Áttörést hozó biológiai módszer

Neves külföldi és hazai szaktekintélyek, valamint az Amgen kutatója is előadást tartanak a vesebetegségben kialakuló

ANeves külföldi és hazai szaktekintélyek, valamint az Amgen kutatója is előadást tartanak a vesebetegségben kialakuló vérszegénység korszerű diagnosztikájáról, kezeléséről és a tudományos kutatásról szóló rendezvényen, amit a Magyar Nephrológiai Társaság tudományos továbbképző tanfolyamként fogadottta el a vesebetegségben kialakuló vérszegénység korszerű diagnosztikájáról és kezeléséről szóló rendezvényt.

A dializált vesebetegek döntő többsége vérszegénységben szenved. A 25 évvel ezelőtt, z 1980-ban alapított Amgen volt a rekombináns DNS technológián és a molekuláris biológián alapuló terápiás célú kutatások úttörője.

Az Amgen több áttörést hozó biológiai módszerrel előállított készítményt fejlesztett kimint tíz évvel ezelőtt, biológiai módszerrel előállított terméke lett a biotechnológiai iparág első áttörést hozó készítménye. A most hazánkban is forgalomba került új hatóanyagú készítmény a vesebetegek vörösvértest képződését segítő, új hatóanyagot tartalmaz.az első biotechnológiai gyógyszer ritkábban adagolható továbbfejlesztett változata.

A rendezvény aktualitását az adja, hogy a vesebetegek vérszegénységének kezelésére szolgáló gyógyszerek szeptember 1-jétől az ellátást sokkal rugalmasabbá tévő patikai forgalomba kerültek át.
Az új termék megjelenése azonban nem pusztán a terápiás paletta bővülését jelenti, hanem ritkább – egyes betegek esetében akár havonta egyszeri – adagolása javítja a betegek életminőségét.
A rendezvényen megjelentek díszvendégként üdvözölhetik az USA magyarországi nagykövetségének képviselőit.

Az Amgenről
Az Amgen Inc. (Nasdaq: AMGN) a világ vezető biotechnológiai vállalata, a sejt- és molekuláris biológia fejlődésén alapuló humán terápiák felfedezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Az Amgen tudományosan elkötelezett a betegek életminőségének javítása mellett.

Az 1980-ban alapított Amgen volt a rekombináns DNS technológián és a molekuláris biológián alapuló terápiás célú kutatások úttörője. Az Amgen több mint tíz évvel ezelőtt biológiai módszerrel előállított két terméke lett a biotechnológiai iparág első két piaci sikerterméke. Az Amgen több áttörést hozó biológiai módszerrel előállított készítményt állított elő.

Az Amgen aktívan kutat az onkológia, a gyulladásos- és anyagcsere-betegségek, a csontritkulás, a vérképzőszervi betegségek valamint a vesebetegségek és a neurológia területein. A proteinek, kis molekulájú anyagok, antitestek, peptidtestek és nukleinsavak kutatásában nagy tapasztalattal rendelkező Amgen kutatók a célbetegség jellegére szabott módszereikkel új, potenciális terápiák kifejlesztésén dolgoznak.

Ma az Amgen Inc. a Fortune Magazin által az első 500 vállalat között jegyzett cég, központja Dél-Kaliforniában található, és világszerte több mint 14000 embert foglalkoztat. Az Amgen készítményeit a vérszegénység kezelésében, a rákos betegek támogató terápiájában, reumatoid artritiszben és egyéb súlyos betegségekben használják világszerte.

2004. május 1-jén, az Amgen Inc. az Európai ÚUnióhoz csatlakozó nyolc országban, így Magyarországon is megkezdte működését. Az EU csatlakozással az is lehetővé vált, hogy minden, az EU-ban központi törzskönyvezési eljárással bejegyzett gyógyszer automatikusan a tagországok gyógyszerkincsének részévé váljon. Az Amgen azt a célt tűzte ki Magyarországon, hogy ezek a készítmények minél hamarabb hozzáférhetővé váljanak a magyar betegek és orvosok részére is.

Az Amgen munkatársai elkötelezetten követik a vállalat által vallott etikus értékrendet, és ezen felül vállalkozó szellem és innováció jellemezi kultúrájukat. A súlyos betegségek leküzdése érdekében a vállalat a tudományos alapokon nyugvó, betegközpontú utat követi.

A hatóanyagról
A készítményt 2001 júniusában törzskönyvezte az Európai Gyógyszertörzskönyvező Hatóság (EMA) veseelégtelenség során fellépő anémia (vérszegénység) kezelésére mind a vesepótló, mind a dialíizis terápiában még nem részesülő betegek részére. 2002 júliusában, majd tovább kiterjesztve 2003-ban az indikációs kör kibővült az anémia kezelésére kemoterápiával kezelt, nem-myeloid eredetű, rosszindulatú daganatos felnőtt betegekre is.

Az anémia, súlyos betegség, amelyet vesebetegség esetében a vörösvértestek számának általános csökkenése jellemez. A vörösvértestek (vvt) vörös, vastartalmú anyagot, hemoglobint (Hb) tartalmaznak, amelyek feladata az oxigén eljuttatása a tüdőből a test szöveteihez. Oxigén szükséges a test összes normális funkciójának ellátásához. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vér Hb-szintje a normális érték alá esik, így a testszövetek a kielégítő működésükhöz szükségesnél kevesebb oxigénhez, következésképpen kevesebb energiához tudnak csak hozzájutni.

A vérszegénységben szenvedő beteg – a szövetek elégtelen oxigénellátása miatt – nagyon fáradékonnyá válik, számára akár a leghétköznapibb tevékenység is nehézségekbe ütközhet. Ez a tünet betegek életminőségét jelentősen befolyásolja.

A dializált betegek túlnyomó többsége szenved vérszegénységben is, amely a veseműködés elégtelensége miatt alakul ki. A beteg vesék ugyanis nem képesek a vörösvértestek termelődéséhez szükséges mennyiségben termelni a képzést stimuláló anyagot, ezért a vesebeteg ennek mesterséges pótlására szorul.

A vérszegénység legyőzéséhez használt vörösvértest képződést stimuláló Amgen hatóanyag adagolására egyes betegek esetében akár már csak havonta egyszer lesz szükség.