Környezettudatos lakó vagy?

A környezettudatosság nemcsak azt jelenti, hogy a világ másik végéről igyekszünk delfineket és bálnákat megmenteni. A környezettudatosság a fejben dől el és rögtön a lakásodban: a küszöbödnél kezdődik és onnan gyűrűzik tovább.

Mennyire lehet velünk együtt élni?
Feltűnt, hogy nemcsak a mi házunkban, de nagyon sok házban kis üzenetek vannak kifüggesztve a bejárat mellett, vagy egy régi házirend van kiakasztva, amit maximum akkor olvasunk el, ha épp előtte várakozunk. Mert általában teljesen természetesnek tűnő dolgok vannak beleírva, ami a közösségi élet harmonikusabbá és problémamentesebbé tételéhez szükséges. Ilyen például, hogy reggel 8 előtt és este 8 után már ne fúrjunk falat, ne kalapácsoljunk, ne használjuk a mosógépet. És ugyanezek érvényesek a hétvégi kora reggel is és esti időpontokra. Vagyis hagyjuk pihenni a másikat is.

Ez még nagyjából rendben is lenne. De vajon miért kell figyelmeztető dolgokat kiírni a lakóknak, amik lehetnének szintén természetesek? A válasz az, hogy azért, mert mégsem eszerint zajlik az élet. Sajnos a figyelmeztető cetlik és kérések ellenére sem. Például:Ne dohányozz a lépcsőházban!

Főleg ott, ahol kevés a szellőztetési lehetőség. Főleg felfelé gyalogolva, amikor a sokadik emeleten már mélyebbeket lélegzünk, bizony nem mindegy, hogy mi áramlik a tüdőnkbe.

Csukd be magad után a kaput! (például, hogy ne mászkáljanak be idegenek)
Közben pedig megy a jajgatás, hogy fura alakok mászkálnak a házban vagy épp elloptak ezt-azt. Az ajtó mégis a legtöbb esetben nyitva van.

Ne engedj be szórólapost a házba!
Van ugyanis a legtöbb háznál már kívül elhelyezett szórólaptartó. Mégis újra és újra apró és óriási méretű reklámfecniket találni a levélszekrényben. Amik persze azonnal mennek a kukába.
Arról egy külön cikket is lehetne írni, hogy vajon milyen környezettudatosak azok a cégek, akik ekkora mennyiségű papírhalmokért fizetnek és vajon honnan van ennyi bevételük? Kevéssé hiszem, hogy a reklámozás eme formája ilyen hatékony lenne. Én például minden héten legalább kétszer találok ugyanattól a víz-gáz-fűtésszerelőtől kis fecnit a levélládámban. Amikor szükség volt szakemberre, nem őt hívtam. Már csak azért sem, mert idegesít a sok cetlije.

Apróságokon is múlik – figyelj oda! Nem ördöngösség külön tenni a papírszemetet például.Először a saját házunk táján söprögessünk

Sajnos nagyon sok rossz példát ismerek, amikor a lakók inkább vitatkoznak, ahelyett, hogy felelősséget vállalnának a saját életterükért. Inkább bűnbakot keresnek vagy panaszkodnak vég nélkül - de véletlenül sem néznének ilyenkor a tükörbe.

Szerencsére találkoztam már olyan lakóközösséggel is, ahol odafigyeltek önmagukra és egymásra a lakók. Sosem késő elkezdeni! Ne feledd, minden Veled kezdődik, a Te fejedben, a Te küszöbödnél!

Te mit teszel vagy nem teszel azért, hogy a környezeted tisztább és kellemesebb, élhetőbb legyen?

Szólj hozzá és oszd meg velünk a te jó példáidat!

Tara

Képek:
piqs.de: hannes_m - dreifarbig
piqs.de: p.man aka sea_of_silence - StadtSchlucht