10 dolog, amit kevesen tudnak, pedig nagy segítség lehet a rezsicsökkentésben

Aligha van napjainkban olyan ember, akit ne érintene a rezsiárak drasztikus emelkedése. A téma megkerülhetetlenné vált, és mindenki a legjobb praktikákat keresi, hogy jelentősebb összegeket faraghasson le a kiadásaiból. Cikkünkben tíz olyan tippet mutatunk be, amik hatékonynak bizonyulnak a spórolásban.

Intelligens eszközök

Az okoseszközök az élet minden területén támogatnak minket, így a rezsicsökkentésben is bevethetjük őket. Egy intelligens termosztát például egyedileg programozható és akár telefonról is irányítható, ezért elkerülhetjük a felesleges energiahasználatot. Tovább növelhetjük a hatékonyságot, ha okosmérőket szereltetünk az otthonunkba. Ezek az eszközök rendkívül pontos mérést tesznek lehetővé, és teljes rálátást biztosítanak a fogyasztásunkra.

Energiahatékony világítás

Talán mondani sem kell, hogy a régi típusú, izzószálas és halogén égők sajnos komoly áramigénnyel rendelkeznek. A korszerű LED-izzók ezzel szemben igencsak takarékosak: akár 90%-kal kevesebb árammal is beérik és az élettartamuk is hosszabb. Lehet, hogy többe kerülnek, mint a hagyományos izzók, hosszú távon azonban visszahozzák az árukat. Az okosizzók még jobb választást jelentenek, mert tetszés szerint szabályozhatjuk őket.

Rezsiszámlák áttekintése

A spórolásnak sokszor az áll az útjában, hogy nem is tudjuk, hol megy pocsékba az energia. Ezért első lépésben nézzük át a szolgáltatóktól kapott számlát. Melyik az, amelyiket túl magasnak ítéljük: a víz, a gáz, az áram, esetleg a távhő? Ha ezt tudjuk, már könnyebben tehetünk takarékossági lépéseket. Az is egy jó megoldás, ha például az áramszámlát évszakokra lebontva vizsgáljuk, mert ebből kiderül, hogy melyik időszakban fogyasztunk a kelleténél többet.Az elektronika tudatos használata

Talán bele sem gondolunk a mindennapok forgatagában, hogy mekkora extra fogyasztást generál a bedugva maradt töltő vagy a készenléti üzemmódba helyezett számítógép. Apróságoknak tűnhetnek ezek a dolgok, pedig évek alatt jelentős fogyasztást generálnak. Azzal is hozzájárulhatunk tehát a rezsicsökkentésünkhöz, ha átgondoltan és némi odafigyeléssel használjuk az eszközeinket és berendezéseinket.

H-tarifa

A H-tarifát kifejezetten hőszivattyúkhoz és megújuló energiaforrásokhoz találták ki. Ezt a fűtési szezonban – október 15 és április 15 között – vehetjük igénybe kedvezményes áron. Célszerű is beköttetni a lakásunkba, főleg, ha split klímával fűtjük a helyiségeket. A H-tarifa ára 23,5 Ft/kWh, ami lényegesen alacsonyabb, mint az általában használt A1 tarifa 70,104 forint/kWh-os díja. Ahhoz, hogy igénybe vehessük, egy külön órát kell felszereltetni a lakásunkba, ennek ára azonban elenyésző a megspórolt áramdíjhoz képest.

Energiatakarékos alapfelszerelések

A technika fejlődésével a gyártók egyre energiatakarékosabb eszközöket dobnak piacra. Ennek következtében egy öt-tíz éves hűtő-, mosó- vagy mosogatógép, esetleg mikrohullámú sütő is elavultnak számíthat, és többletfogyasztást generálhat. A háztartási alapgépeink cseréje persze nem két fillér, mégis érdemes átgondolni, hogy nem járnánk-e jobban egy igazán takarékos, A+++ besorolású háztartási géppel.

Nyílászárók cseréje

Sajnos szó szerint igaz, hogy a rosszul szigetelő ablakokkal és ajtókkal az utcát fogjuk fűteni. Az energia jelentős része ugyanis a nyílászárókon keresztül illan el az otthonunkból. A modern műanyag és fa nyílászárók rendkívül jól szigetelnek, ezért az energiaveszteség minimális. Ha a teljes cserére nincs lehetőségünk, akkor is tehetünk a fűtésszámla csökkentéséért: szóba jöhet az utólagos szigetelés, a rések tömítése vagy akár a könnyedén felhelyezhető ablakfólia is.

Átgondolt vízhasználat

Egy csöpögő csapra talán ügyet sem vetünk, pedig több köbméter víz folyhat el feleslegesen egy év alatt. A szivárgásokat tehát mindenképp szüntessük meg, de ez még nem minden. Egy kád víz jellemzően 160 liter vizet jelent, míg a zuhanyzás alig 60-at. Hosszú távon a váltás megint csak komoly spórolást jelent. Ahol pedig csak lehet, használjunk az ivóvíz helyett esővizet. A kocsi lemosásához, a locsoláshoz vagy akár a WC leöblítéséhez felesleges ivóvizet pazarolni.

Szigetelés ellenőrzése


Néhány évtizeddel ezelőtt teljesen megszokott volt, hogy egy családi ház mindössze öt centis szigetelést kapott. Mostanra ez már kevésnek bizonyul, ráadásul a korábban használt hungarocell is elavultnak számít. Az otthonunk újraszigetelésével rengeteget tehetünk az energiatakarékosságért. Annak sincs akadálya, hogy belülről, akár speciális tapétával szigeteljünk. Ez ugyan kevésbé hatékony, de lényegesen olcsóbb.

Lakberendezés

Végül egy tipp, amit tényleg nagyon kevesen ismernek. Semmiképp ne helyezzünk nagyobb bútorokat a radiátorok elé, mert jelentősen rontják a fűtési hatékonyságot. Néhány szobanövény ezzel szemben pozitív hatást eredményez. Mivel nedvesebbé és párásabbá teszik a levegőt, javítják a hőérzetünket. Vagyis alacsonyabb állított termosztáttal is komfortosan érezzük majd magunkat.