A közösségekről, közösségi traumákról és az evolúciósan (életigenlő) helyes válaszról röviden öröklött és szerzett karakter tulajdonságok szempontjából

Amint az előző cikkekben feltártuk, az egyes ember szabad akaratából és kondicionáltsága révén közösségekhez tartozik. Az egyén, a különböző közösségekkel (család, nemzet, munkatársak, népcsoport, földrajzi területek miatti közösségek, nemek sajátosságai miatti tagozódások,ideológiák, betegségek életkor...stb), a gondolati, érzelmi, eseményalapú hasonlóságok/traumák miatt vállal közösséget. Magáénak érzi, vállalhatónak.

Ezek a közösségek életben tartják az emlékeket és megfelelő időpontokban aktiválják őket, pld. válaszreakcióként vagy pont a kritikus tömeg elve alapján. Ilyenkor újra érvényesítenek régi megoldásokat vagy adaptálható újat keresnek.

Előző cikkemet itt tudod elolvasni>>  

A közösségi traumák pedig úgy keletkeznek, hogy azonos eseménysorok történnek kisebb- nagyobb közösséggel (közösség lásd fentebb) adott időpontban. Az erre adott reakciók, túlélési technikák (menekülés, tűrés, támadás, taktikus elkerülés, stb...) és információs jelek formájában mozgatják a közösséget.

Az egyes ember saját időszakai révén válik aktív vagy passzív szereplővé/taggá egy közösségben, és időszaka, periódusa leteltével vagy passzív tag marad vagy kilép/tetik. Éles, váratlan sorsváltásoknál pedig változik az általa betöltött szerep aktivitása, vagy szintén elhagyja a közösséget. Pld.: Pistáék minden hétvégén ugyanabban az étteremben ettek 13 éven át, ám tulajdonos váltás lett és Pistáék gyerekei is elkerültek, és nem volt a környéken hasonló hely. Fél évre rá Pistáék örököltek egy házat vidéken és leköltöztek. A ház renoválása tovább tartott és többe került, mint tervezték, és a gyerekek közül a kisebbik lányuk rossz társaságba keveredett, míg végül megszakadt a kapcsolatuk a lányukkal.

Ennyire egyszerűen léptetnek bennünket ki és be közösségekből, a periódusok az életünkben. A mi dolgunk csak annyi, hogy figyeljünk a döntéseinkre, a körülöttünk zajló eseményekre, mert egy teljesen ártatlannak tűnő helyzet fel nem ismerése sorozatban tud rombolóan hatni az életünkre.


Mivel a szerzett és öröklött testi, lelki, szellemi tudás, és képességek a maguk összes jellemzőjével (kitől, mikor, hol, milyen fizikai, érzelmi és gondolati kapcsolatrendszerbe ágyazva) együtt dekódolódnak biokémiai folyamatokban (sejtszintű eseményháló). Testünk nem más, mint egy folyamatos változásban lévő, élő, mozgó tudás és emléktár.
Rég elmúlt és új pillanatok mozgókép albuma, filmtára.

Ebből aztán a különböző egyének és közösségek közötti kölcsönhatások (állandó, automatikus, állapotközlő jelzőrendszer) révén mindenki válogat tetszik-nem tetszik (gondolati szféra), szeret-nem szeret (érzelmi szféra), vonzó-nem vonzó (fizikai szféra) alapon, a TÚLÉLÉS=ÉLETIGENLÉS=EVOLÚCIÓSAN HELYES VÁLASZ/TÁS alapján.
Például: Amíg életem nem veszélyes szakaszaiban mozgok, addig az öröklött és szerzett saját karakterjegyeimmel párhuzamosan futó közösségekhez, barátok, munka, munkatársak, és más közösségi szerveződésekhez vonzódok. Ismételni fogom azokat a formákat, amikkel azonosulni tudok (családi minták újrajátszása).

Ám vészhelyzeteknél, amikor nincs evolúciósan helyes megoldó modell előttem (nem tudom előszedni a családi emléktárból, vagy mert nincs, vagy mert le van tiltva, el van fedve, vagy ami van, az nem működik rendesen), akkor vagy kényszerűségből, jobb híján, megismétlem a veszélyes helyzeteket (betegségek, gazdasági válsághelyzetek, életveszélyes balesetek, stb... ) vagy, ha már sok veszélyhelyzetben voltam, kiélesedik az azt érzékelő képességem, és elkezdek segítő jellegű közösségekhez csatlakozni, kipróbálva az általuk ajánlott megoldóképleteket. Mentálgenetikai eseménysoroknál, traumáknál elsősorban figyelek, tanulok, megérteni akarok. Pszichogenetikai traumáknál olyan társakat, barátokat, közösségeket keresek magam mellé, akik már megbirkóztak ilyen helyzetekkel és meg tudom tanulni tőlük, le tudom másolni a megoldásul szolgáló mintát. Egyébiránt pedig megpróbálok elhatárolódni a helyzettől azzal, hogy a szöges ellentétét igyekszem megvalósítani, vagy éppen hallgatok a minden emberbe evolúciósan beégett általános szabályrendszerre, ami sok alapvető helyzetben mutat egyszerű és világos, mégis egyénre szabott kiutat.

A traumatérképed megmutatja mi alapján választasz, hogy szellemi, lelki és fizikai evolúciós feladataidat elvégezhesd.