Még egy hónap a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválig

Az 1981-ben indult Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába és hozza el Budapestre. A műfaji sokszínűség a kezdetektől fogva alapérték: a nagyszabású hangversenyek és klasszikus zenei kamarakoncertek mellett számos opera, könnyűzenei és jazzkoncert, kortárs táncelőadás, néptánc produkció, színházi és képzőművészeti program várja a közönséget.

A nemzetközi művészeti fesztiválok sorában a Budapesti Tavaszi Fesztivál elismert kulturális márkaként olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik, mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh, a térségben pedig a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek, miközben őrzi és építi saját karakteres arculatát. „Fontos stratégiai döntés volt, hogy erősíteni kell az együttműködéseket, keresni kell a koprodukciók lehetőségét. A budapesti kulturális helyek és a város nagyméretű összefogása, szép közös munkája a fesztivál. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek, az évekre előre tekintő közös gondolkodásnak köszönhetően olyan egyedi produkciók születnek, amelyek csak a Budapesti Tavaszi Fesztivál révén valósulhatnak meg, ezért is különleges, amit a budapestiek és az ide látogatók számára nyújtunk.” – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke, kiemelve a fesztivál turisztikai vonzerejét is, hiszen az elmúlt évek hagyományait folytatva 2018-ban is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg az eseménysorozat.
„Ma már bátran kimondható, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál Európa egyik legjelentősebb tavaszi fesztiváljává vált. Fontos szempont volt számunkra, hogy minél szélesebbre nyissuk a kaput, ott vagyunk a budapesti jelentősebb kőszínházak mellett a független alternatív teátrumokban is. A Müpa, a Zeneakadémia, az Erkel Színház mellett kisebb koncerttermekben, a különböző kerületek kulturális intézményeiben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban is jelen van a fesztivál.” – hangsúlyozza Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja.

Részletes információk a fesztiválról, jegyvásárlásról, programról itt olvashatók.

FÓKUSZPONTOK, TEMATIKUS ÉPÍTKEZÉS, VILÁGSZTÁROK

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja minden évben meghatározott tematikus fókuszpontok, évfordulók és kiemelkedő alkotók életműve köré épül. A fesztiválprogramban évről-évre központi szerepet játszik Liszt Ferenc életműve. 2018-ban a fesztivál nyitóelőadása, Liszt hat képben komponált, lenyűgöző, monumentális oratóriuma, a Szent Erzsébet legendája. Az oratórium címszerepében a Kolozsvári Operából induló, német és francia színpadokon rendszeresen fellépő, kiváló Kele Brigittát hallhatjuk-láthatjuk, aki a múlt évadban közreműködője volt a New York-i Metropolitan Bohémélet-előadásainak is. Mellette többek között Albert Pesendorfer, napjaink egyik legkeresettebb Wagner-énekese áll majd a színpadon, a Nemzeti Filharmonikusokat pedig zeneigazgatójuk, Hamar Zsolt vezényli. A hazai klasszikus zene új generációjának négyrészes hangversenysorozata, a Liszttől Bartókig pedig Liszt Ferenc a 20. századi modernizmusra gyakorolt hatását tárja fel, megjelenítve az impresszionizmus, az expresszionizmus, vagy épp a folklorizmus irányzataihoz való izgalmas kapcsolódási pontokat.


Kele Brigitta

A fesztiválprogramban 2018-ban rendhagyó módon kiemelt szerepet kap egy hangszer is: a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon a zongora nemzetközi és hazai mesterei mutatják meg a benne rejlő páratlan lehetőségeket. Korunk egyik legnagyobb előadóművésze, Martha Argerich a Kremerata Balticával és magával ragadó Mendelssohn–Chopin-műsorral érkezik április 12-én. Színpadra lép a friss Grammy-díjas fiatal zongoracsillag, Danyiil Trifonov, akiről maga Argerich is úgy fogalmazott: „amit a kezével művel, az egyenesen technikai csoda!" Itt lesz a legendás izraeli–amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok, és visszatér Budapestre a kínai származású, extravagáns zongoravirtuóz Yuja Wang, aki Daishin Kashimoto hegedűművésszel és
Andreas Ottensamer klarinétművésszel áll majd színpadra. A fesztivál vendége lesz Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra, élükön a zenekar vezetője, első női karmestere, Mirga Gražinytė-Tyla. A Londonban élő zongoristaikon, Frankl Péter Várdai István csellistával ad közös koncertet, valamint különleges estre készül – a fesztivál két központi motívumát összefűzve egy koncerten – Liszt zenéjének avatott tolmácsolója, Farkas Gábor zongoraművész is.


