Hogyan készíts gyógyteát? Alapvető szabályok

Mennyi gyógyfüvet használjunk? Főzzük vagy forrázzuk? Néhány általános szabály, amit érdemes megjegyezni.

Mennyi gyógyfüvet használjunk egy csésze tea elkészítéséhez? 

Általános szabályként mondhatjuk, hogy ha keverékről van szó, akkor 2 dl vízhez egy púpozott evőkanálnyit használjunk, ha azonban csak egyfajta gyógynövényt használunk, akkor egy teáskanálnyi elég.

Főzzük-e a gyógyteát, vagy elég leforrázni a füveket? 

A puha növényrészekből (levélből, virágból, puha szárból, föld feletti teljes növényrészből = herbából) álló teafüvet forrázzuk le, néhányszor megkeverve hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. 
A töményebb növényrészekből (gyökérből, gumóból, kéregből, termésből) készítsünk főzetet: a forrásban lévő vízbe tett növényrészt kisebb tűzön 5-10 percig forraljuk, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Végül szűrjük le. 

A teakeverékekben vegyesen is lehet puha és tömör növényrész. Ilyenkor mi a teendő? 


A készen kapható keverékek túlnyomó többsége forrázható, mert aránylag kisebb mennyiségű tömörebb részek annyira aprítottak, hogy a forrázással is kioldódnak a hatóanyagok.
Ha magunk készítünk keveréket, aprítsunk kicsiny darabkákig a gyökereket, szárakat, stb. Még jobb, ha porítjuk a tömör növényrészeket, és ebből készítjük el a teakeveréket, majd a forrázatot. 

Csak szárított gyógynövényekből készíthető gyógytea? 

Ha módunk van rá, az általunk ismert, autóutaktól távol gyűjtött, friss gyógynövényekből éppúgy főzhetünk teát, mint a szárított (tartósított) gyógyfüvekből. A friss növényekből azonban kétszeres adag szükséges!

Meddig őrzi meg hatóanyag-tartalmát a gyógynövény? 

Egy évig felhasználható, azon túl már nem tanácsos. Régi gyógyfüveinkből fürdőt készíthetünk, hogy ne vesszen kárba, de ehhez is érdemes frisset hozzáadni. 


[kapcsolodo_cikkek]