Meditálj sétálva - próbáld ki, egyszerű!

Rendhagyó módon most nem a saját gondolataimat osztom meg veletek, hanem egy Thich Nhat Hanh nevű buddhista szerzetes Sétameditáció írását, melyet angolból fordítottam. A bölcs egyszerű, mégis rendkívül hatékony meditációs módszerét követve hazaérkezhetsz önmagadba és a jelen pillanatba.

Thich Nhat Hanh - Sétameditáció
1. Már megérkeztél. Szóval érezz örömet minden egyes lépésedben és ne aggódj amiatt, amivel esetleg még szembe kell nézned. Nincs semmi előttünk, csak egy hívogató út, amin minden pillanatban örömmel megyünk. Amikor zarándokmeditációt (sétameditációt) gyakorlunk, mindig megérkezünk. Az otthonunk a jelen pillanat és semmi több.

2. Emiatt mindig mosolyogj, amikor gyalogolsz. Akkor is, ha kissé erőltetned kell és nevetségesnek érzed. Szokj hozzá a mosolygáshoz és végül boldog leszel. Ne félj kimutatni az elégedettségedet.


3. Ha úgy érzed, a béke és az öröm mindig előtted van, akkor sosem éred el őket. Próbáld megérteni, hogy mindkettő veled utazik.

4. Amikor gyalogolsz, masszírozod és becsülöd a Földet. Ugyanígy a Föld is próbál segíteni neked, hogy egyensúlyba kerüljön a szervezeted és az elméd. Értsd meg ezt a kapcsolatot és igyekezz tisztelni - legyen minden lépésed határozott, mint az oroszláné, elegáns, mint a tigrisé és méltóságteljes mint egy uralkodóé.

5. Figyelj arra, hogy mi zajlik körülötted. És koncentrálj a légzésedre - ez segít megszabadulni a problémáktól és aggodalmaktól, amik próbálnak útitársadul szegődni.


6. Amikor gyalogolsz, nemcsak te mozdulsz, hanem minden múltbeli és jövő generáció. Az úgynevezett "való" világban az idő egy mértékegység, de az igaz világban semmi sem létezik a jelen pillanaton túl. Legyél teljesen tudatos arra, hogy minden, ami történt és minden, ami történni fog, benne van minden lépésedben.

7. Érezd jól magad! Legyen a sétameditációd (zarándoklatod) egy folytonos találkozás önmagaddal. Sose keress jutalmat a bűnbánatban. Nőjenek virágok és gyümölcsök mindig mindenhol, ahol a lábad érinti a földet.

És most vegyünk együtt egy mély lélegzetet!

Tamás Krisztina (Tara)

Forrás: Paulo Coelho’s Blog

Képek:
piqs.de: DaveKing - Weg ins Licht
piqs.de: ROLFVOLKER - Weit ist der Weg