Gyuri bácsi várja a természetbarátokat a IX. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon

A legendás bükki füvesember, a 87 éves Szabó Gyuri bácsi a népi gyógyítás egyik utolsó, klasszikus mestere, aki maga is nagymamájától, a sajókazinci gyógyító asszonytól tanulta a gyógynövények generációkról-generációkra öröklődő ismeretét. Gyuri bácsi elhivatott tevékenysége - országjáró előadásai, ismereterjesztő könyvei, népszerű gyógynövénytúrái - kapcsán évek óta egyre többen válnak fogékonnyá arra, hogy egy jóval természetközelibb, harmonikusabb életforma felé forduljanak.

Ez az érdeklődés hívta életre a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat, melyen a látogatók megismerhetik a gyógynövények titkait, inspiráló előadásokon vehetnek részt, ellátogathatnak Gyuri bácsi gyógynövénykertjébe. Aki egyszer belekóstolt a Gyuri bácsi által életre hívott rendezvény hangulatába, az a következő nyáron általában visszatér ebbe a hegyek által övezett, varázslatos faluba, így mára a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok közel tízezer ember számára igazi, közös ünnep.


Az idei rendezvény a XXI. század kihívásaira fókuszál: arra, hogyan őrizhetjük meg testi-lelki harmóniánkat egy felgyorsult, elidegenedett világban. Gyuri bácsi a méregtelenítésről, Dr. Bagdy Emőke a stresszről, Tóth Tamás az időjárás-változásról tart előadást a Gyógynövénynapokon.


Gyuri bácsi két előadást is tart: szombaton arról beszél majd, hogy a gyógynövények segítségével hogyan vehetjük fel a harcot a kemikáliákkal, vasárnap pedig a méregtelenítés fontossága mellett érvel. Dr. Bagdy Emőke pszichológus a stresszel való megküzdéshez ad majd tanácsokat, Tóth Tamás meteorológus az időjárás-változásról tart előadást, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta pedig arról, hogyan hozhatunk létre házi patikát gyógynövényekből. Megyeri Szabolcs kertészmérnök segítségével megtanulhatjuk, hogyan kell gyógy- és fűszerkertet ültetni saját kertünkben, Feller Adrienne aromaterapeuta a magánélet harmóniájának megteremtéséről beszél majd, Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője pedig egy élhetőbb világról tart előadást. Gyuri bácsi és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa mindkét nap nyilvános tanácsadással várja az előadások után az érdeklődőket. A rendezvény háziasszonya a hagyományokhoz hűen ismét Kertész Zsuzsa lesz.


Egészségügyi szűrések, gyógynövénykert-látogatás, teakóstolás, gyerekprogramok

A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok látogatói ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehetnek, valamint masszőrrel, kineziológussal és más szaktanácsadókkal is találkozhatnak. Természetesen hangulatos gyógynövénytúra, óránként induló gyógynövénykert-látogatás, játékos gyógynövény-felismerés és gyógytea kóstolás is része a programnak. A szervezők a családokra is gondoltak: a gyerekek kézműves-foglalkozásokon ismerhetik meg a gyógynövényeket, és nekik szól a Mono Manó zenekar koncertje is. A Szinvavölgyi Táncműhely előadása, kézművesek, népi iparművészek, tájjellegű és gyógynövényekkel készült ételek, valamint a falu lakóinak házi finomságai is várják a fesztiválozókat.

A Gyógynövénynapokat mindenkinek ajánljuk, aki szeretne kiszakadni a mindennapi mókuskerékből, és eltölteni egy felhőtlen hétvégét a Bükk egyik romlatlan szépségű falujában, elhivatott szakemberek és természetszerető, rokon lelkek között.

Bükkszentkereszt július 11-12-én ismét kitárja kapuit a természetbarátok, a népi gyógyítás hívei, a gyógynövények szerelmesei előtt.

Részletes programinformációk:

A IX. Gyógynövénynapok programja>>
A Gyógynövénynapok előadóinak bemutatása>>
Szaktanácsadók és ingyenes egészségügyi szűrések>>
Gyógynövénykert látogatás és túra időpontok a fesztivál alatt>>
Gyerekprogramok>>
Kulturális programok>>
Szállásinformációk >>