A blues Nagy Mamájára emlékezünk

Big Mama Thornton, a kiváló bluesénekesnő 84. születésnapját ünnepelhetné december 11-én, de nagyon fiatalon, 57 évesen itt hagyott bennünket. Janis és Elvis is óriási sikert aratott egy-egy dalával.

A feketék között csak-csak előfordulnak – vagy inkább előfordultak - énekesek a szebbik nem képviselői közül. A soul azonban közöttük is népszerűbb volt. A fehéreket vizsgálva pedig megállapíthatjuk: erős kisebbségben vannak a hölgyek. Sajnos sokuk neve ma már történelem: Billie Davis, Bessie Smith, Ida Cox, Ma Rainey, Mamie Smith, Alberta Hunter és a rockkirálynőként is tisztelt Janis Joplin. Tavaly temették a legnagyobbak közül Koko Taylort.


Willie Mae "Big Mama” Thornton 1926. december 11-én született Alabama államban, Montgomeryben, apja lelkész, anyja pedig templomi énekesnő volt. Más tehetséges színes bőrű gyerekekhez hasonlóan templomi kórusban kezdett énekelni. És lássanak csodát: a dobot választotta első hangszerének, igaz, szájharmonikázott is.

 
Tizenkét éves korában tehetségkutató versenyt nyert, a negyvenes évek elejétől énekelt és táncolt a Sammy Green’s Hot Harlem Revue-ben. Amikor a negyvenes évek elején Texasba költözött, jobban megismerkedett a blues-zal.

      
Első lemezfelvételét már Big Mama Thornton néven készítette a Peacock kiadó számára az ötvenes évek legelején. Hamarosan a rhythm and blues listára került az a bizonyos Hound Dog, amely néhány évvel később Elvis Presley jóvoltából, az egyik leghíresebb rock and roll sláger lett.  

   

Johnny Otis együttese kísérte éveken át, hamarosan a Peacockot más kiadókra cserélte. Az ötvenes években főként színes bőrűek klubjaiban lépett fel, és már több ismert zenész - Roy Milton, Johnny Ace, Junior Parker és Clarence "Gatemouth" Brown - mellett énekelhetett.


A hatvanas évek elején a nyugati parton próbált szerencsét, 1964-ben meghívták a Monterey Jazz Festivalra,  majd 1965-től csatlakozott az American Folk and Blues Festival című utazó showhoz. E sorozatot olyan nevek tették naggyá, mint Willie Dixon, John Lee Hooker, Sunnyland Slim, Roosevelt Sykes, T-Bone Walker (első képünkön vele látható) és mások. Európa is eljutottak a”fekete óriások”, s velük Mama is átrándult az öreg kontinensre – sokat tanult a műfaj legnagyobbjaitól, New Yorkban, a Carnegie Hallban Muddy Watersszel és Otis Spannel lépett fel.


Az 1968-as Ball and Chain című albumának címadó dalából Joplin készített felejthetetlen változatot. (sokan csak ezt a verziót ismerik.) Újabb rangos fesztiválokra, koncertekre hívták, tv-felvételeket készített.  Ha nem is lett sztár, megélhetési gondjai sohasem voltak.


Miután a bluesból mégiscsak lassabban csörgedezett a pénz, Big Mama ezért a hatvanas évek végén popdalokat is bevállalt, de a bluesnak soha nem fordított hátat teljesen. Nem készült túl sok lemeze (talán 30 lehet), de a rajtuk hallható dalok szinte kivétel nélkül forrásértékűek.

 
A "Mama" 1984. július 25-én szívroham következtében hunyt el Los Angelesben, 57 éves korában. Halála után felkapták a kiadók, sorra jelentek meg lemezei az „ántivilágból” Az 1992-ben kiadott Hound Dog: The Peacock  Recording, az 1994-es Rising Sun Collection. A Muddy Waters együttesével közös felvételeit 2004-ben, a Sassy Mamát és a They Call Me Big Mamát 2005-ben dobták piacra. Minden korongja feltűnést keltett a szakmai körökben, és keresett portéka lett a blueskedvelők körében is.