Hogyan találjuk meg a tökéletes óvodát gyermekünk számára?

Napjainkban a siker egyik legfontosabb záloga a megfelelő oktatás, a nyelvtanulás, hiszen a tanulás, a munkavállalás határok nélkülivé válásával, leginkább ezek az értékek, készségek képesek maradandóan biztosítani a boldogulást a 21. században. Ezen felül pedig az oktatás adja azt a környezetet, ahol jelentős mértékben a gyermekek szocializációja, gondolkodásmódja kifejlődik, valamint azok a hatások érik, amelyek akár későbbi életére is nagyban kihatnak. Gyermekünk megfelelő környezetben való nevelését tehát nem lehet időben elkezdeni, de mégis milyen kritériumok alapján válasszunk gyermekünk számára óvodát? Adjuk egy „hagyományos” óvodába, vagy inkább keressünk neki egy speciális, nemzetiségi óvodát vagy bölcsődét, ahol a kicsik egy biztonságos környezetben, kis csoportokban, felkészült szakemberektől sajátíthatják el a nyelvtanulás rejtelmeit?Állami kontra magán óvoda

(Minden szülő számára a legfontosabb gyermeke jövőjének biztosítása, amelynek egyik legfőbb kulcsa a megfelelő oktatásban rejlik. Pontosan ezért már a kezdetektől, pici kortól érdemes nagy figyelmet fordítani erre, a megfelelő bölcsőde és óvoda kiválasztására. Hiszen korántsem mindegy, hogy milyen környezetben, milyen feladatok, tevékenységek segítségével, illetve milyen nyelven folyik a kisgyermek készségeinek fejlesztése. Mindez azért is kiemelkedő jelentőségű, mert kisgyerekkorban nagyon rugalmas még a személyiség, azok az ingerek, amelyek ebben a korban érik, befolyással bírhatnak személyisége kialakulásában, hatással lehetnek rá élete későbbi szakaszaiban is. Ilyen többek között a közösségben való lét, a szocializációs készségek, a nyelvérzék, vagy éppen a tanulásra való fogékonyság, kitartás kifejlesztése.) Egy „hagyományos”, állami óvoda praktikus megoldás, mivel körzetekre való felosztása révén a lakhelyhez viszonylag közel találhatók, a legtöbb esetben viszonylag felszereltek, és döntő többségében felkészült óvodapedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel.


Ám


itt jellemzően nagyobb csoportokban folyik a nevelés, így kevesebb óvónő jut egy gyermekre, és az sem választás kérdése, hogy csemeténk kikkel töltse mindennapjait, mivel az óvodai oktatás kötelező, és ez az a megoldás, ami bárki számára elérhető. Az állami óvodákban is van lehetőség extra foglalkozások igénylésére, ám a különleges tevékenységek csak az államilag megszabott keretfoglalkozások idején túl vehetők igénybe, illetve többletköltséggel járnak. Még mindig nincsenek hazánkban túl nagy számban, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző nemzetiségi magánóvodák, amelyek ugyan nem mindig érhetőek el karnyújtásnyi távolságra otthonunktól, ám a gyermekek garantáltan kis csoportokban, magasan képzett szakemberek felügyelete mellett sajátíthatják el a megszabott keretfoglalkozások keretein túl az idegen nyelveket, illetve számos fontos, fejlesztő tevékenységet, mint az úszás, lovaglás, vagy éppen jóga. Kiemelt szerepet kap foglalkozásaik során a játszás, a finom mozdulatok elsajátítása és gyakorlása, a mondókák, a versek, a kulturális szemlélet, a közösségben való elhelyezkedés, valamint a csoportos és egyéni foglalkozások, így a gyerekek játszva tanulhatnak, tanulva játszhatnak magasan felszerelt, biztonságos környezetben. Ezekben az óvodákban csupán néhány gyermek jut egy pedagógusra, így sokkal nagyobb a lehetőség a gyermek személyiségének fejlesztésére, figyelembe vételére, valamint a speciális igényeinek kielégítésére. Jellemző továbbá, hogy ezekben a magán óvodákban külön szakember tart minden foglalkozást, és helyben megtalálhatóak az ezekhez szükséges eszközök és létesítmények, mint az uszoda, foci pálya, vagy lovarda.

