Megyünk a habosba! - nem minden gyerek indul egyenlő eséllyel

Az Ökumenikus Segélyszervezet olyan gyermekeknek kínál valódi esélyt a felzárkózásra, akik a szegénység, bántalmazás vagy egyéb krízishelyzet miatt jelentős hátrányt szenvednek mindennapjaikban. A Kapaszkodó programban részt vevő gyermekekkel fejlesztőfoglalkozások, élményprogramok keretében foglalkoznak, illetve akiknél szükséges, ott ingyenes egyéni fejlesztésre is lehetőséget kínál a segélyszervezet.

A Szendrői Biztos Kezdet Gyerekházba járó 2 éves kislány és édesanyja az első találkozáskor nagyon zárkózottak, visszahúzódóak, jelen vannak ugyan a Gyerekház életében, de csak, mint külső szemlélői az eseményeknek. A gyermek nem beszél, bólogatással fejezi ki tetszését, illetve nem tetszését. Az édesanya igen-nem válaszokkal válaszol.

A gyermeknél korai fejlesztő szakember bevonásával kezdődött el a munka. Elvégezték a fejlesztéséhez szükséges felmérést, az édesanyával közben egyéni beszélgetéseket folytattak a munkatársak, melynek hatására kialakult egy bizalmi légkör. A gyermek fejlesztése beszédindítással kezdődött, melyre nagyszerű lehetőséget nyújtott a Felhőtlen Gyermekkor programján belül elindított vízi-, illetve szárazföldi mozgásfejlesztés.

A második héten, amikor a munkatársak uszodába vitték a családokat, a gyermek a buszban felkiáltott: „Megyünk a habosba!” – ez volt az első mondata a közösségben. Az első hónap végére a munkatársak elérték, hogy a gyermek összefüggő mondatokban, gyönyörűen beszélt, bevonható volt minden programban, a szülő oszlopos tagja lett közösségnek. A kislány azóta már ügyes óvodás, az óvodai életbe történő beilleszkedése zökkenőmentes volt, az óvoda visszajelzése szerint a gyermek korabeli társaihoz képest lényegesen ügyesebb.

Másik történetünk egy 12 éves kisfiúról és családjáról szól. A gyermek a Vizsolyi térségben művészetterápiás foglalkozáson vesz részt. Magatartászavaros, céltáblája osztálytársainak, akik folyamatosan csúfolják, gúnyolják. Megjelenésében feltűnő, hogy kapucniját folyamatosan a fején hordja, hogy eltakarja füleit. A gyermeknek fülbetegsége van, mely orvosi beavatkozás nélkül hallásának elvesztésével is járhat.

A programban dolgozó munkatársak a szülőkkel közösen segítséget nyújtanak az ügyintézésben, felkeresik az orvost, a műtéttel kapcsolatban segítséget nyújtanak (időpontos foglalnak, szállítják a gyermeket a műtétre). Ezután a műtétek miatt kiesett tananyag bepótlásánál is segítenek a gyermeknek. A műtét jól sikerül, a gyermek egyik fülén a hallóképesség megmarad.

Mivel a családot megtámogatva sikerült a gyermeken segíteni, a közös munka eredményeképpen a család már önállóan képes a fiú ügyében eljárni. Egyedül intézik el a gyermek utazási kedvezményét, a közgyógyellátást. A gyermek felhőtlenül élheti mindennapjait, magatartászavarai csökkentek, az osztályközösségbe beilleszkedett, nem céltáblája már a többi gyermeknek.Ezeket a történeteket az Ökumenikus Segélyszervezet osztotta meg olvasóinkkal. Most nagyszabású országos összefogást indítanak: a Felhőtlen gyermekkor pénzadománygyűjtésből 2000 rászoruló gyermek felzárkózását segítik, és nyári táborokat szerveznek.

Bár a karitatív szervezet egész éves munkájában kiemelt szerepet kap a rászoruló gyermekek támogatása, a Gyermekek hónapjaként is aposztrofált következő időszak kiemelt célja, hogy külön ráirányítsa a figyelmet a nehéz sorsú gyermekek támogatásának fontosságára. A hatodik éve meghirdetett gyűjtéshez számos módon – így a 1353-as adományvonal hívásával, online adományozással, valamint a TESCO áruházakban vásárolható kuponokkal – az egész országból könnyen lehet csatlakozni.

[kapcsolodo_cikkek]