Tavasz a virágokkal

2005 tavaszán az egyéni módon kombinált, személyessé varázsolt csokrok, bennük a barátságos és romantikus virágok kapnak főszerepet. Ilyen a frézia, a rózsa, a boglárka (Ranunculus), a nárcisz, a völgycsillag (Astrantia) és természetesen a tulipán.

Ötletek lakberendezéshez, ajándékozáshoz, és érzelmeink kifejezéshez

Bonyolult és rohanó világunkban, ahol nap, mint nap tucatnyi tömegtermék és milliónyi információ áraszt el bennünket, kevés idő jut arra, hogy átgondoljuk, mire is van szükségünk valójában. Mikor nyugalomra vágyunk, többnyire az egyszerűség és egyediség jut eszünkbe, és előtérbe kerül minden olyasmi, aminek valamilyen személyes vonatkozása van. Az válik fontossá, amit jól ismerünk.


Személyes kapcsolataink új értelmet nyernek, odafigyelünk érzéseinkre, melyeket igyekszünk megosztani barátainkkal és szeretteinkkel. Az élet egyszerű dolgai tehát újra az öröm forrásává válnak.

Az apró, mindennapi tárgyak váratlanul költőien szólnak hozzánk. Elárulnak valamit rólunk, saját életünkről és arra indítanak, hogy elgondolkozzunk. Emlékeinket mindig szeretettel őrizzük, legyen az egy régi ólomkatona, a gyerek első cipője, egy gyöngyházfényű kagyló a kedvenc tengerpartunkról, annak a bornak a dugója, amit egy különleges alkalomra bontottunk, vagy egy kedves levél illatos papírja, hiszen boldog, nyugalmas időszakainkat idézik, életünk szimbólumai. Sokan szeretjük gyűjteni és megőrizni az ilyen apróságokat, melyek éppúgy mesélnek rólunk, mintha szavakkal mondanánk.

2005 tavaszán az egyéni módon kombinált, személyessé varázsolt csokrok, bennük a barátságos és romantikus virágok kapnak főszerepet. Ilyen a frézia, a rózsa, a boglárka (Ranunculus), a nárcisz, a völgycsillag (Astrantia) és természetesen a tulipán.

Frézia
A Dél-Afrikából származó frézia felfedezőjének kollégájáról, egy német orvosról, Dr. Freese-ről kapta a nevét. Európában a XIX. században kezdték termeszteni, napjainkban Hollandiából kerül piacra a legtöbb. A virág varázslatos illata csak növelte népszerűségét, és mivel sokféle színben kapható (sárgában, rózsaszínben, pirosban és fehérben), a fréziát mindenhol szívesen használják esküvői csokrokban.

Rózsa
Az illatos rózsa a kelta „rhodd” szóból kapta a nevét, amely azt jelenti, piros. Így aztán bizton állíthatjuk, hogy az ős-rózsák vörösek voltak. De a rózsa első képi ábrázolása még a keltáknál is régebbi. Nem kevesebb, mint 3500 évvel ezelőtt, egy ismeretlen művész rózsát is festett egy freskóba Knósszosz közelében. Azóta a virágok királynője sok szívet hódított meg, és sok orrnak hozott felfrissülést. A ’Grasse’ és a ’Bolgár damaszt’ rózsák szirmaiból illatos rózsaolaj készül. Sok ezer szirom kell egyetlen liter olaj elkészítéséhez, így ez bizony igen drága portéka. Mégis, a finom illatanyag kifejezetten népszerű a parfümgyártók körében.

A középkorban a Szentföldről visszatérő keresztes lovagok hozták a rózsát Európába. Ettől kezdve elsősorban kolostorok és zárdák udvarán termesztették, nem csupán szépségéért, de gyógyhatása miatt is. A rózsa a szerelmet jelképező virág. Már a középkor óta jelentést hordoz.

Vörös rózsa bimbó -Ébredő vágy.
Fehér rózsa -Méltó vagyok hozzád!
Éppen nyíló fehér rózsa -Fogsz engem szeretni?
Fehér rózsa bimbó -Túl fiatal vagy a szerelemhez.
Éppen nyíló vörös rózsa -Csordultig tele vagyok szerelemmel és vággyal.
Teljesen nyílt vörös rózsa -(Még mindig) Szeretlek.
Éppen nyíló sárga rózsa -Már nem szeretsz?
Teljesen nyílt sárga rózsa -Térj vissza hozzám. Féltékenység.
Vörös és fehér rózsák együtt -Egység.

