Jelmezek házilag

Minden évben nagy fejtörést okoz a családokban, minek is öltözzön a gyerek az óvodai, iskolai farsangon. Annakidején nálunk is nagy gond volt ebből és sokszor vitába torkollott, ha jóanyám valami egészen más kreatív ötlettel állt elő, mint ami az általam éppen favorizált, aktuális divatfigura lett volna a társaim között végzett röpke közvélemény kutatás után

Minden évben nagy fejtörést okoz a családokban, minek is öltözzön a gyerek az óvodai, iskolai farsangon. Annakidején nálunk is nagy gond volt ebből és sokszor vitába torkollott, ha jóanyám valami egészen más kreatív ötlettel állt elő, mint ami az általam éppen favorizált, aktuális divatfigura lett volna a társaim között végzett röpke közvélemény kutatás után. Ilyenkor aztán a hiszti után hol egyikünk, hol másikunk győzött, s volt olyan is, hogy végül apámnak kellett rendet teremteni a zűrzavarban. Így voltam egyik évben királykisasszony, ami én szerettem volna lenni, a másik évben macska, amit anyukám gyártott.

E kettő jelmezhez valószínű minden családban megvannak a kellékek.
A királykisasszonyhoz egy csinos ruha, aminek az aljára tüllből fodrokat lehet eszkábálni és egy kézzel készített korona, a cicushoz egy cicanadrág, amihez farokként egy régi harisnyába tömött vattát applikálhatunk.


A gyerek arcát pedig arcfestékkel kifesthetjük. De korunk gyermekeinél sokkal inkább a Harry Potter és társai jelmezek dívnak, vagy talán már ez az őrület is lejárt… Mindenesetre megpróbáltam pár olyan ötletet összegyűjteni, amelyek mindenképpen különlegesek és valószínű sikert aratnak még akkor is, ha nem divathullámokat lovagolnak meg.

TÚRÓ RUDI: Egy régi lepedőre textilfestékkel vagy temperával fessük fel a mintát a túrórudi papírjáról (pöttyök, vonalkód, felirat stb. ). Ezt a gyerek köré tekerjük, mint egy törölközőt, majd biztosítótűvel megtűzzük.

NINJA: Fekete nadrág, garbó, műanyag ninja készlet a kínai piacról, amiben van kard, dobócsillag, tőr, fekete kendő hátul megkötve a fején.

SZAKÁCSOK: Ha gyermekünk társait is beszervezzük, öltözhet a csapat szakácsoknak és az anyukák által sütött farsangi fánkot kínálgathatják körbe. A ruha egyszerű fehér, esetleg köpeny-szerűség, kötény, fehér fejfedő. Biztosan nagy sikere lesz.

ALVAJÁRÓ: Hosszú férfi hálóinget adjuk a gyerkőcre, fejére hálósapka, kezébe meg hurkapálcán hold kerüljön.

SPENÓT TÜKÖRTOJÁSSAL: Zöld ruha, rajta kartonból, vagy textilből a tükörtojás.

TURISTA: Ez talán az egyik legegyszerűbb jelmez, hiszen csak túrafelszerelés kell hozzá. De lehet apa szakadt ingét is a gyerekre adni. Távcsövet eredetiben is lehet adni a gyerek kezébe, de pl. teás dobozból is lehet fabrikálni.

PIROSKA ÉS A FARKAS: (testvérpárnak, barátoknak): Egyikük legyen piros ruhában, a lényeg, hogy mindene legyen piros. A farkas: Fekete póló, egy harisnya, végébe zokni (ez lesz a farka) fekete gatya, és a fülét pedig kartonból ki lehet vágni, amit madzaggal vagy gumival az állhoz lehet csatolni. Az arcát szemceruzával fessük ki és kész az ordas farkas.

PINCÉR: Fehér ing, Valami zakó vagy mellény rá, a kezén egy olcsó sima fehér kesztyű. A karjára ráterítve egy fehér textil szalvéta és kezében egy műanyag tálca rajta minden félével, poharakkal, üvegekkel, ami azért a biztonság kedvéért legyen ráragasztva.

ŐRÜLT TUDÓS: Kell egy régi nadrág, aminek rojtosra vagdossuk a szárát, egy fehér köpeny (ami gyerekek esetében lehet apu régi fehér inge) szintén rojtosra vagdosva, fekete foltokat kenegetünk rá, mintha robbanás történt volna. A köpeny zsebéből kilóg egy hosszú papír, amire mindenféle képletek vannak írva. A kezében egy flakon, aminek le van vágva a teteje és belülről zöldre van festve, mintha lenne benne valami folyadék. Ebből kilóghat néhány össze-visszacsavart szívószál. A lábszárat, arcot, minden kilátszó bőrt szemceruzával, vagy testfestékkel bekormozzuk, a haját feltupírozzuk.

CSECSEMŐ: A gyereket öltöztessük fehérbe: fehér cipő, fehér harisnya, fehér garbó, kis sapka és egy igazi, hagyományos pólya, a lábait természetesen kilógatva belőle. Kézben cumisüveg, vagy szájban cumi.

NAPRAFORGÓ: Sárga krepp papírból szoknyát készítünk, és a gyerekre sárga garbót adunk, amire szemet és mosolygó szájat rajzolunk filctollal. A gyerek fejére kartonból készítsünk egy virágot, középen egy lyukkal a fejnek (úgy adjuk rá, mint egy kalap).

TORTA: Kartonból nagy henger, kidíszítve, kis kalap a fejre és mehet is a torta a farsangi bálba.

bzs