A tengeri akvárium kialakítása

A megfelelő akvárium kiválasztása az egyik legfontosabb feladat. Érdemes alaposan körülnézni, mielőtt megvásároljuk. Mint az édesvízi akváriumnál két fő szempontot kell figyelembe venni. Az egyik a méret, a másik a típus.

Válassz akváriumot!
A megfelelő akvárium kiválasztása az egyik legfontosabb feladat. Érdemes alaposan körülnézni, mielőtt megvásároljuk. Mint az édesvízi akváriumnál két fő szempontot kell figyelembe venni. Az egyik a méret, a másik a típus.

Akvárium típusa
Az átlátszó műanyag akvárium előnye, hogy könnyű és olcsó. Hátránya az, hogy elszíneződhet és az évek során kialakulhatnak rajta karcolások. Ma már nem nagyon használják.

A szögvas erősítésű akváriumok hátránya, hogy a vas kioldódik a sós vízben és olyan kémiai anyagok szabadulhat fel, melyek halálosak is lehetnek a halakra nézve. Aonban az édes vízben ez nem okoz problémát. Ma a legnépszerűbb és legpraktikusabb akváriumok az üvegakváriumok, amelyek különböző alakban és méretben kaphatók.

Akvárium mérete
A nagyméretű akváriumban könnyebb a halak eredeti környezetét kialakítani. Egy tengeri akvárium legkisebb ajánlott mérete 100x50x50cm. Ezt a méretet javasoljuk annak, aki most rendez be először tengeri akváriumot.

Az akvárium lefedése
Az akvárium lefedésére fémféleség nem javasolt, mivel a fémek reakciója a sós vízzel halálos veszélyt is jelenthet a halakra nézve. Ezt elkerülendő a tetőt nem mérgező fedőfestékkel kend be, vagy használjunk üveg lefedést. Az akvárium lefedése szolgál a víz elpárolgásának és a kifröccsenésének megakadályozására.

Vízminőség
A tengeri akvárium jó vízminőségének kialakítása és fenntartása rendszeres gondozást igényel. A következő fontos kémiai elemek optimális arányát kell kialakítani a vízben a halak betelepítése előtt.

Só, nyomelemek
A sós víz, ahogy a név is mutatja kémiai elemeket jelent a vízben. Ezeknek a kémiai anyagoknak az aránya változó lehet. A legtöbb beszerezhető sókeverék tartalmazza az összes nélkülözhetetlen nyomelemet is, ami a halaknak és más az akváriumban élő szervezeteknek szükséges. A sókeveréket csapvízzel össze kell keverni, míg a kívánt fajsúlyt el nem érjük. A sűrűségű hidrométerrel tudod mérni.

A fajsúly a víz hőmérsékletétől függően is változik. 15Co-on pédául 1.020 fajsúlyú, míg 25 Co-on 1.017 fajsúlyú a víz.
A természetes párolgással csak a víz távozik az akváriumból, így a feltöltéskor csak tiszta vízzel pótold az elpárolgott mennyiséget, különben a fajsúly megváltozik.

- Ammónia, nitrát, nitrit
A fenti kémiai anyagok mindegyike tartalmaz nitrogént ezért legfontosabb a nitrogén körforgását ellenőrzés alatt tartanod. Ezt proteinszűrővel tudod a leghatásosabban végezni.

- Kémhatás
A tiszta víz kémhatása semleges, tehát ph=7. Az ennél kevesebbet savasnak a magasabbat lúgosnak nevezzük. A tengeri akvárium ideális kémhatása 8 és 8.3 között van. A kémhatást előregyártott teszttel lehet mérni.

- Levegőztetés és szűrés
Külön-külön is kivitelezhető, de praktikusabb egy berendezéssel megoldani. A különböző árú és minőségű berendezések széles válsztéka található a szakboltokban.

Hőmérséklet ellenőrzés
A legtöbb tengeri hal számára a 24-26 C fok az optimális. A fűtést legegyszerűbb termosztáttal megoldani. A hőmérséklet ellenőrzése miatt célszerű az akváriumra hőmérőt szerelni.

Világítás
Két fő világitási módszer létezik. A hagyományos villanykörte, ami költséghatékonyabb és melegíti is az akváriumot és a sugárzó kék, ami drágább, de előnyösebb a zöldalga növekedésének. A legjobb megoldás a kétféle világítás kombinálása.

Az akvárium feltöltése
Ha az akvárium félig fel van töltve vízzel tegyük bele a sókoncentrátumot. Kapcsoljuk be a melegítőt, levegőztetetőt. Hagyjuk állni az akváriumot, hogy "beérjen" minimum 24 óráig. Utána ellenőrizzük a sűrűséget. Ha a ph is megfelelő beletehetjük a halakat.

Díszítés
A tengeri akváriumnál leginkább használatos talajanyag a korallhomok. Mivel ez meglehetősen drága, sokan alkalmaznak alsó rétegként tufát és a tetejére homokréteget.

Érdemes néhány kagylóhéjat helyezni az akváriumba, melyek kíváló búvóhelyként szolgálhatnak a halaknak. Élettelen vagy mesterséges korallokat is tehetünk díszítésként az akváriumba, amik kicsit bealgásodva az élő korall látványát nyújtják.
továbbiak
bzs