Boglárka
A boglárka Ázsiából származik, Nyugat-Európában először 1580 körül látták. Manapság ezt a vágott virágot elsősorban Franciaországból, Olaszországból és Izraelből importálják. A boglárka sikerrel szerzett helyet magának a virág-szimbólumok között is: ha egy csokorba boglárkát is kötnek, az a csokor címzettjéről elárulja: „nincs vonzerő híján”. Tehát ha egy csokor boglárkával lepik meg, nyugodtan veheti bóknak!

A latin neve Ranunculus, mely a ’rana’ szóra vezethető vissza, ami békát jelent. Ez pedig bizonyára arra utal, hogy a növény természetes élőhelyei a mocsarak és lápok.

Nárcisz
A nárciszok eszünkbe juttatják Narcissus legendáját. E fiatal férfi beleszeretett saját magába, és órákat töltött azzal, hogy a tükörképét bámulta a vízben. Nemesis, a bosszú istennője, azonban lesújtott rá, és virággá változtatta. Talán éppen emiatt nő annyi nárcisz a folyók és tavak partjai mentén. Az igen illatos, sárga virágot a Húsvéthoz is szoros szálak fűzik. Nem véletlen, hogy például angol nyelvterületen ’Húsvét-virágnak’ is hívják. Manapság néhány változatát a gyógyszeriparban is hasznosítják, olyan készítményekhez, mely az Alzheimer-kórral kapcsolatos emlékezetvesztés ellen hat.

A Hollandiában először termesztett nárciszfajták fürtösek voltak, és csak 1850 után jelentek meg a ma ismert, sárga tölcsér formájú virágok.

Völgycsillag
A völgycsillag eredetileg Közép-Európában volt honos, de manapság már olyan messzi tájakon is nő vadon, mint a Kaukázus. A csillag alakú vágott virág az ernyősök (Umbelliferae) családjába tartozik, melynek olyan ehető növények is tagjai, mint a répa, a petrezselyem és a kapor. E növény virágszíne a szerint változik, hogy milyen típusú talajba ültetik, így az ezüsttől, vagy zöldes-fehértől kezdve, a bíborvörösön át a karmazsinig terjed a skála. A ’Lars’ nevű változatnak például szokatlanul bíborszínű a virága. E növény Európa jelentős részén megtalálható, és igen szívós.

Tulipán
Amszterdam legendás tulipánjai... Alexandre Dumas még könyvet is írt róluk. Megközelítőleg 400 éve hozták az első tulipánokat Törökországból a hollandiai Leidenbe, ahol aztán a botanikus kertben virágoztak. Európát rövidesen valóságos tulipán-mánia kerítette hatalmába, és eszelős pénzösszegeket fizettek egyes fajták hagymájáért. 1637-ben végül az őrület elérte a tetőpontját: a ’Semper Augustus’ tulipán 13000 guldenért cserélt gazdát. Az összeg nagyságának érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy alig pár évvel később a híres festő, Rembrand van Rijn, ugyanennyiért vett házat Amsterdamban. A kevésbé tehetőseknek meg kellett elégedniük a csodálatos virág képével. A XIX. század közepén aztán beindultak az első tulipántermesztő cégek. Hamar kiderült, hogy a dűnék mögött elterülő homokos talaj kiválóan alkalmas a tulipán termesztésére. Így született meg a híres holland „bollenstreek”, azaz a hagymatermesztő terület.

Personal Notes – Tavasz 2005

1. kép
A tavasz csodás illattal érkezik, amely beáramlik a nyitott ablakokon és ajtókon. Csak ki kell lépni a szabadba, és máris feléd táncol a tavasz illata. Adjunk helyet neki a szobában is! Talán a falakon? Annak a régi keretnek a kopott fája, amelyet a tálaló mögött találtál, tökéletes hátteret ad egyetlen szál rózsaszínű rózsa ’Illusion’ finom szirmainak. A szirmok törékenységét még jobban kiemeli a Galax levélből pliszírozott nyakfodor.

2. kép
Úgy szedtük csokorba ezeket a virágokat, mintha csak emlékek lennének, még megjegyzést is fűztünk hozzá. Köszönő sorokat egy délutáni sétáért, pár szavas üdvözletet, egy szerelmes verssort. Egy csokor rózsa valakinek, akit szeretsz, kerek boglárkák, hogy megmutasd, mennyire vonzónak találod, és finom fréziák, hogy illatukkal megtöltsék a lakást.

3. kép
Virágok nyílnak a kertben és a határban mindenütt. Illatok és színek, gyönyörű virágok sudár szárakon, zöld mindenfelé. Egy egyszerű válogatás abból, amit a kert kínál, vázában az asztalra téve: egy elegáns rózsa néhány zöld levéllel, és pár szál finom frézia.
Holland Virágiroda