Fogpaszta történelem

Őseink vesszőket és gallyakat használtak a fogaik megtisztítására. Később különféle alakú pálcákat formáztak csontból, aranyból esetleg tollszárból.

A fogmosás életünk elengedhetetlen része, hozzátartozik a mindennapi higiéniánkhoz. Az egészségügyi szempontokon kívül, a mindennapi emberi kapcsolatok során is jelentős szerep jut az ápolt fogaknak. A fogápolás egyik legfontosabb eleme, a gondosan megválasztott, egyéni igényekhez igazodó fogpaszta. De vajon tudjuk-e, hogy valójában milyen anyagok alkotják e termékeket, illetve, hogy hogyan is változott a fogkrémek összetétele, a történelem folyamán? Tudjuk-e hogy mit használtak a régmúlt polgárai szájhigiéniájuk biztosítására? Melyik volt és mikor került először forgalomba az első fogkrém?


5000 évvel ezelőtt... Őseink vesszőket és gallyakat használtak a fogaik megtisztítására. Később különféle alakú pálcákat formáztak csontból, aranyból esetleg tollszárból.

Az ókori görögök... Állati csontot és alabástromot őröltek porrá majd ezek keverékével tisztították fogaikat.

Rómában... A porított halcsontot fehérborral keverték.

A középkorban... Újabb és újabb anyagokkal próbálták a fogakat tisztítani: közös vonásuk, hogy majdnem mindegyik fogporként került felhasználásra.

A XIX. Században... Jelent meg az első, maihoz hasonló állagú fogpaszta, eleinte üvegedényben, majd 100 évvel ezelőtt az első tubusba csomagolt fogkrém is a patikákba került: ez volt a Colgate Ribbon Dental Cream.

Az első fogkrémek szappanalapú illatosított habzó anyagok voltak és viszonylag hatásosan eltávolították a foglepedéket.

A ma kapható fogkrémek tisztító hatása egyrészt az abrazív anyagok mechanikus dörzsölő hatásából, másrészt egyéb összetevők - pl. habzószerek, oldószerek, felületaktív anyagok - kémiai tisztító hatásából tevődnek össze. Az abrazív dörzsanyagok rendszerint ásványi eredetű nagyon finom szemcséjű porok (szilícium dioxid, alumínium hidroxid, kaolin, foszfátok) és ezek teszik ki a fogkrémek legnagyobb hányadát (15-60 %).
Colgate