72 évvel ezelőtt új kapu nyílt meg az elme tudománya előtt

A tűznél és a keréknél is fontosabbként beharangozott könyv 1950. május 9-én került ki a könyvesboltok polcaira Amerikában, Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya címmel.

 L. Ron Hubbard az emberi elme működéséről szóló műve azonnal futótűzként terjedt az országban, és rövidesen a New York Times bestseller listájára került. Mára 176 országban, 50 különböző nyelven, több mint 22 millió példánya forog közkézen. Az egyik legszélesebb körben olvasott és legnagyobb hatású könyvként tartják számon.
 
A Dianetika szó a görög dia = „keresztül”, és a szintén görög nous = „elme” vagy „lélek” szavakból származik. Átfogó jelentése: „amit a lélek tesz a testtel az elmén keresztül”.
(Képforrás


 
Aki ezt a könyvet kézbe veszi, megismerheti a reaktív elmét és annak működését, ami – Hubbard leírása alapján – a legtöbb észszerűtlen félelmünk, nem kívánt érzésünk, valamint pszichoszomatikus betegségeink forrása. A reaktív elmétől való megszabaduláshoz Hubbard egy precíz módszertant is lefektetett megoldásként, amelyet azóta több millióan alkalmaznak, hogy jobbá tegyék vele az életüket.
 
Valószínűleg a módszertan tényleges működőképességének is köszönhető, hogy a Random House Modern Library az olvasói szavazatok alapján a Dianetika könyvet a 20. században megjelent tíz legjelentősebb nem szépirodalmi jellegű mű egyikeként sorolta be.