Danyiil Trifonov,

A nyolcvannégy éves Sir Roger Norrington a nemzetközi karmester-társadalom élő legendáinak, legszínesebb egyéniségeinek egyike. A Felvilágosodás Korának Zenekara élén egy különleges Mozart-esttel érkezik, ahol a szimfóniák mellett két kürtverseny is felcsendül majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Igazi csemegének ígérkezik a lenyűgöző francia koloratúrszoprán, Natalie Dessay koncertje is, aki 2017 tavaszán mutatta be első dallemezét a New York-i Carnegie Hallban. „A zene és a szöveg legapróbb részleteit teljes odaadással közvetítő előadó, minden porcikáját a dalok szolgálatába állítja. Egyszerűen zseniális”– mondta róla kamarapartnere, a zongorista Philippe Cassard. Az április 19-i koncerten, a Zeneakadémián a francia és német repertoár mellett erről a Schubert-albumról is válogatnak majd.

A fesztiválprogramban megjelennek a visegrádi országok művészei is: április 14-én a Vigadó történelmi falai között csendülnek fel az európai kóruszene legszebb alkotásai, többek között opera- és oratóriumrészletek a visegrádi országok zeneszerzőitől, Az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán a Budapesti Vonósok virtuóz visegrádi előadóművész-zeneszerzők műveit – köztük Liszt több kompozícióját – mutatják be kamarazenekari átiratokban. De a több száz hivatásos és amatőr táncosnak, énekesnek, zenésznek köszönhetően a visegrádi országok tánchagyományai is megjelennek majd az egész városon átívelő, idén rendhagyó módon a fesztivál utolsó napján megvalósuló Fesztiválzáró Promenádon is.

KIEMELKEDŐ ÉVFORDULÓK, MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓK, KOPRODUKCIÓK

2018-ban ünnepeljük Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóját, az ünnepi programok sorához a Budapesti Tavaszi Fesztivál egy kivételes koprodukcióval és premierrel csatlakozik. A kortárs zenés színháznak elkötelezett Neue Oper Wien társulata Bernstein utolsó színházi darabjával, az 1980–83-ban írt A Quiet Place (Egy békés hely) című művel érkezik a fesztiválra, alig néhány nappal a bécsi bemutató után. A művet a Neue Oper Wien művészeti vezetője, Walter Kobéra vezényli.

2018 áprilisában Kovalik Balázs rendezésével, Hasse Artaserse című operájával nyílik újra a felújított bayreuthi operaház: a barokk Markgräfliche Opernhaus. A premier után alig néhány nappal a müncheni Theaterakademie August Everding mesterszakos hallgatóival létrehozott mű már a budapesti bemutatóját ünnepli. Bodó Viktor vadonatúj Brecht-rendezése, A szecsuáni jólélek, a Theater Heidelberg és a Katona József Színház közös előadása is április 19-én és 20-án látható először hazánkban.


MINDEN, AMI JAZZ

Páratlan jazzprodukciók közül lehet majd válogatni a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A Grammy-díjas Kurt Elling legújabb lemezének anyagával tér vissza öt év után a Müpába: a művész négy oktávnyi hangterjedelmével és virtuozitásával az érzelmek legszélesebb skáláját képes a közönség elé varázsolni. The Questions című albumának dalai az elmúlt évek utazásaihoz kapcsolódnak, és függetlenül attól, hogy a világ mely szegletében születtek, az emberi lélek rezdüléseiről, legmélyebb érzéseiről mesélnek.


