A candida diétája - a megfelelő étrend alappillérei

A candida albicans nevű gomba elszaporodása a szervezetünkben nem egyik napról a másikra történik. Sok tényező együttes jelenléte idézi elő a betegség lassú kialakulását és előrehaladását. A hatékony kezelés hosszabb hónapokat igényel, türelemmel, kitartással és önreflexióval kísérve. Testünk-lelkünk táplálásával, de a gomba "kiéheztetésével", pusztításával és kiürítésével helyreállítható szervezetünk egészsége.

A candidiasisban a bélflóra egyensúlya felborul, immunrendszerünk meggyengül, emésztőrendszerünkben pedig – de még testünk más területein is – gyulladások léphetnek fel. Ezek figyelembe vételével olyan optimális étrend kialakítása szükséges, amely személyenként is apróbb eltéréseket mutathat.

A diéta főbb irányelvei közt mindenképp szerepel az energiának, a szénhidrát minőségének és mennyiségének, a vitamin-, az ásványianyag- és a rosttartalomnak a helyes beállítása. A legyengült szervezetet úgy kell ellátni bőségesen tápanyagokkal, hogy közben a gombák ne tudják azokat hasznosítani. Az élelmiszerek ajánlása és ellenjavallata kiindulási alapot jelent, amelyet apróbb változtatásokkal az egyéni adottságokra lehet alakítani.


A gombák táplálásának visszaszorítása

A gombák elsőszámú tápláléka a glükóz (szőlőcukor), melynek a mennyiségét a lehető legminimálisabbra kell szorítani. A candida diétában nem szerepelhetnek cukrok (fehér, barna, nád-, agavé-, kókuszvirágcukor stb.), mézek és növényi szirupok. Helyettesítésükre alkalmas pl. a xylit, az eritrit, a sztívia és a szerzetesek körtéje. Az összetett szénhidrátforrások közül kerülendők a finomított fajták (pl. fehér liszt, fehér rizs, fehér kenyerek és pékáruk, fehér tészták stb.). A tej fogyasztása sem ajánlott magas tejcukortartalma miatt. A diéta kezdő hónapjában gyümölcsökből is a lehető legkevesebbet együk. Később az alacsony cukortartalmú fajtákból válogassunk.

Az energia biztosítása

A szervezetnek a gyógyuláshoz energiára van szüksége, amelyet teljes kiőrlésű gabonákból, penészmentes olajos magvakból, hidegen sajtolt olajokból, húsokból és halakból nyerhetünk. Összetett szénhidrátokat tartalmaz pl. a burgonya, a barna rizs, a köles, a hajdina, a tönkölybúza, a zab, a rozs, a kukorica és az ezekből készült lisztek, darák, tészták és az élesztőmentes, teljes kiőrlésű kenyerek. Jótékony élettani hatásúak a lenmag, a chiamag, az útifűmaghéj, a gabonacsírák és a korpák. A hüvelyesek fogyasztását a magas rost-, energia- és fehérjetartalma is indokolja, de puffasztó hatásuk miatt egyéni elbírálást igényelnek.


A gombaforrások mellőzése

A különböző élesztő-, penész- és étkezési gombák, valamint azok anyagcseretermékei a panaszok súlyosbodását eredményezhetik. Kerülendők az olyan élelmiszerek, mint az élesztő, az alkohol, az ecet, a savanyúságok, a sajtok, a kefir, a kombucha tea és az étkezési gombák, illetve az ezeket tartalmazó ételek. Vizsgáljuk meg a felhasználásra szánt élelmiszereket, hogy frissek és penészmentesek legyen.


Egyéb teendők

A természet biztosít számunkra gombaölő hatású szereket is, amelyeket étrendünkben alkalmazhatunk. Együnk bőséggel fokhagymát, borbolyát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, Cayenne-borsot, tormát, gyömbért, borsmentát, aloe verát, kukoricacsíra-, lenmag- vagy olívaolajat. Bélflóránk egészségének helyreállításáért végezhetünk egy rövidebb léböjtkúrát, majd vegán étrend segítségével a salakanyagok eltávolítását támogathatjuk, végül élőflórás natúr joghurttal vagy gyógyszertári probiotikumokkal a bélbaktériumok mennyisége növelhető. Ilyen állapotban az immunrendszer is rászolgál egy kis erősítésre, melyre ajánlottak a friss és párolt zöldségek, a frissen préselt zöldséglevek, a búzafűlé, a csipkebogyó, a spirulina, a csírák stb. Candidiasisban különböző táplálékallergiák is megjelenhetnek, melyek a helyes diétát követve megszüntethetők.

Forrás: Ízek és Érzések recept- és gasztro-életmód magazin