include("include/median_1.php"); ?>
harmonet.hu
include("include/median_2.php"); ?>
Kalondzsi, te csodás!
A közösségi oldalakon keresztül remekül lehet irányítani az emberek figyelmét egy-egy termékre, "csodaszerre". Ha csak a saját területemet nézem, most éppen egy indiai fűszer, a kalondzsi (fekete hagymamag, nigella) a sztár. Néhány hete figyelgetem felfelé ívelő karrierjét, miközben a kurkumának már kezd leáldozni.
Nincs is ezzel semmi baj, de jó tudni, hogy ezek nem újkeletű, zseniális felfedezések! Amennyire a kalondzsinak vagy a kurkumának gyógyhatása van, annyira a fűszerkészletem többi tagjának is. Ezek sem csodaszerek és azok sem, viszont mindegyik hasznos.
Ha csak futó pillantást vetek az indiai fűszerdobozomra - a teljesség igénye nélkül:
Az adzsvain elősegíti az emésztést és enyhíti a gyomorproblémákat.
A római kömény szintén az emésztőnedvek kiválasztását serkenti, méregteleníti az emésztőrendszert, oldja a hasi görcsöket.
Nincs is ezzel semmi baj, de jó tudni, hogy ezek nem újkeletű, zseniális felfedezések! Amennyire a kalondzsinak vagy a kurkumának gyógyhatása van, annyira a fűszerkészletem többi tagjának is. Ezek sem csodaszerek és azok sem, viszont mindegyik hasznos.
Ha csak futó pillantást vetek az indiai fűszerdobozomra – a teljesség igénye nélkül:
Az adzsvain elősegíti az emésztést és enyhíti a gyomorproblémákat.
A római kömény szintén az emésztőnedvek kiválasztását serkenti, méregteleníti az emésztőrendszert, oldja a hasi görcsöket.
A koriander segít hasmenés esetén, puffadásnál, hányingernél. Csökkenti a feszültséget, csillapítja a fájdalmat. Régen, arab területen szülési fájdalmakat csökkentettek vele, és vérhas gyógyítására használták. Fokozza az immunrendszer működését.
A lepkeszegmag gátolja a koleszterin felszívódását, segíti a vércukorszint csökkentését.
A gyömbér számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, enyhíti a gyomorgörcsöt és az émelygést, még kemoterápia esetén is.
Fájdalomcsillapító és antibakteriális hatással rendelkezik. Gyulladáscsökkentő, és a magas vérnyomást is csökkenti. Vérhigító hatása csökkenti a szívbetegség kockázatát.
Az asafoetida (hing) emésztést elősegítő, a légcsőhurut ellenszere.
És akkor most jöjjön egy recept az említett „csodaszerrel”, a kalondzsival.
India nemzeti szenvedélye, a pakora
A pakora egy sós csemege, hasonlatos a nálunk ismert rántott zöldséghez, de a zöldségeket nem panírozzuk, hanem fűszeres csicseriborsólisztből készült tésztába mártogatjuk sütés előtt. Szinte minden zöldségfajtából készíthető, mégis a karfiolpakora a legnépszerûbb. A városi utcáktól kezdve a vasútállomásokig mindenhol megszokott látvány egy-egy kis pakorás kézikocsit körülvevõ csoport. Könnyedén és gyorsan elkészíthető vendégváró, vagy paradicsom csatnival tálalva ízletes vacsora a családnak.
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó liszt
3 kávéskanál kalondzsi
1/4 kávéskanál chilipor (ízlés szerint)
2 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál őrölt római kömény
1,5 kávéskanál kurkuma
1/4 kávéskanál asafoetida (hing)
3 kávéskanál só
2-2,5 dl hideg víz
70 dkg karfiol
olaj a sütéshez
A csicseriborsó lisztbe belekeverjük a fûszereket. Kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd folytonos kevergetés közben annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen, amely nem folyik majd le a zöldségekről. 10-15 percig pihentetjük. Közben közepes méretű rózsákra vágjuk a karfiolt, majd habverõvel alaposan megkeverjük a tésztát. Egyenként belemártogatjuk a karfiolrózsákat, majd azonnal beledobjuk a felmelegített olajba. A zsiradék ne legyen túl forró, mert belül nyers marad a pakora, ám ne legyen hideg sem, mert akkor megszívja magát a zöldség. Aranybarnára sütjük, és forrón, csatnival tálaljuk.
Tippek:
- Az említett fűszerek könnyen beszerezhetők indiai fűszereseknél (ha nincs a lakóhelyed közelében, itt egy online webshop: www.108.hu/aruhaz).
- Én mindig indiai csicseriborsó lisztet használok, szintén beszerezhető fűszereseknél. Sajnos a magyar nem túl jó minőségű, nincs olyan finomra őrölve, mint az indiai. Ha mégsem akarsz utánajárni, és magyar lisztet veszel, mindenképp keverj hozzá 3-4 evőkanál fehér lisztet. Ha nem így teszel, a tészta nem marad rajta a zöldségen, amikor beteszed az olajba, és csak bosszúság lesz a főzés vége.
- Pakora nem csupán karfiolból készíthető, rengeteg zöldséget használhatsz még: cukkinit, padlizsánt, brokkolit, paprikát, zöldparadicsomot, újkrumplit, répát, sütőtököt.
Örömteli főzést kívánok!
Hémangi
vegavarazs.hu