A The Bad Plus zenéjét sosem lehetett a hagyományos kategóriák szerint jellemezni. Az ikonikus amerikai jazzformáció üdítően provokatív szerzeményeivel, egyszerre populáris és kísérletező stílusával a közönség kedvence. Az experimentális jazztől az indie rockon, popon át a klasszikus zenéig számos forrásból merítenek inspirációt, és erről a magyar közönség duplán is meggyőződhet a Budapest Jazz Clubban. Izgalmas hangzások jellemzik a dán nagybőgős, Jasper Høiby, az angol Ivo Neame és a svéd Anton Eger alapította Phronesis trió zenéjét is, a berlini Jazzanova formáció pedig, ami a jazz egyedi megközelítéséről híres, Paul Randolph énekessel lép színpadra az Akvárium Klubban.
A jazz külföldi kiválóságai mellett a hazai szcéna meghatározó előadóival is találkozhat a közönség: a nemzetközileg is elismert jazzénekesnő, Harcsa Veronika régi zenésztársával, Gyémánt Bálinttal és új kvartettjével lép színpadra. Az egyik legnépszerűbb hazai jazzegyüttes, a Balázs Elemér Group pedig legújabb, Sounds of Diversity című lemezét mutatja be.  Tóth Viktor négy szaxofonosból álló formációjához, a Road Six Sax együtteshez Dresch Mihály csatlakozik majd, Lukács Miklós cimbalomművész pedig olyan kiváló zenésztársakkal lép színpadra, mint Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, Dresch Mihály és Balogh Kálmán.
Elektronikus hegedű, elektronikus cselló, elektronikus dob, különböző effektpedálok, torzítók és looperek – ilyen különleges hangszerek szólalnak meg az InFusion Trio koncertjén, amelyen új, Stardust című korongjukat mutatják be. Az esten olyan népszerű énekesnők is fellépnek majd, mint Tompos Kátya, Csemer Bogi, Horányi Juli és Gereben Zita. Az év egyik legjobban várt és legrangosabb hazai jazzeseményére, a Magyar Jazz Ünnepére is hagyományosan tavasszal, a fesztivál keretében kerül sor. Idén a háromnapos eseménysorozaton többek közt olyan előadókat köszönthet a közönség a fellépők sorában, mint a Malek Andi Soulistic, a Nigun, a Gáspár Károly Trió és Pocsai Kriszta, az Oláh Kálmán Sextet, vagy a SoLaTi.

A MAGYAR KÖNNYŰZENE IKONJAI ÉS RENDHAGYÓ ELEKTRONIKUS PÁROSÍTÁSOK

2018 áprilisában Ákos, a Kossuth-díjas énekes-dalszerző betölti 50. életévét, és ezzel egyidőben ünnepelheti pályafutása kezdetének 30. évfordulóját. Teszi mindezt egy dupla koncerttel, április 7-8-án a Müpa hangversenytermében. „Az idei koncertszünet után jó érzés lesz újra színpadon állni, ráadásul ilyen rangos környezetben. A helyszínhez méltó előadást tervezünk, de nem maradhat el az elmúlt három évtized néhány vicces vagy izgalmas pillanatának megidézése sem” – mondta el Ákos. Kovács Kati az 1965-ös Ki mit tud? óta megkerülhetetlen szereplője a hazai könnyűzenei életnek. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, színésznő, dalszövegíró, minden idők egyik legkiemelkedőbb, legsikeresebb magyar énekesnője, aki ugyanolyan otthonosan mozog a rock, jazz, beat, funk, blues, soul, rock and roll, mint a hard rock, spirituálé, rockopera, tánczene, operett vagy akár az opera világában. Április 11-i Vigadó-beli koncertjén is e gazdag, páratlan életmű sokszínű világába kalauzolja a hallgatóságot. A kreativitását sokféle műfajban kipróbáló DJ Bootsie dolgozott már az Oscar-díjas animációs filmrendezővel, Rófusz Ferenccel, kapott felkérést a Magyar Állami Operaháztól, de készített már zenét divatbemutatóra is. Árpilis 14-én a Várkert Bazárban az ütőhangszerek virtuózával, a Talambával közös koncertje is igazi különlegességnek ígérkezik.Tavaly csatlakozott a fesztiválhoz az Akvárium Klub, amely idén is az elektronikus és könnyűzenei programok kiemelt helyszíneként vesz részt a programsorozaton. Április 6-án jön az egyedülálló DJ-producer páros, a kanadai Karm és a New York-i születésű Matteo, vagyis a Tale of Us, akik a house-t és a technót pop-, nu-disco-, sőt időnként rockdallamokkal kombinálva teremtették újra az elektronikus zene hagyományait. Április 14-én a német producer és zeneszerző, Henrik Schwarz és a norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft érkezik, akik improvizatív fellépéseiken az elektronika és a jazz – manapság talán legizgalmasabb – fúzióját játsszák. A legújabb, Scripted & Prepared Pianos című élőzenei performanszával fellépő duó most is a régi és az új kapcsolatát vizsgálja, ezúttal azonban kizárólag akusztikus hangzásban. A Berlin-központú Jazzanovát a nu-jazz egyik legfontosabb formációjaként tartják számon világszerte, ám zenéjük ennél távolabbra mutat, tudatos egyvelege a nu-jazz, a chill-out és a deep house stílusának. Április 15-i live koncertjükön ráadásul csatlakozik hozzájuk a Brazíliában nevelkedett, világhírű amerikai énekes, Paul Randolph is, akivel már évek óta koncerteznek együtt nagy sikerrel.
Április 1–22. között az ország elismert zenészei és fiatal tehetségei adnak minden nap ingyenes akusztikus koncertet a klub előtti pezsgő teraszon kialakított színpadon. Az Akvárium Tavasz Terasz egyik kiemelt előadójaként fellép többek közt a spanyol lemezlovas és producer, José Padilla is. Az akusztikus koncertek mellett, hétvégenként a kicsiké a főszerep. Minden vasárnap 11 órától a legnépszerűbb előadók várják a gyerkőcöket, és persze a szülőket is, egy interaktív és szórakoztató tavaszi kikapcsolódásra.


