Akkor drága az egészség, mikor meglep a betegség

A magyar egészségügyben nem az orvosok tudásával vagy a kórházak felszereltségével van elsősorban gond, hanem a rendszer szervezetlenségével. Ehelyett választhatjuk a magánbiztosítást: ma Magyarországon 4-5 biztosító vállal egészség-biztosítást.

Aranka ügyfelekkel dolgozik, és naponta viszi gyermekeit óvodába, iskolába. Egy nap induló influenza tüneteit érzi, eldönti, hogy konzultál háziorvosával. Megnézi, mikor rendel a doktor, és a munkahelyén bejelenti, másnap két óra késéssel érkezik. Korán érkezik a rendelőbe, ott azonban a “2 hét szabadság” felirat fogadja. Bosszúsan megy ki a váróteremből.

Másnap azonban emelkedik a láza és erősödik a torokfájás. Telefonon szeretné megérdeklődni, ki helyettesíti orvosát, és mikor tudják fogadni. Órákig tárcsáz, de senki sem veszi fel.

Ismerős a helyzet? A magyar egészségügyben nem az orvosok tudásával vagy a kórházak felszereltségével van elsősorban gond, hanem a rendszer szervezetlenségével.

Arankának eszébe jut, hogy a főnöke az év elején bejelentette, kisebb változások léptek életbe a béren kívüli  juttatások terén. Januártól egészségbiztosítást is fizet a cég. Megkereste az írásos tájékoztatót, és tárcsázta a számot.

Megdöbbenten csodálkozott, hogy már aznap késő délutánra terminust kapott az egyik neves magánklinikán. De nem ez volt az egyetlen meglepetés. Érkezéskor várakozás nélkül fogadták, és felvezették a rendelőbe. A magánklinikán a 8.30 percre pontosan fél kilencet jelent. Öt perc sem telt el érkezése óta, és az orvos barátságos kézfogással üdvözölte. Mert az ember itt nem “beteg”, hanem ügyfél.

Aranka munkaadója szerint nem jótékonykodásból biztosították az alkalmazottakat. Az adómentes céges egészségbiztosítás csoportos kedvezménnyel harminc százalékkal kevesebbe kerül, mintha adózott bérből fizetné ki a dolgozó. A személyenkénti havi 40 ezres cafeteria keretből 4.500 Ft-ot szántak biztosításra. Igaz, az elején néhány dolgozó jobban szeretett volna készpénzt látni a biztosítás helyett, de az első betegség után már senki sem panaszkodott. A cég számára a legfontosabb előny azonban a lecsökkent dolgozói betegállomány. Ugyanis egy nehezen helyettesíthető alkalmazott pár napos kiesése is már százezrekbe kerül.


Az állami rendszerben egy CT- vagy MR-vizsgálatra pár hónapot kell várni, a magánbiztosítási rendszerben pár nap a várakozás. Ez a különbség egy daganat diagnosztizálása esetén életmentő is lehet. Arról nem is beszélve, hogy nem kell százezreket fizetni a vizsgálatért, mert a biztosítás teljes fedezetet nyújt.

Köztudomású, hogy a hálapénz nem csak költség, hanem macera is: kell-e adni, sokat vagy keveset adtam vajon, töpreng a beteg. A magánbiztosító által szervezett ellátásban nincs hálapénz, tehát se költség, se gond.

A magán egészségbiztosítási rendszer az orvosra szánt napon a lehető legtöbb vizsgálatot szervez meg: reggel labor, délelőtt ultrahang, késő délután szakorvos.

Ma Magyarországon 4-5 biztosító vállal egészség-biztosítást. Különbség közöttük az árakban és az egyes szolgáltatásokra vonatkozó éves limitben van. A biztosítók többsége egy svéd tulajdonosi hátterű orvosi céggel szerződött. A laborvizsgálatok, a diagnosztika jó része és az egynapos sebészet náluk történik. A különleges diagnosztikai eljárásokra és a súlyosabb műtétekre állami klinikákkal szerződnek. A várólistát a közkórházaknál úgy kerülik ki, hogy több helyen vásárolják meg az “üresjárat”-kapacitást, így nem veszik el a várakozók helyét.

Az egyik kedvezőbb árakat kínáló biztosító esetében egy 35 éves személy esetében napi 230 Ft az alapcsomag. A díjak uniszex árazásúak, és csak a belépő biztosított életkorától függnek. A díj fix, és a teljes tartam alatt ugyanazt számlázza a biztosító, az életkor előrehaladtával nem kell többet fizetni. A biztosítási díjért napi 24 órás forródrót vehető igénybe orvosi konzultációra, időpont-egyeztetésre, betegút-menedzselésre. Az alapcsomag tartalmazza a szűrések és diagnosztikai vizsgálatok széles skáláját, az egynapos sebészetet. Súlyosabb műtéteknél, balesetből eredő maradandó egészségkárosodás esetén pénzbeli térítést fizet a biztosító.

30-45 éves korban a legelőnyösebb az egészség-biztosítás, főleg, ha nem az adózott fizetésből, hanem teljesen adómentesen a cafeteriából lehet fizetni. Egy ötven körüli, egyébként jó egészségnek örvendő személynek már érdemes utánaszámolni, megéri-e a biztosítás. A csoportos és családi kedvezmények kihasználása esetén valószínűleg igen.


Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal

Kép: FreeDigitalPhotos.net