A reiki kezelés legnagyobb félreértései

A reiki kezelés az energiagyógyászat napjaink egyik legismertebb módszere, mely egy japán eredetű tradicionális technika és 20. században keletkezett. Azonban számos félreértés létezik a köztudatban, melyek javarészt bioenergetikai koncepciókból fakadnak, ami viszont nem része ennek a japán rendszernek. Míg a bioenergia során a saját energiánkat sugározzuk, addig a reiki esetén az Univerzális Energia csatornázása történik. Mire érdemes tehát figyelni, ha nagyobb hatékonysággal szeretnél reikizni?

Az energiát valóban szükséges lekérni és engedélyt kérni?

Az egyik legerősebb hiedelem az energia lekérésének szükségessége. Azonban, ha már kaptál reiki beavatást, akkor természetes módon áramlik benned ez az energia. A félreértést itt az okozza, hogy az energia csatornázása valamilyen gondolati akarat / szándék eredménye. 
Pedig ennek épp az ellenkezője igaz: minél inkább akarod, vizualizálod, koncentrálsz az energia áramoltatására, annál inkább nem a reiki fog áramlani, hanem valami egészen más. A reiki energia természete annak magától értetődő áramlása, mely az elme üres állapotából fakad. Tehát nem kell mentálisan semmit sem tenned. Ez épp olyan, mint amikor felkapcsolod a villanyt. Hozzáérve a kapcsolóhoz azonnal világosság keletkezik. Ugyanígy, amikor megérinted a partnered, elindul felé az energia áramlása.
 

A reiki behangolás létrehozza és megerősíti ezt a tiszta csatornát, amin tudod áramoltatni az energiát.


Az energia először belép a fejtetőn, majd koncentrálódik a köldök alatti részen, melyet tanden pontnak hívnak, majd kiáramlik a kezeken keresztül. Ez egy egyirányú áramlás, mely egy tiszta csatornán halad keresztül a fogadó irányába. Ezért nem szükséges energetikai védelem a reiki kezelés előtt vagy közben. 
Jóval érdekesebb az engedély kérése. Értelemszerűen a szabad akarat egy fontos tényező. Ahogy más élethelyzetben, itt is tisztelned kell más szabad döntését, hogy szeretne-e ilyen kezelést vagy sem. Ezért nem tudsz senkit „meggyógyítani” az akarata ellenére. Természetesen bárkinek felajánlhatod ezen segítséged. Azonban vannak olyan esetek, amikor nincs szükség beleegyezésre mert pl. egy édesanya ad kezelést a kisbabájának.
 

Valóban elrontható a reiki kezelés és lehet-e mellékhatása?


Bár néhány vélekedés szerint szigorú protokollja van a reiki kezelés kivitelezésének, ez azonban korántsem sincs így. Nincs hiba jelentősége annak, hogy milyen szögben tartod a kezed vagy épp honnan kezded a kezelést. A reiki kezelés ugyanis nem anatómiai ismereteken alapul, hanem a kéz energetikai érzeteit veszi elsősorban figyelembe.Azonban van néhány tényező, ami pozitívan befolyásolja a reiki kezelés eredményességét:
A reiki energiakezelésnek nincsen mellékhatása, bármilyen korú, állapotú ember kaphat ilyet, ellenjavallatok nélkül. Jól kiegészítheti a hagyományos orvosi kezelést, más alternatív gyógymódokat vagy épp preventív jelleggel is alkalmazható. Kiemelten fontos azonban, hogy tilos a diagnózis adása és annak javaslata, hogy valaki mellőzze vagy módosítsa az orvos által felírt gyógyszer szedését.
 
Érdekes jelenség az úgy nevezett tisztulási tünetek felerősödése és a fájdalom érzet fokozódása, melyet sokan értelmeznek tévesen a reiki kezelés mellékhatásának, mivel ilyenkor a vendég közérzete romolhat egy rövid időre. Azonban itt valami egészen másról van szó, ezért fontos ismerned a reiki kezelés működési mechanizmusát. 
 
A reiki kezelés ugyanis nem valami misztikus gyógyító varázslat, hókuszpókusz, hanem a szervezet öngyógyító folyamatainak támogatása az energiakezeléssel. A reiki kezelés úgy működik, hogy maga az energiakezelés eltávolítja az energetikai blokkokat, feloldja a fizikai toxinokat, amik hátráltatják a szervet öngyógyító mechanizmusait.
 
Tehát, ha azt tapasztalod egy reiki kezelést követően, hogy a tested tisztulási tüneteket produkál vagy ideiglenesen felerősödött a fájdalom érzeted, akkor a szervezeted intenzíven dolgozik a gyógyulási folyamaton. Természetesen nem kell, hogy kellemetlen legyen a reiki kezelés, de ha ilyet tapasztalsz, ne ijedj meg!
 

A reiki placebo vagy valami egészen más működteti?

A reikit sokszor kritika éri amiatt, hogy tudományosan nehezen bizonyítható, noha nagyon sok pozitív tapasztalati jellegű beszámoló áll rendelkezésre. A reiki egy energia közvetítésen alapuló érintéses terápia, mely az egyszerűségen alapszik.
Mindegy, hogy hiszel-e a működésében, annak hatása megtapasztalható bárki számára. Olyan esetekben is eredményes lehet, amikor kizárható a placebo hatás pl. kisgyerekek vagy öntudatnál nem lévők esetén vagy növények, állatok kezelése során.
 
Előfordul, hogy valaki semmit nem érez a kezelés fizikai hatásából, de annak közérzetre gyakorolt hatása a legtöbb esetben tapasztalati úton visszaigazolható. Ugyanakkor sok ember számol be arról, hogy a reiki kezelés alatt nagyon mély ellazult állapotba kerül, érzékeli az energia áramlását vagy épp a tenyérből sugárzó átható erős forróság érzetet.
 
Bár a reiki (és a bioenergia) mérhetősége műszerekkel igen nehezen mérhető és ez növelheti a szkepticizmust. Azonban külföldön egyre több dokumentált esettanulmány elérhető, mely összeveti a reiki kezelésen átesett és nem résztvevő emberek egészségi állapotát, melyekből találhatsz számos példát az iarp.org és a centerforreikiresearch.org nemzetközi oldalakon. Emiatt nyugaton a reiki elismertsége is változóban van és egyre inkább pozitív a megítélése, ami akár a kórházakban is segítheti a gyógyulás folyamatát, kiegészítve a hagyományos kezeléseket.