Tale of Us

Az A38 Hajó évek óta a könnyűzenei programok fontos helyszínének számít a fesztivál alatt. Az immáron több mint 10 éves kanadai pop/art-rock formáció, a Braids is itt játszik majd először Budapesten. Legutóbbi 2015-ös Deep in the Iris el is hozta az év legjobb alternatív albumának járó Juno díjat – ebből és remélhetőleg a készülő új lemezből is hallhat majd ízelítőt április 2-án a hazai közönség.  Április 13-án jön a francia downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú, páratlanul változatos zenét komponáló alakja, az Őrült Kalapos, azaz Chapelier Fou. A klasszikus zenei végzettségű multiinstrumentalistát tavaly megjelent negyedik nagylemeze óta a kísérletező elektronikus zene legnagyobbjai, valahol Amon Tobin és Yann Tiersen között emlegetik. Az elektronika határterületeivel érintkező, kortárs komolyzenei hangzás legnagyobb európai reménységeinek is nevezik a német Grandbrothers formációt, akik tavalyi, Open című lemezükkel emelkedtek ki a frissebb neoklasszikus produkciók közül. Az egyedi hangzású eredményt április 18-án nézheti és hallgathatja meg a magyar közönség.


Braids


KÜLÖNLEGES TÁNCELŐADÁSOK ÉS SZÍNHÁZI PRODUKCIÓK

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál a néptánc és a kortárs tánc szerelmeseinek is szenzációs élményeket tartogat. Wayne McGregor napjaink egyik legfontosabb koreográfusa, a Royal Ballet rezidens alkotója, aki a világ vezető balettegyüttesei és saját társulata mellett rendszeresen dolgozik együtt biológusokkal és agykutatókkal is. Legújabb darabja, a 2017 októberében bemutatott Autobiography egy vakmerő önéletrajzi vallomás: a koreográfus teljes genetikai állományát feltérképezték – ennek eredményét formálta mozgássá, és vitte színpadra a brit táncélet ikonikus alkotója. Az előadást a fesztiválközönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában láthatja majd.
Alexander Vantournhout és Bauke Lievens alkotópárosa szabadon és lenyűgöző profizmussal egyensúlyoz kortárs tánc, fizikai színház és akrobatika műfaji határán. Raphaël című, virtuóz és magával ragadó előadásuk egymásrautaltságról, kiszolgáltatottságról, bizalomról és vágyról beszél egy aktív és egy passzív test különös duettjén keresztül szintén a Trafóban, három egymást követő estén.

Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar táncművész, koreográfus-rendező új alkotása, a Feketetó című táncelőadás egy romániai kis falu legendás vásárának sokszínűségét, a  román, magyar, cigány, zsidó, szász hagyományok zenei-koreográfiai összeolvadását eleveníti meg a színpadon, többek között a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatóinak közreműködésével és olyan kiváló zenészekkel-énekesekkel a színpadon, mint Herczku Ágnes, Demeter Erika vagy épp Eötvös Rémusz. A Duna Művészegyüttes missziója, hogy a néptáncot kiemelje a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és a népzene autentikus nyelvéből merítve, összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre. Új előadásuk, a Szerelmünk, Kalotaszeg is ennek szellemében születik, és olyan nagyszerű koreográfusok álmodják színpadra, mint Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor és Juhász Zsolt.

A 2016-os átütő siker után visszatér hazánkba a groteszk és gyönyörű maszkok társulata, a szenzációs berlini FAMILIE FLÖZ, ez alkalommal a „alpesi thrillerként” aposztrofált, díjat díjra halmozó előadásukat, a Hotel Paradisót hozzák el Budapestre.
A legfiatalabb generáció, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves, zenés szakirányú színművészhallgatói egy igazán rendhagyó helyszínen, a TRIP Hajón, Novák Eszter rendezésében egy különleges Koldusoperával mutatkoznak be a fesztiválközönségének.


Familie Flöz

RÉGIZENEI CSEMEGÉK ÉS EGY VADONATÚJ FESZTIVÁL

2018-ban a régizene műfajának végtelen gazdagságáról is meggyőződhet a közönség a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A zongora- és csembalótanulmányokat folytató, de hivatásául a vezénylést választó Emmanuelle Haïm 2000-ben alapította meg saját régizene-együttesét: a Le Concert d’Astrée pedig mára az egyik legkeresettebb régizenei formációvá vált, legyen szó operákról, oratóriumokról vagy koncertdarabokról. Budapestre egy kivételes Händel-műsorral érkeznek április 3-án.

A Vashegyi György által alapított Orfeo Zenekar a legkiválóbb autentikus megszólaltatója a régi zenei kompozícióknak hazánkban. Április első napján valódi különlegességre készülnek a Zeneakadémia Nagytermében: a Jézus feltámadása és mennybemenetele Telemann kései korszakának egyik ékköve, az érzelmes, kifejező áriákban, nagyszabású, pompás kórusokban gazdag kompozíció az átmeneti stílus reprezentatív alkotása.

A 2018-ban debütáló Zsabó Fesztivál fókuszpontjában a furulya szerteágazó repertoárja, a régmúlt és napjaink flamand zeneművészete áll. A fesztivált a Michel Keustermans által alapított barokk zenére specializálódott együttest, a La Cetra d’Orfeo nyitja. A Magyar Nemzeti Múzeum által kezdeményezett programsorozat vendége lesz a hazánkban mesterkurzusairól is jól ismert holland művész, Anneke Boeke, aki éppúgy mestere a barokk furulyának (blockflöte), mint fiatal honfitársa, a 19 éves Lucie Horsch, aki az Anima Musicae Kamarazenekarral ad koncertet. A kivételes tehetségű testvérpár, Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely koncertje pedig Couperintől Haydnig vezeti a hallgatóságot a korabeli európai szerzők billentyűkre – fortepianóra és csembalóra – írt zenei univerzumában.

