Hogyan viseljük a novemberi időszámítást?

Hetekkel túl vagyunk az őszi napéjegyenlőség időpontján, sőt már óráink is téli időszámítás szerint ketyegnek. Ahogy a természetben, úgy életritmusunkban és szervezetünkben is egy új időszámítás kezdődött. A november sok szempontból az egyik legaktívabb hónap az éves körforgásban, és az egyik legnehezebb is. Aktív, mert itt az év végi hajrá, amikor még idén utoljára teljes erővel bevethetjük magunkat a munkába, hogy a december, az év vége valóban ünnepi hangulatúra sikeredhessen. És nehéz: hiszen ahogy telnek a napok, úgy fogy a fény, úgy jönnek a mind hidegebb fuvallatok és velük a betegségek, fertőzések, kellemetlen testi tünetek időszaka.

Stressz nélkül könnyebb
A novemberi hajrá jócskán próbára teszi tűrőképességünket, hiszen a fokozott munkatempó, a hajtás, az év végi stressz mellé egyre zordabb természeti körülmények társulnak. A fokozódó terhelés, az év végi vállalások elvégzése, a határidők betartása, a befejezetlen folyamatok elvégzésének nyomása hatalmas terhet rónak ránk és nagy kihívás elé állítják még a leginkább felkészült és egészséges szervezetet is. A kevesebb alvás, több munka, több idegeskedés, töprengés mellé nincs napsütés, már nem igazán töltünk időt a természetben, és fogy a vitamindús táplálékok kínálata is. Ha nem készítjük fel szervezetünket, könnyen leverhetnek a lábunkról a vírusok, hamarosan egy ördögi körben találhatjuk magunkat, ahol egyik betegségből a másikba esve nyűgösködjük át az év végi időszakot.


Rajtunk múlik!

Találjunk rá saját túlélő stratégiánkra novemberben, hogy az év vége, akárcsak az év többi része jókedvben, örömökben, és az elvégzett munka elégedettségével tölthessen el bennünket még az ünnepek előtt! Próbáljunk ki alternatív egészségmegőrző gyógymódokat, például menjünk jógázni, csi-kungozni, tai-csizni, fülakupunktúrás kezelésre, fogyasszunk gyógyteákat, hiszen a megelőzés minden esetben célravezetőbb, mint a nyavalyákat utólag kúrálni.

A szövődmény mindig rosszabb!
A fel nem ismert szövődmények, a lábon kihordott influenzás, lázas betegségek nem ritkán vezetnek súlyosabb betegségekhez, mint arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, izomgyulladások, tartós ízületi fájdalmak, vérszegénység, krónikus fejfájás, fogínygyulladás, emésztési rendellenességek, medencegyulladás, nőgyógyászati panaszok. Különösen veszélyesek az efféle szövődmények az idősek, a gyermekek és a túlterhelt menedzserek számára. Sokszor már nem is tudjuk felidézni, hogy egy komolyabb fájdalom, vagy tünet egy egyszerű, lábon kihordott megfázással kezdődött. Ha már megvan a baj, álljunk meg egy pillanatra, és ne habozzunk cselekedni egészségünk érdekében, hisz ez a legnagyobb tőkénk! A legjobb, ha meg tudjuk előzni a bajt, ha meg tudjuk állítani a szövődmények kialakulását. Ha erről már elkéstünk, azonosítsuk a baj okát, és szánjunk időt egészségünkre!


Novemberi túlélő stratégiánk
Először is lássunk tisztán: ne vegyük komolytalanul a kisebbnek tűnő betegségeket sem ebben a zord, hideg évszakban. Már az első tünetek jelentkezésekor kérjük ki háziorvosunk tanácsát, és ha kezünkben akarjuk tartani egészségünk térképét, akkor irány egy alapos, és átfogó laboratóriumi vizsgálat! A kész leletekkel a kezünkben pedig azonnal belenézhetünk szervezetünk mélyebb folyamataiba. Ebben segít az otthonunkban is bármikor egyszerűen elérhető, laboratóriumi információs honlap, a labtestonline.hu. A labtestonline.hu laboratóriumi szakemberek által készített nyilvános adatbázis, mely által mélyebben tájékozódhatunk testünk, szervezetünk állapotáról. Az oldal segít, hogy felkészüljünk a betegségek kivédésére, hogy megértsük a laborértékeinket, tehát szervezetünk összetett jelzéseit, és tippeket ad a kezelésben, szükséges vizsgálatokban is.Böngésszünk szervezetünk mélyén: labtestonline.hu

A labtestonlie.hu oldalt böngészve kereshetünk konkrét betegségekre, vagy betegség-csoportokra, állapotokra, vagy laboratóriumi paraméterekre, de akár a vizsgálatokra is.

Ha a vizsgálatokra keresünk, ott a laboratóriumi értékek szerint csoportosítva találjuk meg a paramétereket, melyek a mi leletünk egy részét is képezik. Ha állapotokra-betegségekre keresünk, ott névsorrendben megtalálható minden olyan betegség, mely laboratóriumi mérésekkel azonosítható. A szűréseket korosztályos ajánlásokkal találjuk meg. A fogalomtár pedig összefoglaló lexikona a laboratóriumi kifejezéseknek, vizsgálatok megnevezésének, betegségeknek, tüneteknek. Ha már kész laborlelet van a kezünkben, akkor az ott szereplő paraméterek alapján is megtaláljuk a vizsgálati eredményeinket, majd utána nézhetünk tüneteinknek, és azok esetleges okainak is.