Mit jelent nőnek lenni

Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb.

Nőnek születünk. Nőként nevelnek bennünket. Nőnek érezzük magunkat. Nőként viselkedünk. Mindeközben pedig számos elvárásnak és szerepnek igyekszünk megfelelni, melyek egy részétől a boldogság megélését reméljük.

Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé?

S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket?

Mi van a szoknya alatt?
Az, hogy kromoszomális értelemben férfiak vagyunk-e vagy nők már a fogantatás pillanatában eldől. Az viszont, hogy pszichés szempontból később hogyan viszonyulunk önmagunkhoz, már jóval összetettebb kérdés, hiszen ennek megítélése során a fiziológiai jellemzőkön túl, a társadalmi hatások is befolyással vannak ránk.

Egy óvodáskorú gyermek már viszonylag jól érzékeli a nemi különbségeket, a nemi szerepek elsajátítása ugyanis igen korán elkezdődik. Később az érés és fejlődés során folyamatosan újabb és újabb információkkal egészül ki a kép, mely aztán elvezet bennünket a saját identitásunk megtalálásához.

A pubertáskorban meginduló hormonális változások, a testkép és énkép megváltozása, azonban csupán a kezdetét jelentik annak a folyamatnak, melynek eredményeképpen megfogalmazódik bennünk, mi is tesz bennünket férfivé, illetve nővé.


Ki dönt a nőiességről?
Az, hogy egy adott kor, társadalom, vagy éppen kultúra mit vár el a két nem képviselőitől, folyamatosan változik. Az pedig, hogy ezek közül mi mit érzünk sajátunknak, építünk be a személyiségünkbe, és élünk meg viselkedés szintjén, életünk során szintén számos alkalommal változhat.

A pubertáskor időszaka valóban az identitás formálódáshoz köthető kérdések megfogalmazásáról, és a nemre jellemző viselkedési minták próbálgatásáról szól, lezárulása mégsem jelenti szükségszerűen azt, hogy ezt követően pontosan el tudjuk mondani, mi tesz bennünket nővé.

Milyen az igazi nő?
Ha valaki igazán nő, akkor maga az ellentmondás és végtelen változatosság.

Egyszerre szelíd, ugyanakkor vad. Törékeny mégis erős. Óvó és mohó. Tapintható mégis elérhetetlen. Az igazi nő titokzatos és pajzán, elegáns és nyers, elbűvölő és szenvedélyes, csábító, mégis ártatlan.

A nő több puszta testnél, fizikális jellemzőinél fogva mégis tárgya a férfi szexualitásnak. A nő több puszta anyai vágynál, biológiai és emocionális sajátosságai okán mégis meghatározó szereplője az utódgondozásnak.


A nő nélkülözhetetlen, a nő értékes.
A nő alkalmazkodóképessége és áldozatvállalási hajlandósága példátlan.

Hogyan teremtsünk egyensúlyt?
Megzabolázni ezt a szeszélyes komplexitást, melyet nőnek nevezünk, bizony nem könnyű. Nem lehetetlen feladat ugyanakkor az egyensúly megteremtése.
Mit kell tennünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozott módon élhessük meg a nőiességünket?

[kapcsolodo_cikkek] 
Nőnek lenni ugyan az egyik legnagyobb kihívás, jól nőnek lenni azonban megéri.

Mindaz ugyanis, amit nőként adhatunk önmagunknak és másoknak egyfajta ajándék, melyben a siker mértékét valóban boldogságban mérik.

Téged mi tesz igazán nővé?
Hogyan éled meg a nőiességedet?
Mivel teremtheted meg az egyensúlyt?