Barlangterápiáról a háziorvossal

Idestova három évtizede, légúti betegként - Békés megyéből - érkeztem a világörökség részét képező mesebeli tájra, Aggtelekre, s azóta egész életre szóló kötődéssel ragaszkodom a barlangokhoz és a település lakóihoz.

Idestova három évtizede, légúti betegként – Békés megyéből – érkeztem a világörökség részét képező mesebeli tájra, Aggtelekre, s azóta egész életre szóló kötődéssel ragaszkodom a barlangokhoz és a település lakóihoz.

Aggtelek – és az időszakosan orvoshiánnyal küzdő szomszédos települések – háziorvosa dr. Nagy József. Nyaranta, a „Titanus” pihenő-, alkotó- és kiállítóházban, segítségünkkel az érdeklődők egyszerre ismerhetik meg az agytréninget és a barlangi levegő gyógyhatását. A táborokat magam vezetem.

Néhány évvel ezelőtt – Nagy doktor készenléti szolgálatában bízva – kidolgoztam az agytréninges allergiamentesítő- módszeremet, mely nemcsak a légúti betegségekben szenvedőknek kínál jobbulást.

Hét évig éltem és dolgoztam Aggteleken. A rendszeres barlangi túrák panaszmentessé tettek. Miután feladataim túlnőtték a nemzeti park határait, elköltöztem. Hamarosan visszatértek a görcsös köhögések, kora tavasszal pedig a fulladások is. Annak érdekében, hogy panaszmentesen és gyógyszerek nélkül élhessek, májustól októberig, a barlangi levegőt terápiás célból „használva”, újra meg újra Aggteleken rendezkedtem be. Az agytréner készülék megismerésével, egyéni módszerem kidolgozása óta, új időszámítás kezdődött az életemben. Azóta nincs szükségem arra, hogy minden évben hónapokig a barlangok mellett éljek. Egy évtizede már, hogy egyszer sem tért vissza „betegségem”, állapotomat évente „emlékeztető nyaralással” tartom fenn.

Nagy doktor gyógyító szakértelme az Aggtelek és Jósvafő közötti gyógybarlangban, a fizetővendégként gyógyulókat is szolgálja. Sajnos, sok rászorulót kirekeszt a gyógyulásból, hogy a társadalombiztosítás néhány éve már nem téríti meg az ottani gyógybarlangi-kezelést. Pedig egyre nagyobb szükség lenne rá.

– Szerinted hogyan hat az agytréninggel kombinált barlang-terápia az asztmatikus problémákkal küszködőkre?
– Évezredes tapasztalat, hogy az asztmás betegek kezelésében a magaslati, tengerparti és a barlangi klíma kedvező szerepet játszanak. Mi azt a célt tűztük magunk elé, hogy az aggteleki „Vén Baradla” barlangot a megelőző gyógyászat céljaira is felhasználjuk. Egyelőre azonban – hivatalosan – csak a Béke barlang orvosaként áll módomban megfigyelni az ott folyó terápiát, s összehasonlítani eredményességét az agytréninges-barlangtúrás foglalkozásokkal.

Akik évente egyszer az utóbbi módszert választva szabadulnak ki néhány hétre a mindennapjaikból, tünetmentessé válhatnak. Természetesen az év többi részében otthon agytréningeznek.

– Természetgyógyász szemlélettel gyógyítod a betegeidet, sportolsz, harmonikus életet élsz családodban. Láthatóan jól érzed magad a bőrödben. Honnan a sok erő, kitartás?
– A gyógyító hivatásban nincsenek hétvégék, ünnepek. Ha kell, fogom a táskámat, és hegyen-völgyön át, robogok a betegeimhez. Nem lehetek fáradt, mert akkor valami fontos dolog elkerülheti a figyelmemet. Én azért agytréningezem, hogy a koncentrációs szintem soha ne hagyjon cserben.

– A barlangi klíma-terápia miként kapcsolódik össze a megelőzéssel?
– Összegyűjtöttem, miért alkalmasak a ma is aktív vizes barlangok – Aggtelek, Jósvafő, Miskolc-Tapolca, Abaliget, Tapolca – a légúti betegségek kezelésére. A barlangi légtér portalan, mentes a toxikus izgató és egyéb allergén anyagoktól, nincs tehát ingerkeltés. A barlangi levegő magtartalma – ami parányi kőzetporból, növényi pollenből, rostból, baktériumokból áll – rendkívül alacsony. Lényegesen kisebb a városi levegő magtartalmánál, és kisebb a hegyi levegőénél is. A teljes pormentességet azzal magyarázhatjuk, hogy a magas nedvességtartalom miatt a levegőben levő vízmolekulák – valószínűleg elektromos hatásra is – körülveszik, beborítják a porszemeket, ezáltal azok lecsapódnak a barlang falára. A barlangi levegő bakteriális-virális szempontból steril, így kizárható az újrafertőződés. A barlangi penészgombák antibiotikumot is termelnek. Az átlagosnál magasabb a barlangok szén-dioxid tartalma, a föld alatti hűvösség +10 °C, melyek következtében a légzésmélység fokozódik, az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak. A barlangi hőmérséklet állandó, a nyugalom folyamatos ezzel a stressz-hatások kiküszöbölhetők, a szervezet lehiggad, a biológiai ritmus helyreáll, a vegetatív idegrendszer tónusa kiegyensúlyozottabbá válik. A barlangokban nincs jelentős légáramlás, légköri front, elektromos, barometrikus változás. A levegő relatív páratartalma elérheti a 100 százalékot.

Ahogyan tehát az agytréner készülék az agy területeit, a barlangi levegő a légutakat tartja edzésben. Tapasztalataim szerint jól kiegészítik egymást. Figyelemre méltó, hogy az itt eltöltött néhány hét alatt – a másfél órás rendszeres barlangtúra előtt és után alkalmazott alfa-tréninggel – nagymértékben javítható a légúti betegek közérzete, egészségi állapota.

Kevevári M. Katalin
Agyinfo