Fogkövesség és ami mögötte van

A fogkő nem csupán esztétika és higiéniai probléma, komoly egészségügyi kockázata van. A fogkő azon túl, hogy elszínezi a fogfelszínt és rossz leheletet eredményez, felelős többek között az ínygyulladás kialakulásáért is. Az íngyulladás különböző fokozatú lehet, s ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny visszahúzódik, elsorvad.

A létrejött gyulladás a foggyökerek mentén ráterjed az állkapocs-csontokra, a fog meglazul, mozogni kezd, s akár a fog elvesztéséig is fajulhat a baj. A fogínybetegséget okozó baktériumok számos súlyos betegséggel is összefüggésbe hozhatók, mint pl. szívproblémák.

De mi is az a fogkő és mit tehetünk fogkövesség esetén? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A szájüregi baktériumok az ételmaradványokkal keveredve lepedéket képeznek a fogakon. Ez az un. dentális plakk a nyálban jelenlevő ásványi anyagok hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. A fogkő ez a megkeményedett, meszes lepedék. Fogkő kialakulhat mind az íny alatt, mind az íny fölött. Elsősorban azokon a fogfelszíneken, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel találhatók, tehát a kis- és nagyőrlők külső, valamint az alsó-elülső frontfogak, metsző- és szemfogak belső, nyelv felőli felszínén jelentkezik a legtöbbször a fogkő.

Fogkő kialakulása ellen e legfontosabb védekezés az alapos fogápolás és szájhigiénia betartása. A jó minőségű fogkrémmel végzett napi rendszeres, alapos fogmosás által, valamint fogselyem és szájvíz használatával mérsékelhető a fogkő képződése.

Ha létrejön a fogkövesség, akkor már csak a fogorvos segíthet szakszerű fogkő-eltávolítással. A fogkő-eltávolítás a rendszeres fogorvosi kontroll része, amennyiben a félévi kontrollon a fogorvos csak a fogkövességet véli mint kezelendő problémát, akkor ennek kezelése történik csupán meg.


A fogkő-eltávolítás kíméletes módja az ultrahangos fogkő-eltávolítás. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás teljesen fájdalommentes. Az eljárás során az ultrahangos készülék leválasztja a fog felszínéről a megmeszesedett lepedéket, a fogkőt, miközben folyamatosan vízzel mossa, hűti a fogakat. A készülék apró rezgőmozgásokat végez, ezen rezgőfej által keltett rezgések hatására légbuborékok képződnek. A légbuborékok a fogkövet a zománc károsítása nélkül pattintják le a fog felszínéről.

A fogkő eltávolítása után a fogfelszín polírozása történik meg. Kedvelt lesimítási technika fogkő-eltávolítás végeztével un. sópolírozás. Az eljárás során a fogorvos ízesített sópor-víz elegyét fújja a fogfelszínre, s a sószemcsék leegyengetik az érdes fogfelszínt, eltávolítják az elszíneződéseket, ezáltal a fog fehérebb és simább felszínű lesz. A simább fogfelszínen a lepedék nehezebben tud lerakódni, a fogkő nehezebben tud kialakulni.

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás fájdalommentes, ám az eljárás után előfordulhat fognyaki érzékenység, hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre. Ez azonban pár napon belül elmúlik. A fognyaki érzékenység oka, hogy a fognyakat takaró fogkő eddig csökkentette a fogfelszínnel érintkező ingerek erősségét, ami fogkő eltávolítása után felerősödik. A felépülés folyamata gyorsítható megfelelő hatású fogkrém vagy fluor gél használatával.

A fogkő-képződés azonban továbbra is fenyegeti a pácienst, ezért a fogápolás és szájhigiénia fogkő eltávolítása után is kötelező. Az, hogy mennyi idő múlva képződik újra a fogkő a fogmosási, szájápolási technikánkon túl függ táplálkozási szokásainktól is. Fogkő-eltávolítás után se felejtkezzünk el a féléves fogászati kontrollról! Fogkőeltávolítás ultrahanggal sópolírozás