Tudatosabban kezelik egészségügyi problémáikat a nők

Magyarországon évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, melynek 12 százaléka emlőrák - ez a nőket sújtó leggyakoribb daganat. A riasztó adat mellett pozitív hír lehet, hogy felmérések szerint a nők a férfiaknál jóval tudatosabban készülnek egészségügyi problémáik megelőzésére, kezelésére és biztosítására.

Egy nyáron megjelent brit tanulmány* szerint 2020-ra minden második ember rákos lesz a szigetországban. A riasztó adat minket, magyarokat sem hagyhat érzéketlenül, hiszen Magyarországon évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. Mivel a diagnosztizáltak több mint kétharmada 65 év feletti, egyre öregedő társadalmunkban várhatóan egyre több lesz a beteg is. A regisztrált esetek 12 százaléka emlőrák, amely a nőket sújtó leggyakoribb daganat.

 

A tudatosság a legfontosabb a betegség megelőzésében, korai felismeréssel ugyanis a mellrák és a méhnyakrák gyakorisága és a halálozás is csökkenthető. Rendszeres szűrővizsgálat, illetve a mellrák megelőzésében a 45 éven aluli nőknél a személyes mell önvizsgálata jelentene jelentős előrelépést - vélik szakorvosok.


A rendszeres szűrővizsgálatok és a rizikófaktorok minimálisra csökkentése mellett ma már biztosítás is köthető a női daganatok jelentette egészségügyi kockázatokra, amely az esetleges megbetegedés során komoly anyagi segítséget jelenthet az érintetteknek, támogatva ezzel a zavartalan gyógykezelést.