Bringázol? Védd magad!

Itt a tavasz, szép az idő és egyre többen váltunk autóról kerékpárra, ha csak egy hétvégi sétakör erejéig is. Ezt tapasztalhattuk most hétvégén is, amikor ellepték a kerékpárosok a nagyobb parkokat, a sétáló és az odavezető utakat. De miközben élvezzük a biciklizés örömeit, a veszélyeiről sem kellene megfeledkeznünk.

Kezdd egy nagygenerállal!
A téli pihentetés után mindenképp tanácsos átnézni vagy szakemberrel átnézetni a kerékpárt műszaki szempontból, hiszen egy rosszul fogó fék vagy egy nem világító lámpa, nagyon nagy bajt tud okozni. 

Sokan úgy gondolják, hogy a kerékpár az csak „bicikli” és nem jármű. Pedig az.
A forgalomban veszünk részt vele és ugyanúgy a saját és mások életét kockáztatjuk egy rossz műszaki állapottal, mint egy autó esetében. Sőt, kerékpáron védtelenebbek vagyunk. Mentős ismerősöm enyhén cinikus, de sajnos igaz jelzője szerint: „puhatestűek”. Ezt igazolják az elég rémisztő statisztikák is: tavaly 92 kerékpáros halt meg, 3500 sérült meg az utakon, a balesetek felét pedig ők okozták, idén már 19 halálos balesetnél tartunk.

A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosok biztonságára, emiatt 2011. április 4-től húsvétig fokozott ellenőrzést tart, melynek során, a műszaki állapoton és kötelező felszereltségen kívül ellenőrzik, hogy nem ivott-e alkoholt a kerékpáros, ha pedig mobilozik, vagy kutyát sétáltat akár 30 ezer Ft-ra is megbírságolhatják.

De mi a helyzet, ha teljesen jóhiszeműen és felelősen közlekedünk, és mégis beüt a baj?
Akkor jó, ha rendelkezünk valamiféle biztosítással. Egyrészt saját magunkra, másrészt az általunk okozott kár megtérítésére. Mindkét esetre létezik biztosítás, csak még nem nagyon ismert.
A kerékpáros esetében a balesettel kapcsolatos orvosi és egyéb költségeket fizetik, tartalmaz egy balesetbiztosítási csomagot és asszisztencia (segítségnyújtási) opciót, hasonlóan, mint egy utasbiztosításnál. Az általunk okozott kárt pedig - az autókéhoz hasonlóan - egy felelősségbiztosítás téríti előre meghatározott összeghatárig. Ezen felül még a jogi képviseletben és - ha szükséges - a szakértők díjában is segítséget kapunk a biztosítótól, szintén előre meghatározott összeg erejéig. Mindezt valóban pár ezer Ft díj ellenében.

Ezért a pár ezer forintért a biztosító átvállalja azoknak a számlával igazolt gyógyászati (fogászati, sebészeti, kórházi, röntgen, betegszállítási, ápolási) és temetkezési, illetve kifejezetten a kerékpározással összefüggésben keletkezett dologi kárral kapcsolatos költségek megtérítését, amit egy baleset során a kerékpáros gondatlanul más személynek okoz, és ezért a biztosított (kerékpáros) ellen kártérítési igényt nyújtanak be.

Itt a tavasz, élvezzük gondtalanul, ebben segíthet nekünk egy kerékpáros biztosítás is.

Erdélyi Gréti
Független biztosítási alkusz
Web >>>