A jóga hagyománya: a nadi jóga 2.

Az egyes jógafajták között különleges helyet foglal el a nadi jóga. Mi a nadi jóga alapja és hogyan függ össze a testünkben áramló energiákkal?

A cikk előző részében arról olvashatsz, hol szerepel az indiai jóga hagyományban a nadi jóga, hogyan viszonyul a többi jógafajtához. Kattints ide >>

A nadi elnevezése – mire utal?

A Jóga Upanisádok 1000-72000, a Siva-szanhitá 350000 nadiról beszél. A forrásokban a 72000 a leggyakoribb (pl. Hatha-jóga Pradípiká). A tibeti hagyomány 84000 vagy 360000 durva, finom és nagyon finom energiacsatornát említ meg.

A nadi szó a nad tőből ered. Csatornának, érnek, vezetéknek fordítják. A nada belső hangot, rezgést jelent. A nadik tehát olyan finom energiavezetékek, fényszálak, amelyekben a mozgásban lévő életenergiát egy adott hullámhosszúságú rezgés juttatja el a testáramkörök szerveihez. 85 féle alaprezgésű nadit különböztetnek meg.

A Varahopanisad szerint minden nadi a köldök alatti vagy a szív körüli régióból ered.


A legtöbb forrás a gyökércsakrából eredezteti őket.


A nadik a marmapontokat kötik össze. A 108 marma ponton kívül még 162 pránatároló pont (a csakrák, az érzékszervek pontjai is) van az energiatesten. Ezek mindegyike össze van kötve egy másikkal. A test 270 energiakapuja 270 másik energiakapuval van összekötve (így összesen 72900 nadiról van tudomásunk).

Ezeken az energiakapukon folytat az energiatest a fizikai, asztrális, mentális és spirituális világokkal energia- és információcserét. Ezeken a kapukon lehet bevonzani a 3. dimenzióba a magasabb világok erőit. A kapuk alakítják át a magasabb világok rezgéseit a 3. dimenzió rezgésoktávjának, törvényeinek, kódjainak megfelelően. A nadik csatornarendszerén, fényhuzalain keresztül behívható az univerzum összes rezgésekben tárolt energiája és információja.

Ami figyelemreméltó, hogy az indiai források csak 14 nadit tartanak fontosnak, a többiről említést sem tesznek.

A Nadi-jóga című könyv a kozmikus rezgések csatornáinak tudományával ismertet meg, hiányt pótol azzal, hogy 242 nadit és a velük való gyógyítást is részletesen bemutatja. Elsőként mutatja be a 72900 nadi (energiacsatorna) elhelyezkedését, és a 242 nadi valamennyi analógiáját. Foglalkozik a prána fajtáival, az éterikus test felépítésével, a 85 testáramkörrel, a nadi-jóga gyógyító technikáival.

A nadi jóga ágai


A nadi-jóga az utókorra hagyta a csillaggyógyászat invokációs technikáit, a nagy gyógyító mesterek, guruk, dévák gyógyító erejének mozgósítási praxisát; a mantrák, magas rezgésű tiszta, harmonikus hangzások létrehozásának, szervekhez közvetítésének módszereit, a szervek hangfrekvenciákkal való harmonizálását; a szanszkrit nyelv hangzóinak – gyógyító hangmintáinak, mantramjainak – terápikus használatát, a szervezet információs hálózatát korrigáló masszázs-terápiák (akupunktúra, akupresszúra, marma- és nadi-masszázs), test- és kéztartások elméletét és praxisát, a csatornákon (nadikon) keresztüli fénytesti aktiválás, DNS-áthangolás elsajátításával a gyógyító képességek felébresztését; a légzésuralás, a tudatos légzés összetevőinek gyógyító hatását, a szimbólum-terápia eljárásait, az okkult szimbólumok, nadi mandalák aktiválási és fénytestekbe írási módjait; a morfogenetikus mezők építési technikáit, korrekcióját beteg testrész felett;a szervek erőtereinek, mezőinek torzulásait, felszakadt rácsszerkezetét javító erőtáblák, nadi jantrák készítésének módszereit; a szakrális szövegek (Védák) betűinek – térgrammatikai mozgatás által – gyógyító erőtáblákba rendezését, a nadi- és csakraharmonizálási metódusokat, a nadik színterápiás, fényterápiás, fitoterápiás és kristályokkal való kezelésének elméletét és gyakorlatát, a nadik energia és érzelmi blokkjainak kineziológiai oldását; az asztráltestet a biológiai testtel összekötő ezüstszál energiarendszerének, fényszál-hálózatának aktiválási módszerét.


Köszönöm a Teremtőnek, hogy megkaphattam és átadhattam kedves olvasóimnak a nadi jóga eddig sehol sem ismertetett rendszerének és technikáinak tanítását.

Vallom, az ember akkor egész igazán, ha helyreállította testének egészségét, lelkének teljességét és szellemének isteni fényét. Így legyen! ÓM!


Késmárki László: Nadi-jóga A gyógyító prána
Kiadta az Ankh Kiadó 2012-ben

Kép: Ambro - FreeDigitalPhotos.net