Tökéletes Christine, aki a 60-as évek végén a legjobb brit énekesnő volt

A Melody Maker olvasói 1969-ben Christine Perfect-et az év legjobbjának választották. Akkor még a Chicken Shack-ben lehetett hallani billentyűs játékát és gyönyörű fátyolos hangját. Később a Fleetwood Mac zenekarban vált világszerte ismertté.

Christine Anne Perfect néven született 1943. július 12-én Greenodd-ban, Birmingham közelében. Apja tanárember volt, aki koncerthegedűsként vitte tovább a családi hagyományokat, mert Christine nagyapja, a Westminster Apátság orgonistája volt. A muzikális családban Christine-t már négyéves korában a zongora mellé ültették, de a szülők látva, hogy a gyereket még nem túlságosan kötik le a fekete-fehér billentyűk, nem erőltették a dolgot. 11 évesen viszont már ő szeretett volna a hangszeren játszani.

 
Az iskolában sok baja volt - visszaemlékezése szerint - a Perfect névvel, mert a bemutatkozása után a tanárok rögtön rázendítettek, reméljük, hogy te Tökéletes vagy Christine! A zenei tanulmányait sem hanyagolta el, amin természetesen a klasszikus muzsika értendő, de azért 16 évesen az egyik barátjával lelépett otthonról, persze Londonba mentek. Everly Brothers-szerű duót alkottak és az egyik tehetségkutató, felléptette őket a Shadows kíséretében egy kis pubban, ahol a műsorszámuk befejezése után a szülők azon nyomban nyakon csípték őket és visszacipelték az eltévelygett, világot jelentő deszkákról álmodozó „báránykákat” Birmingham-be.

Az is segített a klasszikus muzsikától való eltérítésben, amikor bátyjától egy Fats Domino daloskönyvet kapott. "Goodby Schubert - hello rock and roll"- köszönt el végleg Christine a komolyzenétől. A birminghami Art College növendéke volt öt évig, ahol a többi diákhoz hasonlóan ő is zenekarban játszott, Christine bandájának a neve Shades of Blue – más források szerint Sounds of Blue - volt, ahol meglepő, de a basszusgitárt pengette. Ebben az időben ismerkedett meg Spencer Davis-szel és Stevie Winwooddal.


Az 1967-ben átvett diploma után Londonban kapott állást, mint kirakatrendező (!), egy Regent Street-i áruházban. Ez idő tájt találkozott két régi zenésztársával, Andy Sylvester-rel és Stan Webb-bel, akik a Chicken Shack bandába hívták, hogy legyen a billentyűsük és énekeljen náluk. A bluest abban az időben még nem igazán ismerte, de kapott a fiúktól egy Freddie King albumot, hogy mélyedjen el annak tanulmányozásában. Úgy érezte, hogy ez nem elég, elrohant egy boltba és megvette az összes kapható Freddie King lemezt, hogy még jobban ráérezzen King billentyűsének, Sonny Thompsonnak a játékára. Ettől kezdve Christine Perfect a blues szerelmese lett.


A Chicken Shack a Blue Horizon kiadó műhelyéhez tartozott, így ez a csapat is fellépett 1967. augusztusában, a Windsorban megrendezett hetedik Jazz and Blues Fesztiválon. Christine két évig szerepelt ebben a kiváló képességű zenekarban, és érdekes, hogy már eljövőben volt a bandából, amikor egy klasszikus Etta James kompozíció, az I’d Rather Go Blind előadásával a slágerlista élmezőnyében szerepelt.


A Chicken Shack legnagyobb vetélytársa ebben az időben a Fleetwood Mac volt, melynek színpadi produkcióját szenvedélyesen szerette Christine, egyszerűen a rajongójuk volt. Különösen a karizmatikus gitáros, Peter Green volt rá nagy hatással. Érdekes, hogy a bandából mégis John McVie, a basszusgitáros vetett szemet a csinos Christine-re, ami odáig "fajult", hogy John nemcsak a bandába csábította át, hanem feleségül is vette 1968 augusztusában.
 
