Válás vagy pár-terápia?

Van-e kiút egy rossz házasságból, amikor már a napok a veszekedésről szólnak, amikor már minden szó fáj, amikor már mindkét fél úgy dönt, hogy vége a házasságuknak? Van-e erre megoldás vagy kiút, hogy újra fellángoljanak a régi érzelmek, hogy minden olyan legyen, mint régen volt? Egyáltalán, miért múlik el a szerelem, a szeretet? S miért pont velünk történik mindez?!!

Sok kliensem teszi fel magának ezt a kérdést, mielőtt eljönnek hozzám pár-terápiára, hogy miért pont velük történik ez, mikor olyan szép volt és annyi évig tartott! 
 
Valójában már régen rossz a házasságuk, csak mikor eljutnak addig a pontig, hogy el kell válniuk, nem bírják tovább, akkor visszagondolva ébrednek rá, hogy szinte már évek, de legalábbis hónapok óta veszekedések és problémák voltak, amiket besepertek a szőnyeg alá, és amikor már túl sok volt belőle, akkor eljutottak arra a szintre, hogy elválnak, mert nem tudnak együtt élni.

Igen ám, de van olyan házasság, ahol csak az egyik fél akar válni... S ilyenkor kezdődik a neheze, amikor az egyik fél még menteni akarja a házasságot, de a másik fél, már alig várja, hogy megszabaduljon tőle, vagy azért mert szeretője van, és azzal akar boldog lenni, külön menni, vagy azért, mert börtönben érzi magát, mint akit ketrecbe zártak és uralkodnak felette. Úgy érzi betelt nála a pohár a sok évnyi bezártságtól, szabad akar lenni és boldog.


Van, amikor mindkettő válni akar, de aztán kiderül, hogy mégse akarják? Igen! Ilyen is van, hogy először meg vannak róla győződve, hogy akarják a válást, aztán hirtelen kialakul egy "se veled, se nélküled" állapot - ekkor még megmenthető a házasság, ilyenkor jöhet a pár-terápia.

De mi is az a pár-terápia?

(Az elején leszögezném, hogy ez csak akkor működik, ha mindkét fél meg akarja menteni a házasságukat, mert ha nem így van, akkor abból előbb utóbb az lesz, hogy a másik fél nem fog eljönni a találkozókra, vagy szóváltásba keverednek az ülések alkalmával.)

A pár-terápia során a tanácsadó igyekszik kibékíteni a feleket. Átbeszélik, hogy mi vezetett idáig, s mi volt az oka, hogy a „szőnyeg alá seperték” sokáig a gondokat. Az okok között kutatva igyekszem közreműködésükkel megtalálni, hogy anyagi-, vagy szexuális problémák vezettek idáig, esetleg alárendelve érezte magát az egyik fél a másiknak? Vagy túl nagy volt az egyik fél részéről a birtoklás, féltékenység és szinte megfojtotta a párját? Netán a „bűvös harmadik” jelent meg a kapcsolatukban?


De olyan esettel is volt már dolgom, hogy félreértésekből alakultak ki a viták és valójában nem is ismerték egymást a házastársak, mert mindkettő megakart a házasságuk során felelni a másiknak, és ezáltal egy színjátékba csöppentek. Észre se vették mindezt, és ahogy teltek az évek, már egyre nehezebb volt ezt a színjátékot fenntartani. Egyszer csak kiderült, hogy nem is ismerik egymást, fogalmuk sincs, a párjuk mire vágyik, vagy ők mit szeretnének, mert valójában sose merték önmagukat adni a párkapcsolatban, mindig attól féltek, az igazi énjük nem fog tetszeni a másiknak.

Mint látható, nagyon sok probléma vezethet a váláshoz, amiknek apró jeleik vannak már a kapcsolat legelején, csak nem vesszük, vagy nem akarjuk őket észre venni.
A szerelem első éveiben nagyobb az önkontroll, a partnert kímélendő, de az idő előrehaladtával, már nehezebb mindez és bizony megtörténnek az első veszekedések, sőt, nem egy házasságban a verés is. A legszebb, hogy nem csak a férfi részéről, van, ahol a nő veri a férfit, mert sajnos ilyen is előfordulhat, akármennyire is rázza most erre a fejét a kedves olvasó.

A jó házasság 5 aranyszabálya:

1. Mindig hallgassuk meg a másikat, tápláljuk az önbizalmát, hagyjuk őt is érvényesülni!
2. Ne birtokoljuk a párunkat és ne féltékenykedjünk, a bizalom az alapköve a párkapcsolatnak, ha ez hiányzik, az olyan, mintha a test fej nélkül lenne…
3. Mindig beszéljük meg a problémákat!
4. Bátran mondjuk el egymásnak mire vágyunk a szex terén, mert ha a szex nem működik, akkor az egész kapcsolat nem fog működni!
5. Ne játszunk színjátékot, ne akarj más lenni, mint amilyen vagy, mert te is egy értékes ember vagy a rossz szokásaiddal együtt!
Ne felejtsük el, hogy ha egy házasság szerelemből jött létre (és nem anyagi szempontok motiválták), akkor az a szerelem, az a szenvedély, az az érzés még ott lapul a szívünk legmélyén, csak felszínre kell hozni és a szerelem, vagy a házasság megmenthető!