A hangtálak misztériuma

Halmai László hangtál és gong mesterrel beszélgettünk a hang különleges misztériumáról és gyógyító erejéről. Aki személyesen is szeretné megtapasztalni a gong meditáció csodálatos élményét május 18-án a MOM Kupola termében élőben is találkozhat a mesterrel.

 "Minden életmegnyilvánulás a hangból ered!
Maga a teremtés a hangon keresztül indít el egy folyamatot, különböző formai struktúrákkal lép kapcsolatba és azokon át nyilvánul meg, mint élet." - Halmai László

 

Halmai László - hangtál és gong mester

- Hogyan kerültél kapcsolatba a Gong meditációval és a hangtál terápiával? Hol tanultad?

A spirituális út része az, hogy keresgéltem a helyemet a világban, és kerestem a számomra hiteles mestereket. Tanultam egy energetikai gyógyító rendszert és ott volt egy mester, akinél találtam egy hangtálat. Zaklatottan érkeztem a kurzusra, és ez a hangtál annyira lenyugtatott, hogy tudtam, ezzel dolgom van. Végül rátaláltam egy német hangtál rendszerre, amit megtanultam, és amelyből továbblépve később fejlesztettem egy saját rendszert, de ma is ugyanazokat a tálakat használom, amelyekkel elkezdem a tanulást. A továbbfeljesztés nem volt tudatos, ösztönösen kutattam a lehetőségeket, és amikor tapasztalataimat elmondtam a tanáraimnak, azt mondták, hogy igaz, de ez már az én rendszerem. 
 

- Miben lehet segíteni az embereknek a hangtál terápiával? Van olyan betegség, amire kifejezetten ajánlott?

Alapvetően a hangtálakat nem betegségek gyógyítására találták ki, hanem abban tud nagyon sokat segíteni, hogy egy tudatosan az útját járó ember meg tudja haladni a saját tudatossági szintjét, hogy tovább tudjon haladni, előre tudjon lépni. Az emberi önvaló egy hámasságából áll össze: 
Ezeknek az egyes erőtereknek a tisztítását, a túl- vagy az alulműködések szabályozását, vagy a különböző elakadásokat képes oldani. Majd ennek a hármasságnak az egységgé formálódását tudja rendkívüli módon támogatni. 
Azáltal, hogy a fizikai szintet ilyen módon meg tudja szólítani a hangtál, egy olyan energetikai és elektromos teret képes létrehozni, amelyben a lélek akadálytatlanabbul képes elérni és segíteni a fizikai formát. Így az egyik legerősebb gyógyító rendszer a hangtál, de alapvetően azon keresztül gyógyít, hogy az adott ember személyiségszintjeiben segíti a harmóniát és egységet helyreállítani. Az agy úgy működik, mint a komputer, amit beletáplálnak, az van benne. A legnagyobb mestereknek is nagyon nehéz önmagukat meghaladni, egy magasabb tudatossági szintre jutni, ami segít önmagukat meghaladni, erre használták a hangtálakat.
 

- Te is tanítasz. Könnyen átadható ez a tudás? Bárki megtanulhatja?

Bárki elsajátíthatja ezeknek az eszközöknek a kezelését. Nyilván, hogy milyen szinten az az adott ember tudatossági szintjétől, szándékától és motivációjától függ. A hangtálak olyanok, mint egy zenekar, amelyben van egy csomó zseniális zenész, de a karmester (a hangtálas) az, aki egységet varázsol belőlük, és az egyéni csodákból egy közös csodát teremt. Volt olyan tanítványom, aki kízárólag saját magát gyógyította ki, egy nagyon komoly nőgyógyászati problémából, más csak a közvetlen környezetén használja a tudását, valakiből pedig híres gyógyító vált. Körülbelül egy év alatt elsajátítható a tudást. A tanulásban nagyon fontos a tapasztalás: kezelni és kezelést kapni egyaránt. A jó hangtálas nem akar megváltoztatni senkit, szolgálni akar, erősíteni a kezelt pozitív folyamatait.
 
 

- MOM-ban van egy nagyon érdekes előadássorozatod. Milyen témáid vannak és miért pont ezekkel foglalkozol most?

A munkám során azt tapasztaltam, hogy az emberekben óriási zavar van alapkérdésekkel kapcsolatban a személyes fejlődésük és útjuk során. A spirituális út az anyagból a szellem felé vezet. A mai közbeszédben is óriási a zavar oyan alapfogalmakban, mint a lélek, a személyiség, a nő, a férfi, a korszakváltás amelyben élünk, és azzal kapcsolatban, hogy hogyan ismerhetjük fel, hogy mi a helyünk a világban, azon túl, hogy tesszük a dolgunkat. Nagyon fontos lenne mindenkinek szembesülnie azzal, hogy minden ember - azon túl, hogy fizikai valóság - szellemi lény is. A szellem akaratából, a lélek szándéka szerint, a lélek az aki bevonz olyan fizikai minőségeket, amelyek mentén egy fizikai hordozó létrejön, és megalkotja eszközét, az embert. Fontos felismerni azt, hogy szellemi lényként az ember az egyedüli olyan tudatosság a Föld terében, aki mind a két térben teljes értékű alkotó, teremtő, és mind a két térben képes teljes értékűen jelen lenni. A fizikai térben a föld nevű intelligencia legmagasabb szintjén, lélekként pedig a szellemi tér teljes értékű alkotó részeként.
 
A témáról bővebben ITT olvashatsz >> 
 

- Az egyik előadás a Női és Férfi minőségről és a Szexus energiáról szól. Ezen az előadáson választ kaphatunk arra is, hogy mitől tud jobban működni egy párkapcsolat és annak az intimitása?

 A női és férfi minőség a mi univerzumunknak a két fő minősége. Az egység két különböző dinamikájú és tulajdonságú megnyilvánulása, kiegészítő egységtere. Ha ennek mentén az ember felismeri, hogy hol vannak a saját torzulásai, akkor óriási segítség lehet akár a saját életünkre, párkapcsolatunkra levetítve. A férfi vagy női megnyilvánulás inkább egy tapasztalási forma, mindig a lélek dönt, hogy éppen női vagy férfi megnyilvánulást választ. Ezt a két minőséget ma próbálják összemosni, de nem ez a valóság. Párkapcsolati problémák akkor vannak, amikor valaki nem éli meg a női vagy férfi minőségét, és két torzultan működő rendszer kapcsolódik össze. Ahogy az egyik változik, konfliktus adódik.

Mindannyian hordozzuk magunkban a két minőséget, de nemi identitásunkból adódóan, a dominanciát azért meghatározza a nemiségünk. De például a gyógyító kapcsolódás az női minőség, akkor is, ha férfi a gyógyító. Nagyon fontos, hogy akár egy párkapcsolati problematikára is magasabb szintről tudjunk rálátni. Nem könnyű manapság. Régen nagyon komoly szertartások voltak a férfivá váláshoz, ami sokat segített ebben. A magyar kultúrában is komoly örömünnep volt a nővé érés. Kevesen értik ma már azt, hogy a női befogadás is egy aktív, cselekvő állapot, és azt, hogy a szülés fájdalma a legnagyobb transzformáció.

 

- Hogyan telnek a hétköznapjaid a tanítás és a gyógyítás mellett?

Egy csoda amiben élek a feleségemmel és a három éves kislányommal. Mivel nekem kötetlenebb az időbeosztásom, nagyon sokat vagyok a kislányommal, a hétköznapjaim most róla szólnak.