Energiatakarékosabban a konyhában

Egy átlagos magyar háztartás összes energiafogyasztásának nagyjából 7 %-át fordítja főzésre. Ez az arány persze függ a konyhában használatos elektromos készülékek számától és alkalmazásuk módjától. Éppen ezért, bár ez a terület jelentős energia-felhasználó, jókora megtakarítási lehetőségeket rejt magában. Szerencsére ezek nem bonyolult dolgok, csak másfajta megközelítési módot és némi szervezőképességet igényelnek!

Főzés


Készételek hűtése



Mosogatás

Top Tipp haladóknak: tervezzünk előre
Amit még megtehetünk: csökkentsük ételeink karbonlábnyomát
További érdekes információkat erről a témáról a Kislábnyom Hírlevél 10. és 34. számaiban lehet olvasni.

Tudtad?
A tészta főzési ideje általában 8-12 perc (a pontos idő a csomagoláson olvasható). Rakjuk bele a tésztát a forrásban lévő vízbe és főzzük 3 percig. Utána zárjuk el a tűzhelyet és tegyünk egy konyharuhát a lábas fölé, aztán helyezzük a fedőt a tetejére, és hagyjuk így állni a tésztát a csomagoláson ajánlott főzési idő lejártáig. Végül szűrjük le a tökéletesre főtt tésztát!


Forrás: Greendependent

Képek:
vorakorn - FreeDigitalPhotos.net
stockimages - FreeDigitalPhotos.net