Melyik meditációs formát válasszam?

Néhány meditációs stílus bonyolult módon a légzésre figyel (tudatos légzés), mások komplex fizikai mozdulatokat végeznek, vagy kántálnak összpontosítás közben. De minden meditációs módszernek az a célja, hogy egyfajta nyugalmat és békességet érezz, miközben a létezés állapotába repít, távol a mindennapoktól.

Zen

Ha a Zen Buddhizmussal ismerkedsz - egy vallás, ami sok meditációs gyakorlatot tartalmaz, amik a teljes beteljesedéshez és megvilágosodáshoz vezetnek - néhány légző gyakorlatot kell megismerned, amik segítségével elérheted a relaxációs választ: helyezkedj el kényelmesen, lélegezz mélyeket, koncentrálj a zenére és a légzésedre, miközben kirekeszted a zavaró gondolatokat a fejedből. Ezt az egyszerű légző gyakorlatot használják szinte minden relaxációs és meditációs gyakorlat során.

A Zen szerint (ami kínaiul a meditációt jelenti) felülkerekedhetsz a nyugtalanságodon úgy, hogy kényelmesen elhelyezkedsz, és semmire nem gondolsz.

Hogy a Zen-t teljesen megismerd, nemcsak a krónikus hátfájásod meggyógyítását kell megcéloznod, hanem egy egész vallási-filozófiai világot kell megismerned, hogy ezt a teljesen új világot bejárhasd.

Transzcendentális meditáció (TM)

Az ősrégi védikus hagyományból származó Transzcendentális Meditációt nyugaton Maharishi Mahesh Yogi védikus tudós terjesztette el. A TM egy rendkívül egyszerű, természetes, erőfeszítés-mentes meditációs módszer, mely mély pihenést biztosít.

Az 1970-es évektől kezdve a TM-et intenzíven kutatták mintegy 210 független (UCLA, Stanford, Oxford, MIT, stb.) egyetem és kutatóintézet kutatói. Az elvégzett közel 700 tudományos kutatás igazolta, hogy a TM kortól, nemtől, életmódbeli szokásoktól függetlenül azonos hatásokkal bír, így a TM javítja a mentális képességeket, köztük a rövid- és hosszútávú memóriát, rendezett (koherens) agyműködést eredményez, javítja az általános egészségi állapotot, lassítja az öregedési folyamatot és a társas kapcsolatokra is pozitív hatást gyakorol

Progresszív relaxáció

Az alapja az, hogy megérezd, milyen az, mikor a tested egyes részein az izmokat ellazítod - a szemek körül, a homlokodon, szádon, vállak körül, karok, öklök, has, vállak, combok, vádli, lábak, lábujjak, és így tovább. Általában lefekszel és a testednek csak egy részére koncentrálsz. Közben mély lélegzetet veszel, megfeszíted azt a területet, ahol éppen jársz, majd lassan ellazítod, miközben kifújod a levegőt.

Kezdheted úgy, hogy 5 másodpercig összeszorítod a szemed, majd ellazítod. Majd jöhet a szád, húzd össze, majd lazítsd el a szemöldököd, húzd fel, majd engedd le a vállad, és így tovább. Hogy biztosan minden területen végigmenj, kezdd a fejednél, és haladj lefelé a lábujjaidhoz - vagy pont fordítva.
Egy kis gyakorlással hamarosan tudod, hogy hogyan kell az egész testedet ellazítani, és így könnyebben elmulaszthatod a fejfájásodat, és a stressz miatti nyomást bizonyos izmokban.

Autogén tréning

Ez a technika elhiteti a testeddel, amit az agyad szeretne, hogy elhiggyen. Nem megparancsolja az egyes részeknek, hanem csak elhiteti, hogy ellazultak, hidegek, melegek, nehezek, könnyűek, vagy amit csak akar.


Figyelemösszpontosítás (más néven vipassana)

Ez a technika úgy lazít el, hogy a lényegre koncentrálsz. Mint az autogén tréning során itt is elfogadod, hogy a tested azt tesz, amit akar, nem korlátozod, irányítod, analizálod. De ahelyett, hogy azt mondogatnád, "Ellazult a testem", csak mélyeket lélegzel, és figyelsz arra, hogy mit érzel. Közben szépen lassan kitisztítasz minden gondolatot a fejedből. Néhányan ezt a technikát alkalmazzák edzés közben, vagy miközben megfeszítik és elengedik az izmaikat.

Testfürkészés

Ez a figyelemösszpontosítás egy szisztematikusabb formája. Hagyod, hogy az agyad lassanként minden egyes testrészedet letapogasson a fejed búbjától a lábujjadig, megállva minden résznél, és figyelni, hogy mi történik ott. Általában a légzés figyelésével kezdődik. Még egyszer - nem befolyásolni vagy irányítani kell, egyszerűen csak figyelni, hogy mi történik.
bzs