Gyógyító agytudomány

A pszichiátriai és neurológiai betegségekkel küzdők talán egyik legnagyobb problémáját az előítéletek, a társadalmi számkivetettség jelentik. A "Lipót", a "Nagy Sárgaház" romantikus misztifikációja, az ideg- és elmebetegségekhez kapcsolódó tévhitek, naiv, vagy egyenesen stigmatizáló vélekedés megváltoztatása az intézet legfontosabb célkitűzése.

GYÓGYÍTÓ AGYTUDOMÁNY

ismeretterjesztő előadássorozat a pszichiátria és neurológia jegyében


Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet a Duna Televízió támogatásával egyedülálló kezdeményezésbe fogott: felismerve a téma aktualitását és mindmáig tabu jellegét, 2005. márciusától kizárólag pszichiátriai és neurológiai témákkal foglalkozó szabadegyetemi előadássorozatot indít útjára. A témák felölelik klinikai idegtudományok legfontosabb területeit: az agyvérzésről, a szkizofréniáról, a depresszióról, a paranoiáról, az epilepsziáról, valamint az időskori szellemi hanyatlásról hallgathatnak meg ismeretterjesztő, közérthető előadásokat az érdeklődők. Az előadássorozat fővédnöki posztját Dr. Rácz Jenő, egészségügyi miniszter tölti be.

Az 1868-ban alapított Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet legfőbb célja, hogy elősegítse a pszichiátriai- és neurológiai betegek gyógyulását és az érintettek megfelelő terápiához jutását. Ma már – az egyre hatékonyabb gyógyszereknek köszönhetően – a betegségek kezelésének végső célja nem a tünetek csillapítása vagy megszüntetése, hanem az érintett betegek teljes életbe való visszavezetése.

A pszichiátriai és neurológiai betegségekkel küzdők talán egyik legnagyobb problémáját az előítéletek, a társadalmi számkivetettség jelentik. A „Lipót”, a „Nagy Sárgaház” romantikus misztifikációja, az ideg- és elmebetegségekhez kapcsolódó tévhitek, naiv, vagy egyenesen stigmatizáló vélekedés megváltoztatása az intézet legfontosabb célkitűzése. A szakmának és a lakosságnak közösen kell ezen a területen előre lépnie. Az agy évtizede az agy működésének megismerésével és a betegségek megértésével kapcsolatban rengeteg új eredményt hozott, melyeknek a betegellátás területén is meg kell jelenniük.

Ezt a célt követve indítja el az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet a Duna Televízióval karöltve Gyógyító agytudomány elnevezésű programsorozatát, melynek fővédnöki posztját Dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter vállalta magára, ezzel is kiemelve a téma súlyát és aktualitását.

A háromheti rendszerességgel megrendezésre kerülő, a Duna Televízió műsorán is szereplő előadássorozat Magyarországon elsőként teremt lehetőséget arra, hogy a pszichiátriai- és neurológiai megbetegedések kérdése közelebb kerülhessen a társadalomhoz, így nyújtva segítséget e betegségek megértésében, felismerésében és akár kezelésében is.

A Gyógyító agytudomány programsorozat keretében szakavatott előadók tartanak havi egy alkalommal 60 perces, minden, a téma iránt érdeklődő számára nyitott, ismeretterjesztő előadásokat.

A pszichiátria és neurológia területén is kuriózumnak számító kezdeményezés keretében olyan nemzetközi ismertségnek és elismertségnek örvendő előadók, mint Prof. Dr. Nagy Zoltán, Dr. Rihmer Zoltán, Dr. Frecska Ede, Prof. Dr. Füredi János, Prof. Dr. Halász Péter, vagy Dr. Tariska Péter dolgoznak fel olyan témákat, melyekkel az átlagember nap, mint nap találkozhat családjában, illetve tágabb környezetében.
Az egyes előadások tematikája felöleli a pszichiátria és neurológia jelentős részét: az agyvérzésről, a szkizofréniáról, a depresszióról, a paranoiáról, az epilepsziáról, valamint az időskori szellemi hanyatlásról hallgathatnak meg ismeretterjesztő, közérthető előadásokat az érdeklődők.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet célja az ismeretterjesztésen túl az, hogy pozitívabb képet sugározzon az Intézetről, és tudatosítsa, hogy a „Hűvösvölgyi Egészségügyi Központ” magas színvonalú, professzionális egészségügyi szolgáltatást nyújt, és kiemelkedő szakmai színvonalon segíti a pszichiátriai, neurológiai, és geriátriai betegek gyógyulását.