Neil Young és a Crazy Horse amerikai folk klasszikusokat dolgozott fel

Americana címmel június 5-én jelenik meg a kanadai rock óriás új albuma. A Crazy Horse zenészeivel (Billy Talbot, Ralph Molina és Frank "Poncho" Sampedro) 1996-ban adott ki Neil lemezt Broken Arrow címmel, de játszottak a 2003-as Greendale albumán is.

A mostani korongon olyan tradicionális amerikai dalok szerepelnek, mint a This Land Is Your Land, a Gallows Pole, a Tom Dooley és a Clementine.


Neil Young a közelmúltban a Slamdance Filmfesztiválon beszélt az album dalainak mai hatásáról. Szerinte a dalok szövegei tükrözik a mostani gondokat is, szívbemarkolóak és erőteljesek, mintha ma írták volna őket. Vannak olyan közismert dalok a 11 között, amelyeket már az oviból is ismerhetünk – mondja – aztán olyanok is, amelyet a Jefferson Airplane (High Flyin’ Bird) és a Led Zeppelin (Gallows Pole) tett világhírűvé, vagy hírhedté, mint a Sex Pistols (God Save The Queen) című opusa.


Young és a Crazy Horse 2004-ben lépett fel utoljára, aztán sokak örömére a múlt hónapban a MusicCares gáláján Los Angelesben, a Paul McCartney tribute koncerten ismét együtt muzsikáltak. Az est egyik fénypontja volt, amikor eljátszották az I Saw Her Standing There-t. A rockvilág turnéban is reménykedik, de egyelőre ezt nem tervezik, legalábbis a dobos Ralph Molina a múlt hónapban még ezt írta a neten.


Az viszont jó hír, hogy Neil Young a bandájával az Americanán kívül egy másik albumot is tervez, de ennek részletei még nem ismertek.

Ismert viszont az Americana tracklist-je:


01. Oh Susannah
02. Clementine
03. Tom Dooley
04. Gallows Pole
05. Get A Job
06. Travel On
07. High Flyin’ Bird
08. She’ll Be Comin ’Round The Mountain
09. This Land Is Your Land
10. Wayfarin’ Stranger
11. God Save The Queen