Egy tökéletes analógia Geréb Ágnes kapcsán...

Amikor felrobban az internet a Geréb Ágnes ügytől, akkor kezd el mindenki okosakat mondani a témában. De kinek van igaza? Hiszen mindenkinek saját szuvenír joga eldönteni, hogy számára mi tartozik a biztonságba, főleg úgy, hogy mögötte valamilyen elhatározás és vágy is tartozik.

Egyszerű és egyéni igényekről szól a következő történet, ami mindenképpen egy beszámítható, felelősségének teljes tudatában lévő nőnek határozott választási joga. Ebbe ki és miért szól bele? Lehet e közös nevezőre jutni a kérdésben?Két artista befut a porondra, nagy lendülettel másznak fel a kupolába. Dobpergés. Bekrétázzák a tenyerüket. Lélegzet visszatart. Indulnak, már lengenek is. Lentről felkiabálnak. Két egyenruhás, papírokat töltöget.
-Hol lakik? Milyen a vércsoportja?
A porondmester rémülten pisszeg:
-Maradjanak már csöndben, ez most nagyon veszélyes, ne zavarják őket a koncentrálásban!
-Veszélyes. Tudjuk. Épp azért kell tudnunk; hogyha leesnek, milyen vért készítsünk elő. Ezeket a lapokat pedig ki kell töltenünk. – felkiabál - Anyja neve? Fönt zavar, ijedtükben kibillennek az egyensúlyból.
- Látja, milyen veszélyes! Legjobb lesz, ha bemonitorozzuk őket. Van egy nagyon jó szerkezet; a csuklójukra erősítjük és kijelzi itt nálunk a pillanatnyi állapotukat. Akkor majd jobb eséllyel tudunk segíteni. Ha például látjuk, hogy megugrott az adrenalin szintjük, akkor abból jobban tudunk következtetni, hogy mi lesz a következő pillanatban, és kifeszíthetjük alájuk a ponyvát.
-De hisz akkor nem tudnak szabadon mozogni, akkor nem tudnak elég nagyot ugrani, akkor leesnek!!!
-Kérem, ne akadékoskodjon! Mi vagyunk a szakszemélyzet, mi őket védjük! Azért vagyunk itt, hogy ha leesnek, segítsünk. Különben is rendelet kötelez minket az ittlétre, szóval hadd tegyük a dolgunkat!
Egyikük a monitort nézve felkiált: -Az egyeske szíve zavartan ver!
Odafönt rémület: -Ki az egyeske? Te? Én?
Odalent: -Most mindkettőé, te jó ég! Gyorsan, gyorsan, a ponyvát!
-Maradjanak már csöndben! Az ég szerelmére! Fönt lendülés, ugrás. Nem kapja el, leesik. Orvosok ponyvát kifeszítik, elkapják. Infúzió, oxigén...
-Na, tessék, mi lett volna nélkülünk?

[kapcsolodo_cikkek] 
A háborítatlan a biztonságos. Beavatkozás beavatkozást szül.
A mai kórházi szülési háborítatlanság, - hogy erről egyáltalán szó van - fontos és jó dolog. Évtizedekkel ezelőtt ez nem volt szempont.
Ahhoz, hogy ma az legyen, ki kellett lépni az akkori keretekből. Mindenki érdekében.