Nem látnak reményt a házasságra a fiatal japán férfiak

A húszas éveikben járó japán férfiak egyharmada úgy érzi egy felmérés szerint, hogy vágya ellenére tőle független okokból nincs reménye megházasodni.

A tokiói Lifenet biztosítótársaság által végzett és a Jomiuri Simbun japán napilapban ismertetett kutatás szerint a reménytelenek 60 százaléka gazdasági okokkal indokolta a házassággal kapcsolatos kilátástalanságát.
 
A válaszadók mindössze 27,8 százaléka gondolja úgy, hogy a körülmények megengedik számára a házasságkötést, míg 35,3 százalékuk egyáltalán nem is akar magának feleséget találni.
 
A házasságkötéssel kapcsolatos pesszimizmus többek között azért is jelent problémát a japán társadalom számára, mert a fogyatkozó népességű és rohamosan öregedő szigetországban a gyermekvállalás erősen összefügg a házasságkötéssel: mindössze a gyermekek 2 százaléka születik házasságon kívül.
 
A felmérés szerint a húszas éveikben járó japánok 87,8 százaléka szeretne gyermeket, de 74,9 százalékuk aggódik amiatt, hogy képes-e megfelelő körülményeket biztosítani utódjának. A megkérdezett fiatalok 82,4 százaléka azt mondta, hogy bizonytalannak érzi a jövőjét, de csak tizedük tesz lépéseket - például takarít meg pénzt - a bizonytalanság csökkentése érdekében.