Montenegrói rakott húsos makaróni

A balkáni országnak két fő ismertetőjegye van: a lenyűgöző tájak és a verhetetlen húsételek.



Hozzávalók:


20 dkg makaróni
12 dkg marhahús
12 dkg sertéshús
8 cl olaj 
15 dkg vöröshagyma 
20 dkg Karaván sajt 
3 dl tejföl
pirospaprika
oregánó
őrölt bors


Elkészítése:

A makarónit sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A marhahúst és a sertéshúst külön-külön ledaráljuk.

Az apróra vágott vöröshagymát olajban üvegesre pirítjuk, rátesszük a ledarált marhahúst, megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, oregánóval, pirospaprikával és folytonos keverés mellett néhány percig pirítjuk, majd egy kevés vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk.

Amikor a marhahús puhulni kezd, hozzáadjuk a darált sertés-húst és letakarva mindkettőt készre pároljuk.

Egy olajjal kikent tűzálló tál aljára főtt makarónit teszünk, erre egy réteg hús kerül. Minden réteg tetejére reszelt füstölt sajtot szórunk. A rétegezést addig folytatjuk, ameddig minden hozzávaló elfogy.

A rakottas tetejét gazdagon meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

[kapcsolodo_cikkek]

Fotó: Rózsa Melinda / Rose