1970-ben Peter Green távozása után Christine McVie állandó tagja lett a Fleetwood Mac zenekarnak. Augusztus 8-án debütált a banda énekesnőjeként New Orleans-ban. Ebben az évben jelent meg első szólóalbuma Christine Perfect címmel, amelyen szebbnél szebb felvételeket hallhatunk. A Fleetwood Mac csapat azonban áttette működési területét az USA-ba és egyúttal teljes arculatváltást hajtott végre a hangzásában. A bluest feladva popzenét kezdtek játszani, amit ezúttal sem minősítenék.


1975-ben a banda esztétikailag még jobban mutatott a színpadon, mint korábban, mert Stevie Nicks énekesnő belépésével egy igazi bombázó került a soraikba a fiúk nagy örömére. Már az 1975-ös Fleetwood Mac című album is listavezető volt, de a két évvel későbbi Rumours minden várakozást felülmúlóan szerepelt. Talán az nem is volt meglepő, hogy egyaránt vezette az angol és amerikai nagylemezlistát, de az, hogy ebből a korongból csak Amerikában 19 millió darab fogyott, és minden idők legtöbb eladott lemezének sorában a kilencedik helyen szerepel, ezt azért senki sem hitte volna.
 
A 80-as 90-es években is a zenekar mellé szegődött a szerencse, mert szinte minden zenei anyagukat jól fogadta a közönség. Christine McVie magánélete sajnos nem volt ugyanilyen gondnélküli. John McVie túl sokat ivott, rengeteg időt töltöttek együtt a színpadon és turnézva és ez felőrölte házasságukat, így 1976-ban elváltak. A zenekarban azonban továbbra is együtt dolgoztak. A 70-es évek végén szenvedélyes és viharos liezonja volt a Beach Boys zenészével, Dennis Wilsonnal, akinek alkohol és drogfüggősége ezt a kapcsolatát is tönkre tette.


Zeneszerzőként viszont nagyon termékeny volt Christine a 80-as és a 90-es években is, de egyre gyakrabban fontolgatta, hogy abbahagyja a turnézást – ez végül 1997-ben következett be - és csak családjának él, esetleg a lemezfelvételeknél számíthatnak rá. Az 1984-es Christine McVie című második szólóalbumán Stevie Winwood és Eric Clapton is közreműködött. A billentyűs Eddie Quintela volt, akihez 1986-ban hozzáment feleségül, de ez a házassága sem bizonyult tartósnak. A lemezen szereplő dalok közül a Got A Hold On Me, az Ask Anybody lett a legsikeresebb.


Ha már Christine dalainál tartunk, akkor említést érdemel, hogy Clinton 1992-es kampányánál a demokraták, az ő Don’t Stop című dalával lelkesítették a népet. Ő azonban ezt a dalt inkább egy biztosító társaság reklámjánál tudta volna elképzelni. 1998-ban a Fleetwood Mac zenészeként ő is tagja lett a Rock and Roll Hall of Fame világhírű clevelandi társulatának, ezen kívül Brit Awards életműdíjjal jutalmazták és több Grammy-jelölést is kapott a The Dance albumért.


2000-ben Christine hazatért Angliába, hogy a családja közelében lehessen és eltűnhessen a média elől. Még ugyanebben az évben zenei munkásságát doktori fokozattal értékelte a Greenwich University.  Húszévnyi szünet után 2004-ben ismét szólóalbummal jelentkezett In The Meantime címmel, amelyről az első single, a Friend sikeres lett. A lemez jó fogadtatása ellenére sem vállalkozott azonban arra, hogy turnéval népszerűsítse. A szakma mégsem felejtette el, 2006-ban a brit akadémia dalszerzőként Gold Badge of Merit díjjal tüntette ki. Az ünnepélyes ceremóniára a londoni Savoy Hotelben került sor.
 

Christine még mindig Kent-ben él kicsit visszavonultan, a komponálás mellett barátai nagy örömére gyakran megcsillogtatja főzési tudományát, gondozza a kertjét, játszik a kutyáival - nem hiányzik neki a reflektorfény és a popzene sem, inkább klasszikus muzsikát hallgat. 2009. novemberében azért elment megnézi a régi társait Londonban, ahol a Fleetwood Mac koncertezett, a színpadon viszont már nem csatlakozott hozzájuk.