Segíthetsz: adományozz, utalj pénzt vagy menj koncertre

Továbbra is tart az adomány- és pénzgyűjtés, a cégek, szervezetek, zenekarok által szervezett kezdeményezések bármelyikéhez lehet csatlakozni az iszapömlést elszenvedettek megsegítésére. Friss információk a témában.

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
Az Ökumenikus Segélyszervezet a kitelepítetteket segítő tárgyi adományokon túl nagy hangsúlyt fektet a károsultakkal való személyes kapcsolattartásra, az egyéni segítő beszélgetésekre. A helyszínen tartózkodó munkatársak folyamatosan nyomon követik a kitelepítettek mindennapjait és a felmerülő szükségletek alapján alakítják a segélyezés formáját.
 
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet  a 11705008-20464565-s számlaszámon „Vörös iszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint 06 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörös iszap miatt kitelepített családok támogatásához.

OTP Bank
Az OTP Bank azonnali segítségként 50 millió forintot utal át a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatására a Magyar Kármentő Alap számára, hogy a segítségnyújtás mielőbb a rászorulók rendelkezésére álljon. A hitelintézet ezen felül vállalja, hogy a 2010. október 18-ától a lakossági adományokból az alapba befolyó következő 50 millió forintot megduplázza.

A bank korábban úgy határozott, hogy a katasztrófa sújtotta térségben hitelszerződéssel rendelkező érintett ügyfelei problémáira velük együttműködésben keresi a megoldást, adósvédelmi programja eszköztárát felhasználva. Emellett a lakossági, vállalati, önkormányzati ügyfelek körében az OTP Banknál vezetett bankszámlákról 2010. november 30-áig az iszapszennyezés károsultjainak megsegítésére kezdeményezett humanitárius célú tranzakciók díjait is átutalja a bank a Magyar Kármentő Alap számlájára.

A Magyar Kármentő Alap számlaszáma
- belföldről:     1179 4022 2222 2222 0000 0000
- külföldről:     IBAN: HU28 1179 4022 2222 2222 0000 0000
SWIFT BIC: OTPVHUHB

Árral Szemben - Segélykoncert az iszapkárosultakért
A Veszprém környéki zenekarok hívószavára nagyszabású segélykoncert várja a segítő szándékú zenerajongókat október 31-én, a Veszprémi Arénában, ahol a hazai zenei élet több fontos és jól ismert szereplője képviselteti magát.

Tizenkét órás megakoncert bevételével járul hozzá a hazai underground szcéna az ajkai vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítéséhez. A Veszprém környéki zenekarok felhívására közel 20 zenekar és énekes vesz részt a nagyszabású segélykoncerten, melynek házigazdája a Quimby egyik frontembere, Varga Livius lesz. A délután 2-től hajnal 2-ig tartó, 30-30 perces blokkokból álló koncerten fellép a 30Y, a Quimby, a Kiscsillag, az Erik Sumo Band, a Pál Utcai Fiúk, a Vad Fruttik, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Hollywoodoo, a Kistehén Tánczenekar, Harcsa Veronika, a Heaven Street Seven, a Ladánybene 27, Sub Bass Monster, a Hősök, a Budapest Bár, a Roy & Ádám, Jamie Winchester, a Mystery Gang és az Anima Sound System. A fellépés sorrendjét a zenekarok sorsolással döntik el, ezzel is jelezve, hogy itt nem az a fontos, ki ki után és hány órakor játszik, hanem az ügy és az összefogás erejének szimbolizálása.
A teljes bevételt Veszprém Megyei Jogú Város a devecseri és a kolontári Önkormányzatoknak utalja át. Az est fővédnöke Porga Gyula polgármester.

Belépőjegyek 3000 ft-ért kaphatók.