Vágyak és félelmek feloldása

Lelkünk még mindig emlékszik arra az abszolút állapotra, melyet Istennel egybeolvadva tapasztalt a Teremtés kezdetén. Nagyon hiányzik ez Neki, és a maga szerény eszközeivel azon van, hogy újra elérje azt a kellemes állapotot. Szegényes és hiányos eszköze a személyiség, mely ennek az Abszolút állapotnak csak silányabb részleteit képes elérni. A Mindenttudásból így lesz információ éhség, a Boldogságból - öröm keresés, az Egységből pedig szex és szenvedély.

Minden vágyunkkal az Abszolút élményt keressük sikertelenül és sosem kapjuk meg a végső kielégülést.

Kistestvérek a lelkünkben
Félelmeink a vágyaink be nem teljesülését tükrözik, ezért hívom őket egymás kistestvéreinek. Más oldalról, amitől félünk arra vágyunk, hogy az ne történjen meg. A félelmek az őket követő rettegés és aggódás érzése miatt vonnak el energiát, míg a vágyak a tervezgetésbe és a megvalósításukba ölt energia miatt fárasztanak le minket. A közös tőről fakadás miatt a felszámolásuk is hasonló eszközöket kíván meg. Tapasztalatom szerint, ha nem sikerül gyors eredményt elérnünk az egyik technikával, akkor egy másikkal az ellentétes oldalról érdemes megközelítenünk.

Például: A két legismertebb eszköz az elengedés és a megélés. Az elengedés vagy feladás néven ismert lelki aktusunknál a vágyhoz és a félelemhez fűződő kötődésünket számoljuk fel. Egyszerűen lemondunk arról a félelemről vagy elengedjük a vágyunkat és az azt beteljesítő cselekedetek sorát. Nem könnyű megközelítési mód ez annak, akinek erős az akarata és megszokta, hogy így vagy-úgy, de célba ér.

Félj bátran!
A másik eszköz a megélése a vágyaknak és a félelmeknek. A megélés történhet bármely tudatszinten ahol ez kellemes és hasznos. Némely spirituális utak például előtérbe helyezik az események éber tudatállapotban történő megélését mondván, hogy csak az ehhez kapcsolódó tudatosságot ne hagyjuk el! Így a megélt esemény elfogadást nyer és a tudat nem kötődik már hozzá. Ez mindenképpen megtanít az élet feltétel nélküli elfogadására és a tudatosság mindenkori megőrzésére.

Javasolnám viszont a megélés gyakorlását más tudatállapotokban is, figyelembe véve azt, hogy egy élet hossza nem mindig bírja el azt a mennyiségű karma, vágy, félelem, tartozás megélését, ami a végső megtisztuláshoz szükséges. Egyszerűen kevés hozzá a kiszabott idő. Másrészről pedig nem biztos, hogy vagy oly türelmes kivárni több napot, hetet -havat, évet egy dolog megélésére.

Gyakorlat félelmünk megélésére
Erre ad megoldást a meditatív tudatállapotban megélt be-teljesülés gyakorlata:
- Ellazult tudattal idézd fel azt a vágyadat vagy félelmedet, amit szeretnél "kisütni". Koncentrálj arra, hogy ott vagy abban a helyzetben és valóban átéled az eseményt! Amikor belehelyezkedve a történésbe már megy az átélés, akkor egy kicsit lazábbra veszed a gyeplőt/az irányítást és hagyod folyni az eseményeket a maguk sodrásában. Így a téma addva van, mégis az intuíciód is beleszólhat a megoldásba.

A kötődés feloldása
Ezzel a hozzáállással megéled a vágyad vagy félelmed bekövetkeztét, és azt az érzelmet amit kivált belőled. Ez az érzelem a lényege az egésznek, hiszen ennek átélésére akart késztetni vágyad vagy félelmed. Amint ezt az érzelmet maximálisan megélted és elfogadtad, abban a pillanatban tapasztalod, hogy a v. vagy f. gyökerestől elmúlt az életedből/tudatodból és nem tudod újra felidézni azt! Amennyiben ezek a jelek nem jelentkeznek, abból tudhatod, hogy még nem oldódott fel a hozzá fűződő kötődésed. Ebben az esetben - talán később - újra idézd fel az v./f. , vagy próbálkozz az ellentétes technikával, az elengedéssel. Nyugodtan váltogathatod az eszközöket, előbb-utóbb úgyis feloldódik kötődésed!

Arany középút
A harmadik eszköz az aranyközépút eszköze! Itt egyszerűen lemondasz arról, hogy bármit is tegyél a megoldásért, végcélod eléréséhez. Előzményként mindenképpen szükséges a végcél meghatározása, amit az Önmegvalósításban látok. Ezzel végül is rákényszeríted Istent, hogy a célodhoz Ő vezessen oda, mert te nem vagy hajlandó egy lépést sem tenni. Hidd el, hogy a legjobb kezekbe adtad az önmegvalósításodat, és biztos a siker!
Jó gyakorlást kivánok!

Huszti Sándor