Mi szokott lenni a ballagótarisznyában? Mit jelent a tartalma? Mutatjuk!

A ballagás magyar szokás. A gyerekek bölcsiben, óvodában, nyolcadikban és érettségikor, ahogy lezárnak egy-egy tanulási ciklust, elballagnak. Ballagótarisznyát kapnak a nyakukba, aminek tartalma főbb elemeiben azonos. Mi legyen a ballagótarisznyában? Mit jelentenek a tarisznyába tett szimbólumok?

A ballagást az 1800-as évek vége óta szervezik a hazai iskolák. Eleinte csak a magasabb iskolák (egyetem, főiskola,) később a középiskolák, ma már a bölcsitől kezdve minden oktatási intézmény ballagást szervez.  A szokás nagyon szép, hiszen egy ünnepség keretében lezárja az adott életciklust a gyerekekek életében - és persze a tanárokéban is.

A ballagótarisznya

Általában nem nagy méretű - egyszerű darab. Az elejére az intézmény nevét, logóját, címerét, jelképét hímezték a tradíció szerint, többnyire keresztszemes hímzéssel. Ma már gyakran rávasalós matrica, vagy nagy példányszámú nyomás segíti a ballagásra készülődőket. Az intézmény címere mellett az évszám szerepel (vagy a teljes tanulóidő, -tól és -ig, vagy csak a ballagás dátuma). A tarisznyát nem egy vállon, hanem átalvetve szokták hordani, tehát a jó ballagótarisznya szára hosszú, hogy átérje a gyerekeket. Lehet rojtos, gombos, patentos - szinte mindegy. (Képünkön az Igazgyöngy alapítvány webshopjából a kézzel készült, hímzett ballagótarisznya - a jótékonykodás legszebb formája, ha a ballagáskor vásárlásunkkal egy szervezetet segítünk: www.szuno.hu

A tarisznya is jelkép. A háztól elvándorló, szerencsét próbáló, önmagát kereső, útra induló ember jelképe. A tarisznya számos mesében szerepel, az édesanya adja a fiának, hogy szerencséje legyen az úton. A mesebeli hozzávalók visszaköszönnek a ballagók tarisznyájában is. 

Mi kerül a ballagótarisznyába? 
 

Új idők jelképei a ballagáson: 


Ciki-e a kicsik ballagása? 


Gyakran kérdezik, hogy az óvodások, bölcsisek ballagása nem ciki-e. Miért kell már a kicsiket is a ballagásba "kényszeríteni"? Az oktatási szakértő szerint egy-egy életciklus tradicionális lezárása kifejezetten jó dolog, ha a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe veszik. Máshogy fog ballagni egy bölcsis, egy óvodás, egy nyolcadikos és egy érettségiző - de a lényeg mindig az, hogy a gyerekek megünneplik azt, hogy lezárják a tanulásuk egy szakaszát, hogy egy magasabb tudással egy új életszakaszba lépnek, érettebben, ügyesebben, okosabban, mint addig.