Egyensúly a Kos jegyében

A Kos az első tavaszi jegy. Kirobbanó erejével elsöpri a tél maradványait. A téli napforduló óta egyre növekvő nappalok hossza elérte az éjszakák hosszát és a tavaszi napéjegyenlőségtől, azaz március 20-tól a világosság győz a sötét felett - egészen az őszi napéjegyenlőségig...

A Kos az első tavaszi jegy. Kirobbanó erejével elsöpri a tél maradványait. A téli napforduló óta egyre növekvő nappalok hossza elérte az éjszakák hosszát és a tavaszi napéjegyenlőségtől, azaz március 20-tól a világosság győz a sötét felett - egészen az őszi napéjegyenlőségig.

A Kos jegy tüzes, kardinális minőségű, kiáradó, harcias megjelenésű. Uralkodó bolygója a Mars, az idetartozó testrész a fej és elsősorban a homlok. A Kos alkati sajátossága - ami ebben az időszakban bárkire jellemző lehet - a forróvérűség, hirtelenkedés, támadékonyság vagy harag. Mindezeknek testi szinten a gyulladások, lobok, lázak, sebek, fekélyek lehetnek a mutatói.

A vizes alkatra jellemző lehet ebben az időszakban a tavaszi fáradtság. Az e névvel illetett tünet együttest vértisztító, frissítő gyógynövényekkel kezelhetjük, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A frissen szedett növényekben rejlő erő segíthet a levertségen. A rügyekben, új hajtásokban összegyűlik az életerő. Szedhetünk április 4-én, 15-én csalánhajtásokat, vagy a Telihold közeli (április 6-10-ig) időben gyermekláncfű levelet, aminek virágzás előtt szedett levele enyhébben keserű és ezért salátának is fogyasztható. A vizeket tisztítja a vesében a szederlevél, a tüdőben a martilapu sárga virágja. A fejenállás amellett, hogy megmozdítja a nedvek áramlását a testben, még a fejtetőbe irányítja az erőket, ami a Kos életterülete.

E hónapban a tűz elemmel kapcsolatba hozható szív- és vékonybél kínai meridiánokkal ismerkedünk. A szív-meridián leghatékonyabb pontjai a 7-es és 9-es, valamint a kisujj körömágyának szélei és a tenyérél, ahonnan a szívvonal indul. Ezek a pontok megnyugtatják a szívet és erőt adnak neki. A túlzott forróság, hevesség és a szem megerőltetése is elgyengítheti ezt az energiapályát. Örömtelenség vagy harag jelezheti, ha egyensúlyzavar keletkezik. A szív az öntudat lakhelye, ezért befolyásolja az egészséget, az életerőt, az érzelmeket és a szellemiséget.

A tüzes alkatú emberek elemükben érezhetik magukat, hiszen a Nap a Kos jegyben erőben van és a Kos ura, a Mars trigonnal támogatja április 15-én a Napot. De ahol nagy erők jelennek meg, ott fokozott óvatosságra van szükség, nehogy elszabaduljanak az uralatlan erők. Az elhatalmasodott tűz ártó megégetheti a tűz testi székhelyét, a vékonybelet. Ez hasmenést, gyomorfekélyt, gyomorvérzést okozhat. Csillapíthatjuk a vékonybélben a tüzet étkezés közbeni hidegvíz ivásával, vagy áztatott zilizgyökérrel, aloé levéllel, aszalt szilvával, de a legidőszerűbb mégis a gyermekláncfű gyökere, melyet a március 25-ei Újhold tájékán szedhetünk. Használhatjuk még a fekete nyárfa rügyeit láz és ízületi gyulladások ellen. A tüzes alkat gyógyszerei lehetnek a cikória kávé, nyers saláták, keserű és édes ízek.

A vékonybél feladata szétválasztani a hasznos tápanyagokat a haszontalantól. Ehhez józan ítélőképességre van szükség. Mivel a vékonybél mozgása tudattalan, ezért igen érzékeny a lelki és tudattalan változásokra, azaz a stresszhelyzetekre, feszültségekre. A jang vékonybél-meridián 17-es pontját kezelve nyugalmat nyerhet bensőnk. A páva testhelyzetben való időzés fejleszti az egyensúly érzéket és segít dönteni a tiszta és tisztátalan között, mivel elégeti a mérgeket.

A szeles alkat hajlamos lehet kimerültségre, erőtlenségre a tavasz közeledtével. Nekik nem gyógyszer a nyers étel, ezért az erőt adó korai csalánhajtásokból főzeléket készítsenek tejjel, fokhagymával, akárha spenótot készítenének. Március 28-án és 31-én a Merkuriusz kvadrát Plútó és a Merkuriusz kvadrát Mars fényszögek erős idegi feszültséget indukálhatnak. Ha a konfliktust nem tudjuk feloldani, könnyebben megbetegedhetünk. A mélyről jövő hurutos köhögést szárító, melegítő vagy lágyító-nyálkaoldó gyógynövényekkel kezelhetjük alkat szerint.

A szárító-melegítő módszer a vizes alkatnak való, ebben az esetben a kakukkfű, friss martilapu virág, gyömbérgyökér, borsmenta növényeket használjuk a tea elkészítéséhez. A lágyító-nyálkaoldó típusú gyógynövények az aktívabb, tüzes alkatnak ajánlhatók: menta, kamilla vagy eukaliptusz illóolajakkal inhalálhatunk és hársfavirág, friss martilapu virág, ánizs, lenmag növényekből köhögéscsillapító teát készíthetünk mézzel. Ha a köhögés görcsös rohamokban jelentkezik, akkor adjunk a keverékhez idegerősítő növényeket, mint a bazsalikom, a citromfű vagy a macskagyökér. A torokzár gyakorlat felfrissíti a nyak energiáit: az állat a mellkasra szorítjuk, a nyelvet pedig hátrafelé szorítjuk gyakorlat közben.

A Nap útját járva növekedjék a bennünk lakó fény és töltődjünk Kos-erőkkel az egyensúly megtartása mellett.


Javaslap, 2001 Kos, IV. évfolyam 3.(39.) szám - Barna Gábor