Hollywood - a vírusok nem válogatnak

Különleges helyszíneken forgatni, vagy jószolgálati szerepet vállalva elutazni egy fejlődő országba korántsem veszélytelen feladat. Arra pedig nem is gondolna senki, hogy olykor éppen a legelegánsabb partikon bukkannak fel veszélyes kórokozók.

Legutóbb George Clooney betegségének hírére kapta fel mindenki a fejét. Ő már másodszor lett maláriás, ezúttal egy szudáni utazás kapcsán, amely során az ország politikai problémáira szerette volna irányítani a nagyközönség figyelmét. A gondos orvosi ellátásnak hála a híres színész másodszor is felépült a gyakran halálos kimenetelű betegségből, de sajnos nincs mindenkinek ekkora szerencséje. 2009-ben több mint 780 000 áldozata volt a betegségnek. Ha valaki tisztában van azzal, hogy fertőzött területre utazik, van lehetősége a felkészülésre, és a megelőzésére. Ma már olyan hatékony antimaláriás gyógyszerek is rendelkezésre állnak, amelyek mellett napozni is lehet. A brit X-Faktor című tehetségkutató műsor egyik zsűritagja, Cheryl Cole nem élt a lehetőséggel, nem védekezett a szúnyogok ellne, és tanzániai nyaralása során maláriát kapott. Ennek következtében hetekig kórházi ápolásra szorult. Maláriával fertőződött egyik filmje (PCU, Vakvilág egyetem) forgatásán Jeremy Piven is. Az eset érdekessége, hogy a forgatás nem trópusi területen zajlott, ahol a malária egyébként jellemző megbetegedés, hanem Kanada és Connecticut állam területén. Vélhetően behurcolt esetről lehetett szó.


Egy sokkal hétköznapibbnak számító, de legalább olyan komoly megbetegedés a hepatitis-A vírus által okozott tünet együttes. Ki ne emlékezne Asthon Kutcher elhíresült 30. szülinapi bulijára, melyen a vendégek, és maga az ünnepelt is veszélybe került. A felkapott Socialista-ban (New York) az italokat kimérő csapos hepatitis A fertőzött volt, ezért a parti minden résztvevőjét be kellett oltani hepatitis-A ellen. A bulin ott volt az ünnepelt felesége, Demi Moore, Madonna, Bruce Willis, Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Kate Hudson és Liv Tyler is. Hasonló malőr történt pár éve a Sports Illustrated című lap Valentin-napi partiján is, Los Angelesben, amikor egy hepatitis A fertőzött szakács készítette az ételeket. A fertőződés veszélye felmerült Beyonce Knowles énekesnő, Kenny Chesney az Egyesült Államok egyik első számú country zenésze, a rapper Kanye West, az Aerosmith együttes tagjai, és Gnarls Barkley nevű Grammy-díjas formáció képviselőinek esetében is. A hepatitis A vírus váratlan vendégként a Zene és Szöveg című film premiert követő bulijában is megjelent. Drew Barrymore-t, Sandra Bullockot és Hugh Grant-et egyaránt beoltották a fertőző betegség ellen, mely fekáliával szennyezett élelmiszerrel és vízzel terjed.

Az igazság azonban az, hogy az utazási betegségek nem csupán a sztárokat fenyegetik. Az Európai Unió és az EEA/EFTA országokban 17 240 hepatitis-A-s megbetegedést regisztráltak 2008-ban. A hepatitis-A rendkívül elterjedt kórokozó a mediterrán régióban. A nyaralóknak érdemes védőoltást kérni utazás előtt. Hepatitis A fertőzés szempontjából veszélyes ország Egyiptom, Tunézia, Bulgária és Törökország, de a betegség előfordul a Földközi-tenger teljes partvidékén. A tagállamok összességét tekintve egyre nagyobb az utazáshoz kapcsolható megbetegedések aránya. A tífusz esetében ez a trend még erőteljesebben jelentkezik, hiszen a szennyezett vízzel terjedő betegség a tagállamok területén rendkívül ritkának számít. Ennek ellenére 18 tagállamból összesen 233 esetet jelentettek 2008-ban, ami több mint a kétszerese a 2007-es esetszámnak. A megbetegedések az Európai Unión kívüli országokba történő utazásokhoz köthetőek.


A CDC éves járványtani jelentése szerint 5 848 esetben igazoltak maláriás fertőzést a 25 EU és EEA/EFTA országban. Ezeknek nagy részét (81%) négy országból jelentették (Franciaország, Németország, Olaszország és Egyesült Királyság). A betegség zöme importált, de két esetben úgynevezett reptéri maláriáról beszélhetünk. Ez akkor jön létre, amikor a légiközlekedés során fertőzött szúnyogot „utaztatunk” egy olyan területre, ahol egyébként a malária nem jellemző, és ott történik meg a parazita átadása, vagyis a fertőzés. Magyarországon a tavalyi évben összesen 6 maláriás betegről szerzett tudomást az Országos Epidemiológiai Központ.

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte átlagosan 200 000 sárgalázas megbetegedés történik évente, az EU és EEA/EFTA jelentésköteles országaiból nem érkezett hír megbetegedésről. Ez annak köszönhető, hogy a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (International Health Regulations/IHR) kiemelt figyelmet fordít a betegség terjedésének megelőzésére, ezért minden utazótól megköveteli a megfelelő oltás felvételét, ha fertőzött területre utazik. Ennek példáját követve akár a többi utazási betegség előfordulása is mérsékelhető lenne.

Képek: www.morguefile.com