Főzd vagy forrázd? A zöld tea titkai

A teázók új nemzedéke növekszik fel e tökéletes, könnyen elkészíthető, ízletes ital permetétől, mely ráadásul még az egészség üdvös harmatját is ránk szórja. Orvosi kutatások kimutatták, hogy napi három-négy csésze tea jótékonyan csökkenti a magas vérnyomást, erősíti a védekező rendszerünket, óvja bőrünket a szabad gyökök okozta károsodástól, és csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.

Van, aki forrón, van, aki hidegen szereti, fűszerrel vagy citrommal, esetleg csak önmagában – mindegy, mert életünk egyik egyszerű, mégis megelégedéssel szolgáló örömforrása lehet.


A kiöntőből csordogáló forró lé a teázóban egy kavicsos patak lágy, kristályos sodrását idézi fel. És mily örvendetes látvány a csészében a nedű ragyogó aranyos zöldje, mennyire jó kézbe fogni a jól megtervezett, szép alakú findzsát. És ahogy emeljük a szánkhoz, megcsap az illat, és ínyünket előre felkészítjük a főzet pompás, friss ízére, mely nyelés közben arra a ködös, csöndes hegyre emlékeztet, ahol a fű termett.


Vegyünk példát Kelettől, és merítsünk a múlt ködébe vesző hagyományaiból: élvezzük e nedű számtalan örömét!

Mary Lou Heiss: Zöld tea
Lunarimpex