Irdalt ponty filé grill zöldségekkel és metélő hagymás mártogatóssal

A hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg pontyfilé (ez körübelül egy 2,5 kg-os ponty egyik filéje)
1,2 kg vegyes grillezni való zöldség (padlizsán, cukkini, lila hagyma,gomba, paprika, paradicsom és minden más amit szeretünk)
2,5 dl joghurt (legjobb a PP Joghurt)
egy kis csokor metélőhagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez

őrölt bors
bazsalikom
kakukkfű
rozmaring
citrom a díszítéshez



Az elkészítés:
A ponty filét 6-8 dekás szeletekre vágjuk, bőrével lefelé vágó deszkán kb fél centiméterenként beirdaljuk, ügyelve, hogy a bőrét ne vágjuk át. Az irdalt részeket megsózzuk és legalább fél órát állni hagyjuk. Így érhetjük el, hogy tökéletesen szálkamentes legyen az ételünk. Amíg a sóban áll a halunk, vágjuk össze a grillezni való zöldségeket egyforma nagyságú darabokra. A pp joghurtot kikeverjük sóval, kevés fokhagymával és a finomra vágott metélőhagymával.

Két serpenyőt is felforrósítunk. A közepesen meleg serpenyőben, bőrével lefelé, kevés olajon elkezdjük a halat megsütni.A másik serpenyőben szintén olajon elkezdjük megpirítani a zöldségeinket.Fontos, hogy ez a serpenyő nagyon forró legyen, különben a zöldség nem pirulni, hanem párolódni fog.A zöldségeket sózzuk, borsozzuk. A többi fűszert viszont csak az utolsó percben adjuk hozzá.Kb. 3-4 perc elteltével a ponty filénket óvatosan megfordítjuk és további 3-4 perc alatt teljesen átsütjük.

A grill zöldségekből álló talapzatra tálaljuk a pontyot és hozzá a metélő hagymás mártogatósunkat és citrom cikkeket kínálunk.

Borajánlatom a halételhez:
Anonym “Frazír” Sauvignon Blanc” 2012

Ha tetszett a recept, akkor lájkolja a facebook oldalam.

Köszönettel:
Serfőző Tamás