Böjtös étkek, pénztárcabarát receptek

Már javában benne járunk a Húsvét előtti nagyböjtben és a tavasz megérkeztével is időszerű egy kis tisztulás, méregtelenítés. Ha szívesen elhagynád a húst és valami kevésbé megterhelőre vágysz, készíts otthon friss tavaszi vega pástétomot hüvelyesekből. Friss házi kenyérrel az igazi!

Kenyér
Alap kenyérrecept két kenyérre:

Hozzávalók:
Elkészítés:
Oldd fel az élesztőt a folyadékban (nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg)! Add hozzá a száraz összetevőkhöz! Gyúrd 10 percen keresztül (fontos!)

Takard be műanyaggal, s hagyd pihenni egy órán keresztül, míg duplájára nem nő. Ha van kifejezetten kelesztő tálad, az a legjobb, de nem feltétel. Ha hideg a szoba, tedd a tálat meleg fürdőbe! - Tényleg megnő :))

Belisztezett deszkán formálj belőle két cipót. Egy nagyobb tepsit vagy két kisebbet szórj ki liszttel. Vagdosd be a cipók tetejét késsel, kenőtollal kend rá a tejet vagy tojást vagy vizet és akár szórhatsz még rá magokat.

Hagyd pihenni műanyag, vagy konyharuha alatt 20-30 percig, s hevítsd elő a tűzhelyet! (Ha a tűzhely főlé rakod a tepsibe, akkor ott nagyon megnő :))) - nekem ezalatt a fél óra alatt is még megduplázódott a kenyerek mérete.)

Süsd 200°C-on a sütő legalsó polcán 40-50 percig. Akkor van kész, ha beleszúrsz egy tűt (kést), s az szárazon, nem ragacsosan jön ki belőle.

Egészséges és finom kennivalók a kenyérre - főként hüvelyesekből
Míg a kenyér kisül, a krém is elkészül. Nagyobb, légkeveréses sütőben akár egyszerre padlizsánt, cukkinit is süthetsz krémhez, de valamihez sütni se kell.


Lencsekrém vagy borsókrém

A lencsét  pároljuk - főzzük kb. 10 percig a karikára vagy apróra vágott sárgarépával, sóval, borssal, korianderrel és a babérlevekkel - ez utóbbit a párolás után vegyük ki vagy lehet őrölt is. Szűrjük le a levét egy edénybe és tegyük félre - turmixolásnál jól jön majd hígításhoz (A magokat 1-2 nap alatt ki is csíráztathatjuk, akkor nem is kell főzni. )

Aprítsuk össze a paprikát, hagymát, paradicsomot aprítóban vagy turmixgépben. Adjuk hozzá az olajat és a chilit, tejfölt - lágyabb ízt ad. Turmixoljuk össze, és apránként adjuk hozzá a leszűrt lencsét a fűszerekkel és a répával, adjunk hozzá elég lét, hogy könnyű legyen turmixolni és az állaga krémes legyen.

Pirítóssal vagy frissen sült kenyérrel, nyers zöldségekkel vagy friss csírával tálaljuk.

Lencse helyett készülhet bármilyen babból: vörös bab, fehér bab, adzuki bab stb.


Sárgaborsó pástétom

A sárgaborsót  pároljuk meg vagy csíráztassuk ki. Facsarjuk ki a citromot és aprítóba vagy turmixba tegyük a borsóhoz, adjuk hozzá a többi hozzávalót, fűszereket és mixeljük pépesre. Öntsük egy üveg vagy porcelán tálba és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Borsó helyett használhatsz kukoricát is.


Zöld pástétom

A borsót  pároljuk meg vagy csíráztassuk ki. A zellert, retket aprítsuk fel kis darabokra, hogy a turmixgép könnyebben megbirkózzon vele. Facsarjuk ki a citromot és aprítóba vagy turmixba tegyük a borsóhoz, adjuk hozzá a többi hozzávalót, fűszereket és mixeljük pépesre. Öntsük egy üveg vagy porcelán tálba és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.


Gazdik Ágnes
oko-piac-ter.freeblog.hu