Cicadorombolás receptre?

Simulékony, kedves házi kedvenceink, a macskák - bármilyen bizarrul is hangzik - stresszoldó hatásúak. Sokak számára az otthon tartott állat az egyetlen igazán szeretetteljes kapcsolat, amely kölcsönös előnyökkel jár. De a macskáknak ezen túl is gyógyító erőt tulajdonítanak, amely a dorombolásukban rejlik.

A közkeletű vélekedés szerint a macskák akkor dorombolnak, amikor elégedettek. Egy alapos kutatás során azonban - melynek során nemcsak házimacskákat, hanem tigriseket, pumákat, ocelotokat és gepárdokat is vizsgáltak - kiderült, hogy a macskák akkor is dorombolnak, amikor nem érzik jól magukat vagy éppen megsérültek.

A dorombolás valójában gyógyító, regeneráló mechanizmus

Hosszas és részletes kutatások révén sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a macska képes magát is megnyugtatni, sőt, regenerálni a dorombolás speciális frekvenciája révén. A dorombolás során létrejövő alacsony frekvenciájú rezgés (25-150 Hz) körülbelül megegyezik az alapjáraton működő dízelmotoréval, és meglepő módon elősegíti a csontok, inak, szervek gyógyulását a cica szervezetében. A kísérletek során nyilvánvalóvá vált, hogy a csontok növekedését, összeforrását, az ízületek regenerációját és a sebek gyógyulását is gyorsítja ez a sajátos rezgés, és ezen túl fájdalomcsillapító, regeneráló hatású is. Ráadásul elmulasztja az ödémákat, az izomfájdalmakat, megnyugtatja a szabálytalan légzést, csökkenti a légzési nehézségeket. Lenyűgöző, nem?


A dorombolás az embert is gyógyítja

Mindezek ismeretében már egyáltalán nem tűnik légbőlkapottnak a cicák emberre gyakorolt gyógyító hatása. Egy másik vizsgálat során arra is fény derült, hogy akik otthonukban állatot tartanak, legyen az kutya vagy macska, azoknak tartósan alacsonyabb a koleszterinszintjük és kevesebbet stresszelnek. Sokan esküsznek arra, hogy az ölünkben elfészkelő cica gyógyítja a női bajokat is. Kísérletekkel bizonyították, hogy ha az ember doromboló macskát tart az ölében, 20%-kal csökken a vérnyomása.

[kapcsolodo_cikkek] 

Vigyázzunk az állatokra jobban

Mindez egy újabb adalék, ráadásul tudományosan is bizonyított tény, mely segít tudatosítani bennünk, hogy állat és ember együttélése nemcsak nekik jó, nemcsak mi gondoskodunk róluk. A háziállatok nekünk is örömet szereznek és képesek a gyógyulásunkban is közreműködni - ha hagyjuk. Ezért lenne nagyon fontos jobban vigyázni rájuk, több felelősséget és szeretetet érezni irántuk. Ez magába foglalja azt a globális szemléletmódot is, mely szerint az állatok élőhelyeire is fokozottabb gondot kellene fordítanunk, legyen az a saját környezetünk vagy a bolygó egésze.