 

A nyelvtanulás kiemelkedő fontossága
A mai, 21. században a világ a globalitásról, a kultúrák keveredéséről, illetve a határok nélküli tanulásról, munkavállalásról szól, amelynek egyik legfőbb pillére a nyelvtanulás, az idegen nyelvek elsajátítása, melyet nem lehet elég korán elkezdeni. Kutatások szerint egy gyermek 5-6 éves koráig képes a leggyorsabban, akcentus nélkül, anyanyelvi szinten elsajátítani egy nyelvet. Később, az évek múlásával ez a képesség folyamatosan romlik, míg felnőttkorban szinte már lehetetlenné válik egy anyanyelvünktől különböző nyelv magas szintű megtanulása. Így érdemes már kisgyermekkorban, az óvodai foglalkozások alkalmával játékosan megismertetni a gyermekeket minimum egy idegen nyelvvel. „Mi az óvodánkban kiemelt figyelmet fordítunk a nyelvoktatásra, a gyermekek németül beszélő óvónénik segítségével játszva tanulják meg a mindennapok során a német nyelvet, illetve heti egy alkalommal angol nyelvű foglalkozást is tartanak angol tanárok a kicsik számára, így a gyermekek már két világnyelv alapjainak a birtokában kezdhetik el az iskolai oktatást”- avat be minket a nyelvoktatás fontosságába Agócs-Zoller Mária, a Heidi Német Nemzetiségi Óvoda és Családi Napközi tulajdonosa.


Egy óvoda a gyermek maximális szellemi és testi fejlődéséért
„A nyelvoktatás mellett kiemelkedően fontosnak tartjuk a gyermekek egyéb szellemi, illetve testi fejlődését is, így számos különleges tevékenység is foglalkozásaink alapját képezi. A néphagyomány, a környezetismeret és a testnevelés adja az oktatási programunk gerincét, így a kicsik többek között úszás, lovaglás, jóga, balett, foci, judo, angol és német, valamint számos fejlesztő és iskolai előkészítő foglalkozáson vesznek részt. Mint Óvodapedagógus fontosnak tartom, hogy a kicsik egyéniségét, érdeklődését, önállóságát figyelembe vegyük, ezért jelenleg három csoport működik nálunk kis létszámmal, így a családias hangulat mellett garantáltan maximális figyelmet tudunk szentelni minden gyermekre. Minden egyes csoportot egy németül beszélő óvónéni vezet, akinek a munkáját egy, a gyermekekkel németül kommunikáló dadus és számos egyéb szakember segíti. Az óvodapedagógusok a nevelés egész folyamatában a komplexitásra törekszenek, arra hogy a kicsik már a kezdetektől összefüggéseiben sajátíthassák el a tudást, láthassák a világot. A családi napköziben pedig 0-3 éves kor között fogadjuk a piciket, ahol közös tevékenységek keretein belül sajátíthatják el az önállóságot, toleranciát és a közösségbe való beilleszkedést, vagyis a bölcsődei csoport legfőbb célja a gyermekek óvoda előtti szocializációjának elősegítése, az alapkészségek kifejlesztése. Én azt vallom mint három gyermekes anyuka, és többszörös nagymamaként, mind óvodapedagógusként, hogy minden gyermek képes, sőt vágyik a tanulásra, az ismeretek elsajátítására, ezért fontos számukra az ehhez szükséges megfelelő környezet, vagyis óvoda és családi háttér, valamint megfelelő szakértelem, vagyis óvónéni, nyelvtanár, testnevelő, fejlesztő biztosítása, és természetesen a mindezekben partner szülő. Szerencsére ma már nagyon sok szülő tisztában van az oktatás, a nyelvtanulás fontosságával, így egyre többen íratják gyermekeiket nemzetiségi óvodákba- mesél a különleges óvodai foglalkozásokról Mária, a Heidi Óvoda tulajdonosa.