A valódi bőség képlete: Ne pusztán pénzt akarj!

"Bárcsak több pénzem lenne! Akkor megengedhetném magamnak! Ha elég pénzem lenne, megtenném!" Ismerősek ezek a mondatok? Ha igen akkor tudd, hogy ezek 90 %-ban csak arra jók, hogy elhalasszuk a valódi belső önvizsgálatot, s a szembenézést azzal, hogy mit is szeretnénk kezdeni életünkkel.

A "de meg kell élni valamiből!" sztereotip válasz:pedig csak egy társadalmilag megerősített mantra, ami a mókuskerék lendületének fenntartására szolgál. Ne értsd félre. Ez a cikk nem a pénz ellen szól, csak arra biztat, hogy figyeld meg a pénzhez való viszonyodat (vagy iszonyodat). Az öntudatlanul igaznak hitt meggyőződéseket, elképzeléseket. S a pénzt lásd annak ami. Egy eszköz ahhoz az élethez, amit élni szeretnél. Ne tedd bűnbakká. Tedd fel a kérdést: Mire használom, vagy használnám a pénzt? S fedezd fel a szíved válaszát.

A legtöbb ember pusztán sok pénzt szeretne, de elfelejtik, hogy önmagában ez nem megoldás az elégedett, és boldog élet megteremtéséhez. A pénz nem az álmok, vágyak megtestesítője, hanem azok elérésének az eszköze. Ne veszítsük el összes figyelmünket (s ezzel energiánkat) az eszköz előteremtésében. Mindig tartsuk észben, hogy mit is szeretnénk az életben tenni. Kivé szeretnénk válni. S aztán átgondolni mi is kell ezekhez.


 
 
Válaszolj a következőkre: Hogyan, hol, és kivel szeretnék élni és dolgozni? Mit szeretnék megtenni? Mit nem akarok nap mint nap tenni? S csak aztán jöjjön, a miből éljek. Ezekre a kérdésekre tudnod kell a válaszokat, mert ha azok nincsenek meg akkor a pénz hiánya, vagy a túl sok munka lesz a kifogása ami mögé elbújsz. Mersz –e úgy élni, ahogy szeretnél? Akarsz –e, tudsz –e változni ennek érdekében? Első lépésben úgy, hogy megkérdőjelezel mindent, amit valaha is tanítottak neked a pénzről. Annak megszerzéséről, vagy megtartásáról.

Hiszen ha pusztán pénzt szeretnél, az a kondicionálásnak megfelelően az élet fenntartásához kapcsolódik.(pl.: számlák, étel, ruha, közlekedés, társadalmi státusz, stb.) Ha tehát csak pénz a cél, akkor csak annyit akarsz, amiből fenn tudod magad tartani! Ez még mindig a túlélés szintje. Ebből nem születhet sem bőség, sem kreatív és alkotó élet. Még ha el is éred a nagy pénzösszeg felhalmozását, az sem oldja fel a rossz viszonyt, ha egyszer beléd nevelték. Csak mire ez kiderül akkorra évek vagy évtizedek telhetnek el. Ezért lehet a pénzhez való viszony tudatosítása duplán hasznos. Megtalálod az öntudatlan akadályokat a bőség megteremtéséhez, s közben hatalmas lépést teszel az önismereti utadon.

Ezzel szemben, ha a célod egy számodra tökéletes életstílus, esetleg vagyon, ami ahhoz szükséges, akkor túllépsz az életfenntartás szükségletein és azt jelenti, hogy elkezded megvalósítani az álmaidat. Ez pedig a valódi siker, amely már önmagában is óriási élmény a végkimeneteltől függetlenül.

 
  
A kommunizmus alatt szocializálódott nemzedékek, generációk számára a vagyon sajnos negatív kicsengésű, ami csak egy a történelemben eltűnt politikai és társadalmi rendszer maradványa. Sokunk szülei ebben nőttek fel és ezt adták tovább gyermekeiknek. Ha észreveszed ezt magadban, akkor keress új nézőpontot. Például azt, hogy a vagyon szuper dolog is lehet, mert extra lehetőségeket hozhatsz vele az életedbe. Hogy mit kezdesz vele az a te dolgod. Tehát a pénz és a vagyon között különbség van. NE AZÉRT DOLGOZZ, HOGY MEGÉLJ! Ezt nagyon fontos megérteni, mert a jelenlegi társadalom ezt a gondolatot erősíti folyamatosan. A lényeg, hogy ne pusztán pénz elérésében és megszerzésében gondolkozz, hanem szabad és alkotó cselekedetekben, másokkal átélhető élményekben, esetleg vagyontárgyakban, aminek használatát megoszthatsz másokkal.

Ha a fenti elvek gyakorlata érdekel, jelentkezz a márciusban induló Quantum Balance Motivációs Tanácsadói képzésre! S tudatosan alakítsd Valóságod!

Szatmári L. Miklós
író, Quantum Balance Tanácsadó és tréner
www.kvantumszemlelet.hu