontos a számomra?Lehet, hogy megelégszem kevesebbel. Mert a boldogságom, a kiegyensúlyozottságom, a lelki békém máshonnan származik. Kiröhögnek, ha azt mondom nem akarok két hónap alatt úgy milliomos lenni, hogy közben elveszítsem a barátaimat. Hogy számomra nem fontosak az üres szónoklatok gyors gazdagságról, illanó hírnévről. Amikor aszerint élek, ami fontos számomra, világomban minden rendben van.

Hajszamentes szív

Nem mindenki született menedzsernek, igazgatónak, hírességnek, akiket a tévé is mutatni akar és az újságok is írnak róla. Vannak csendes emberek, mindennapi értékekkel és hajszamentes szívvel. Nem mindenkinek való a saját vállalkozás feszültsége és rohanó tempója. Meg aztán, ha mindenki vállalkozó volna, vajon ki dolgozna? Ki végezné az effektív munkát? Mert az építési vállalkozó nem áll oda egymaga és rakja a téglát, a szennyvíztisztító vállalkozó nem áll ott, hogy irányítsa a szűrési folyamatot, a szállítmányozó cég tulajdonosa nem áll be a szekrény alá, hogy felcipelje az emeletre.

Ismered-e a saját értékeidet?
Tudod-e, hogy mire vagy képes? Mikor beszélgettél magaddal utoljára (először?) önmagadról? Ismered-e a képességeidet, amire építhetsz és ismered-e a gyengéidet, amikből tanulhatsz és tovább erősödhetsz?

Mivel gazdagít az önismeret?

Hogy miért fontos, hogy erősödj, hogy gazdagodj (lelkiekben), hogy ismerd magad? Mert aki önmagát ismeri, nem hiábavaló elvárásokkal fordul a világ felé és reakciókat ad az őt érő, úgymond rajta kívül álló körülményekre. Aki ismeri önmagát, tudja honnan jött, hová tart és épp most hol jár az útján. Nem vár el irreális dolgokat és így nem csalódik. Mert csalódni csak az elvárásainkban lehet. Az önmagát ismerő ember tevékeny, vállalja a felelősséget és nem rutinból reagál az őt körülvevő világra, hanem igyekszik maga alakítani saját környzetetét. Bővíti tudását és használja is azt.

Az önmagát ismerő embernek nem célja menőnek lenni, és mer hibázni.  Elfogadja a körülményeket, ugyanakkor nem lemondásban él, hanem cselekszik. Nem a célok éltetik, hanem a célok találják meg őt. Miért érdemes megismerkedni önnön mélységeinkkel és magasságunkkal? Miért bíztatok mindenkit az önismeretre – bármilyen formában is tesszük azt?

[kapcsolodo_cikkek]
Hadd idézzem egyik kedvenc írómat, Duncan Shelley-t egy mondat erejéig:
„Nézz meg egy embert – ott térdel a körülmények előtt.
Nézz meg egy varázslót – ott térdelnek előtte a körülmények.”

(Amer tánca c. könyvéből)

A varázsló ereje sosem a varázslatban rejlik, hanem önmagában! A varázslat akkor történik, amikor a varázsló „történik”, megéli önmagát. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha tudja, kicsoda ő.

Kép: leandromurari30 / Pixabay