Hogyan szabaduljunk meg függőségeinktől?

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk problémás viselkedésünkön, legyen az bármilyen fajta függőség, első lépésben fontos, hogy hárításunkat, tagadásunkat megszüntessük. Ez általában nehezebb, mint amilyen könnyűnek hangzik, de az alábbi tanácsok sokat segíthetnek az elkötelezettséged fenntartásában és a pozitív életvitel kialakításában.

Azaz be kell látnunk, hogy

Ha felismerjük hárításainkat, hogy hogyan próbáljuk elnyomni magunkban a valóságot és tudatosítjuk azokat, akkor elindulunk a változás útján. Környezetünk segítségével, könnyen megtudhatjuk, hogy milyen hárításokat használunk, és ha már felismerjük (pl. racionalizálás, bagatellizálás, projekció stb.) azokat, elkezdünk ellenállni nekik, úgy, hogy észrevesszük, mikor használjuk vagy megkérjük környezetünket, figyelmeztessen mindig minket azokra.  A következő lépés, hogy
Ha idáig eljutottunk, az azt jelenti, hogy meghoztuk a döntésünket legyen az akár az, hogy
Amikor döntöttünk, már rá is léptünk a változás útjára. Ezt onnan ismerjük fel, hogy a dolgok elkezdenek körülöttünk megváltozni. Lehet, hogy nagy kríziseken és kényelmetlen beszélgetéseken is túlestünk már, de ez mindenképpen jelzi az elköteleződésünket, önmagunk újraértékelését, és megmutatja a pozitív változásba vetett hitünket is. A függőségünk, problémás viselkedésünk megszüntetését még sikeresebbé tehetjük a következő eszközökkel:

Ha ezt is megtettük, akkor elmondhatjuk, hogy a fenntartás szakaszába léptünk és már nincs más feladatunk, mint megtartani ezt a függőségmentes, józan állapotot.

Segítségül ajánlom a következő, relaxációs technikával készült  önhipnózis videókat:

Relaxáció a szenvedélybetegségek kezelésére, sóvárgás megszüntetésére, mértékletesség tartására >>

A remény erősítése önhipnózissal >>

Erősítsd meg a szándékodat - bármilyen problémás viselkedés abbahagyásával, a változás elkezdésével kapcsolatban! 


Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns
www.etanacsadas.hu

Képek:
Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net
gameanna / FreeDigitalPhotos.net