Sári és Nemszemétke

A Sári és Nemszemétke aktuális problémát feldolgozó mesekönyv: témája a környezetvédelem egyik legfontosabb részterülete, a hulladékfeldolgozás. A könyv különlegessége kettős irányultságában rejlik: egyrészt mesekönyv, másrészt ismeretterjesztő kézikönyv.

A könyv gyerekirodalmi olvasata a zöld információk jelentős mennyiségéből adódóan jól meghatározott irányú – ez az elbeszélő profizmusát bizonyítva tökéletesen korrelál az aktuális gyerekirodalmi trendekkel, miszerint az újabban születő gyerekregényekben a gyerekek oldják meg a felnőttek által elrontott élethelyzeteket. Elsősorban a gyerekek találékonyságával és gyerekekre való odafigyeléssel megoldható a hulladékkezelés problémája.

 

A történet végén olvasható konkrét tevékenységi terv („megtanítani Robit, Aput és Anyut, hogy ne dobjanak ki mindent”) felhívó jellege a könyvhöz kapcsolódó munkafüzettel kiegészülve a környezetvédelmi oktatás hatékony eszközzé avatja a Sári és Nemszemétkét.

A munkafüzet nyolc tárgy kivitelezését mutatja be lépésről lépésre, emellett számtalan ötletet ad a továbbalkotáshoz. A munkafüzet lényeinek és tárgyainak életre hívásával a gyerekek nem csak szemlélői, de részesei is lehetnek Sári és Nemszemétke történetének, így a mesének soha nem lesz vége…


A könyv 2011-ben elnyerte a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése által kétévente meghirdetett ARANYVACKOR pályázat fődíját és a Cerkabella Könyvkiadó különdíját.

Írta: Mandl Péter, illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita


Forrás: Humusz