KAMARAKONCERTEK

A Vigadó számos különleges kamarazenei koncert helyszíne lesz a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ráadásul több esten kiemelt szerep jut a fuvolának és a fúvós hangszereknek.  A 14 Berlini Fuvolista tizenkét esztendővel ezelőtt, 1996-ban adta bemutatkozó hangversenyét A határtalan fuvola című esten a német főváros vezető zenekarainak – a Staatskapelle, a Deutsches Symphonie-Orchester, a Deutsche és a Komische Oper Berlin, a Rádiózenekar (Rundfunk-Sinfonieorchester), valamint a Berlini Filharmonikusok – fuvolistái léptek fel.  Az együttesben a hangszercsalád valamennyi tagja képviselteti magát a pikolótól a fuvolán és altfuvolán át egészen a szubkontrabasszus-fuvoláig. Budapesti koncertjükre többek között Mozart, Debussy és Bizet műveivel érkeznek, de a Bernstein-év jegyében a West Side Story dallamai is felcsendülnek majd.
Ittzés Gergely fuvolaművész Nagy Péter zongoraművésszel készül rendhagyó hétszeres lemezbemutatóra: A fuvolaszonáták nagykönyve ugyanis egy hét lemezből álló sorozat, amelyre a kiválasztott műveket – melyek mindegyikében zongora (vagy csembaló) társul a fuvolához – részben zenetörténeti korszakok és stílusok, részben földrajzi szempontok szerint csoportosította a lemezek főszereplője, Ittzés Gergely. A teljes sorozat ünnepélyes bemutatóján mindegyik lemezt egy-egy emblematikus szonáta képviseli majd.
A világ három legjobb zenekara közé tartozó Berlini Filharmonikusok fúvósai – fuvolásai, klarinétosai, fagottosai, oboásai – április 15-én önálló együttesként, kivételes gazdagságú programmal érkeznek a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, ami a reneszánsztól a barokkon és romantikán át egészen napjaink zenéjéig sorakoztatja fel élvezetes átiratokban a zenetörténet könnyed zenéit, olyan komponisták műveit szólaltatva meg, mint Händel, Bach, Rossini vagy Sosztakovics.

2018-ban emlékezik meg a zenei világ Csajkovszkij, Debussy és Rachmaninov halálának 125., 100. és 75. évfordulójáról. A három komponista zenei világa sok szálon kapcsolódik össze, és maguk az életutak is – ha nem is a szó szoros értelmében – gyakran keresztezték egymást. Ebből az izgalmas zenetörténeti konstellációból merít április 5-i koncertjén az 1966-ban alakult Kodály Vonósnégyes.

A hegedűművész világsztár, Maxim Vengerov szólista- és karmesteri tevékenysége mellett igen aktív fiatal tehetségek felkarolásában
és tanításában is: a Budapesti Tavaszi Fesztiválra is tanítványaival, az Ulucan testvérekkel érkezik, akik
az elmúlt években olyan neves zenekarokkal játszottak együtt, mint
az English Chamber Orchestra, az Amsterdam Sinfonietta vagy a londoni Philharmonia Orchestra. Az esten Rózsa Richárd és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködik.


Maxim Vengerov

A legfiatalabb generáció tehetségei közül többen is megcsillogtatják tudásukat a Vigadó színpadán. A fiatal francia–holland hegedűművész, Cosima Soulez Lariviere nyerte a Zeneakadémia első ízben megrendezett Bartók Világversenyét és Fesztiválját. Április 8-án többek között Bach és Debussy műveit hallhatja tőle a fesztiválközönség, míg a 1998-ban született, számos zenei versenyen díjazott ifjú zongoraművész, Mari Izumi a budapesti koncerten olyan emblematikus darabokat is megszólaltat majd, mint Liszt Mazeppa-etűdje vagy Schumann Szimfonikus etűdjei.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban üdvözölhetjük majd a Bécsben élő, nemzetközi hírű hegedűművészt, Korcsolán Orsolyát, aki
a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt, majd Solti György tanácsára New Yorkban képezte tovább magát. A Juilliard Schoolon Dorothy DeLay
és Itzhak Perlman irányításával tanult, itt szerezte meg mesterdiplomáját. Elhivatott tolmácsolója és kutatója a holokausztban elnémított zeneszerzők munkásságának, a fesztiválra többek között legutóbbi lemezének anyagával, Kuti Sándor, a két világháború közti magyar zenei élet egyik kimagasló tehetségű̋ szerzőjének kamaraműveivel érkezik.
Szintén az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont Rost Andrea és Harazdy Eszter rendhagyó – és ebben a formában az első – közös koncertjének, melyen anya és lánya az egyes műsorszámok közötti bensőséges hangulatú beszélgetésekben a zenéhez és egymáshoz fűződő kapcsolatukról is vallanak, s nem mellesleg az operairodalom legvonzóbb, érzelmeiknek kiszolgáltatott, gyakran igen törékenynek tűnő, éppen ezért végtelenül emberi alakjait idézik meg.

Különleges repertoárjával, lelkesedésével és művészi minőségével a hamburgi Ensemble Resonanz a világ vezető kamarazenekarai közé tartozik. Innovatív programjaikkal hidat építenek a múlt és a jelen zenéje közt: a múlt mesterműveit kortárs kompozíciókkal párhuzamba állítva meglepő végeredményeket hoznak létre. Április 22-én, budapesti koncertjükön Johann Sebastian Bach és fia, Carl Philipp Emanuel Bach egy-egy műve mellett a Berlinben élő, japán származású komponista, Toshio Hosokawa egyik darabja is elhangzik majd.

KÉPZŐMŰVÉSZET, IRODALOM, DIVAT, KÖZTÉRI PROJEKTEK, RENDHAGYÓ HELYSZÍNEK

Irodalom, film és zene, divat és összművészet, különleges helyszínek a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon, amelyen április 10-én, a költészet napjának előestéjén Látnokok, költők, csavargók címmel készül műfaji határokon átívelő estre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Hobo.
A Katti Zoób Divatház rendhagyó crossover produkciót álmodott Szamárbőr királyfi ismert meséje köré. A Vigadóban megvalósuló produkció a divat optikáján keresztül mesél a múltról, a jelenről és a jövőről, a zenét és az öltözékeket használva a karakter átalakulásához, kiemelve ezzel a különböző országok népeinek egyéniségét, kultúrájuk szépségét.
Filmtörténet és zene különleges találkozására kerül sor a fesztivál zárónapján: Ewald André Dupont 1923-as némafilmje, A régi törvény rekonstruált kópiához ugyanis 2017-ben Philippe Schoeller komponista kreált zenei anyagot. Az újrateremtett mozgókép és a mellé álmodott hang a müncheni Orchester Jakobsplatz előadásában, Daniel Grossmann vezényletében olvad össze a Várkert Bazában.

A fesztivál természetesen a különleges műfaji fúziókon túl a rendhagyó helyszíneket illetően is ígér meglepetést. Papageno és Papagena, azaz Mozart varázslatos hangulatú remekműve, A varázsfuvola egy repülőtéri terminálon? A 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon koncerthelyszínné változik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja: a debreceni Kodály Filharmónia művészeinek tolmácsolásában, Gemza Péter rendezésében elevenedik meg a jól ismert daljáték.

A fesztivál keretében a főváros legfontosabb kulturális intézményei, legizgalmasabb játszóhelyei gondolkodnak együtt: ismét közel 70 kiállítótér, múzeum és műterem nyitja meg kapuit a Budapest Art Week keretében, és számos fővárosi múzeum és galéria ekkorra időzítette legújabb tárlatait. Április 5-én nyílik a Ludwig Múzeum Permanens forradalom című kiállítása, mely az ukrán képzőművészet múltjába, jelenébe és jövőjébe enged bepillantást. A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában Ata Kandó gyermekfotóiból válogat, a Központi Vásárcsarnokban Csákvári Péter miniatűr világába látogathatunk. A Klauzál 13 Galéria Nagy Fruzsina és Nagy Gergő jelmez- és fotókiállításának ad otthont, a Kiscelli Múzeumban a Csöndesen című kortárs magyar fotókiállítás képeiben gyönyörködhet a közönség, a Budapest FotóFesztivál szervezésében, és a fesztivál első napján nyílik meg a Capa Központban a 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás is.


36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Idén is sokszínű program várja a legfiatalabbakat és szüleiket is, a Családok Éve 2018 kezdeményezéshez a fesztivál többek között Cinemira – Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál és a PONT Fesztivál programjaival kapcsolódik. Az Akvárium Tavasz Teraszon, valamint Budapest utcáin és terein is meglepetésekkel találkozhatnak majd a járókelők a #felafejjelbudapest városi sétáitól kezdve a Magyar Költészet Napján debütáló zsebkönyv-automatáig. 2018-ban sem marad el, ám idén rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a sokak által várt és szeretett, a várost átszelő összművészeti kavalkád, a Fesztiválzáró Promenád.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt években Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, kiemelkedő programkínálattal, kiváló hazai és nemzetközi művészekkel, elkötelezett és kíváncsi közönséggel. Ez a tavaszi időszak – 2018-ben több mint három intenzív hét – Budapest kulturális értékeiről, lenyűgöző sokszínűségéről szól, a főváros pedig pezsgő, inspiráló találkozási ponttá válik.